3 Eylül 2019 Salı

ERİK SUYU

Erik Suyu Tarifi
Ev Yapımı Erik Suyu Tarifi
Malzemeler:
  • 1 kilogram olgun erik 
  • 2 litre su 
  • 2 çay bardağı toz şeker 

Yapılışı:
  • Erikler yıkanıp, toz şeker ve su eklenerek tencereye alınır.
  • Toz şeker eriyene kadar kısık ateş üzerinde karıştırılır.
  • Eriklerin kabukları çatlayıp çekirdeğinden ayrılma kıvamına gelene kadar pişirilir.
  • Ocağın altı kapatılıp, posasını alta geçirmeden sıcakken önce süzgeçten sonra tülbentten geçirilip süzülür.
  • Soğuduktan sonra gerekirse biraz daha soğuk su ve buz eklenerek servis edilir.

2 Eylül 2019 Pazartesi

KIŞLIK DOMATES SOSU

Kışlık Domates Sosu Tarifi
Kışlık Domates Sosu Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • Olgun etli armut domates 
  • Kaya tuzu 
  • Kullanılmamış kavanoz kapağı 
  • Cam kavanoz


Yapılışı:
  • İçerisinde fazla su barındırmayan etli armut domateslerden alınır.(Ben 25 kilogramlık 3 kasa domatesten, birazını mutfak için ayırdım biraz da sapı, çürüğü derken fire verdiğini düşünürsek yaklaşık 60 kilogram domatesten 1 litrelik 45 adet kavanoza domates sosu yaptım.)
  • Cam kavanozlar ve hiç kullanılmamış yeni aldığımız kavanoz kapakları bulaşık makinasında yıkanıp, kurutulur.
  • Domatesler bol su ile iyice yıkanır.
  • Domateslerin sap kısımları ve varsa ezilmiş, çürümüş kısımları ayrılıp, atılır.
  • Kabukları incecik soyulup, ortadan ikiye kesilir. (Ben bir kısmının kabuğunu soydum, bir kısmını soymadan yaptım.)
  • Kesilen domatesler elimizle fazla ezmeden sıkılarak çekirdekli kısımları çıkartılır. (Bu su,  hemen veya dondurularak daha sonra bulgur pilavı, salata sosu veya domates çorbası yapımında kullanılabilir.)
  • Domatesler isteğe göre küp küp doğranır veya mutfak robotuna alınıp, püre haline getirilir.
  • Ben domates sosunu büyükçe bakır kazan içinde odun ateşinde yaptım ama böyle imkanı olmayanlar kalın tabanlı bir tencerede ocak üzerinde de yapabilir.)
  • Ocak üzerinde yapacaklar için; 10 litrelik tencereye doldurulan domates püresine, 4 yemek kaşığı kaya tuzu eklenir. 
  • Orta ateş üzerinde suyunu yarı yarıya çekip, biraz koyulaşana kadar üzerindeki köpükler alınarak kaynatılır.
  • Tencere kaynamaya devam ederken kepçeyle alınan domates püresi temiz kavanozlara üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurulup, yeni alınmış kavanoz kapakları bekletmeden havlu yardımıyla hemen sıkıca kapatılır.
  • Tezgahın üzerine kalınca bir sofra bezi yayılıp, domates bitene kadar kavanozlara doldurulup, kapağı kapatıldıktan sonra ters çevrilerek yan yana dizilir.
  • Kavanozların üzeri de sofra bezi  ile örtülüp, bir gece hiç kıpırdatmadan ters halde bekletilir.
  • Ertesi gün kavanozlar düzeltilip, güneş almayan serin bir dolaba kaldırılır.
  • Bu domates sosu, kapaklar sıkıca iyi kapatıldığı ve hava almadığı sürece bir yıl boyunca kullanılabilir.
  • Ben genellikle çok yer kaplamaması için; bir litrelik kavanozlara yapıp, kavanozu açtıktan sonra kalanını buzdolabında bekletiyorum. Siz isterseniz birer kullanımlık, her defasında yeni kavanoz açacağınız küçük kavanozlara da yapabilirsiniz. 

21 Temmuz 2019 Pazar

ÇİNGENE PİLAVI

Çingene Pilavı Tarifi
Çingen Pilavı Tarifi
Malzemeler:
  • 250 gram çökelek 
  • 2-3 adet domates 
  • 2-3 adet yeşil sivri biber 
  • 1 adet salatalık 
  • 1-2 adet taze soğan 
  • 1 adet küçük boy kuru soğan 
  • Maydanoz
  • Dereotu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Domates, salatalık ve kuru soğanın kabukları soyulup, minik minik doğranır.
  • Yeşil sivri biberler, taze soğanlar, maydanoz ve dereotu da doğranır.
  • Malzemeler geniş bir kap da çökelekle karıştırılır.
  • Zeytinyağı ve tuzu da eklenerek, servis tabağına alınır.

20 Temmuz 2019 Cumartesi

SAÇAKLI MANTI

Saçaklı Mantı Tarifi
Erişteli Mantı Tarifi
Sakandırık Tarifi
Cıngıllı Mantı Tarifi
Malzemeler:
  • Yarım kilogram tavuk göğsü 
  • 5 su bardağı su
Mantı Hamuru:
  • 3 su bardağı un 
  • 1,5 çay bardağı su 
  • 1 adet yumurta 
  • Tuz 
Üzerine:
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • Kırmızı toz biber 
  • Karabiber 

Yapılışı:
  • Tavuk göğüsleri derin bir tencerede tuz  ve su eklenerek haşlandıktan sonra soğumaya bırakılır.
  • Başka bir kapta un, su, tuz ve yumurta karıştırılıp, çok sert olmayan bir hamur yoğurulur.
  • Hamur streç film ile sarılıp on beş dakika kadar dinlendirilir.
  • Dinlenen hamur dört parçaya ayrılıp, her parça hafif unlanarak ince bir şekilde açılır.
  • Açılan yufkalar oklavaya yapışmaması için iyice unlanıp, uzun kenarı boyunca oklavaya sarılır.
  • Oklava dikkatlice aradan çekilerek çıkartıldıktan sonra yufkadan bir parmak kalınlığında şeritler kesilir.
  • Rulo halindeki şeritler açılıp uzatılarak yağlanmış fırın tepsisine konulur.
  • Arada maşayla alt üst edilerek her tarafının fırında kızarması sağlanır.
  • İyice kızaran hamurların üzerine tavuğun haşlama suyu kepçe yardımıyla dökülür.
  • Haşlanmış tavuk göğüsleri de didiklenerek üzerine yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Sos tavasında eritilen tereyağ ve kırmızı biber  üzerine dökülür.
  • Karabiber de serpilerek sıcak servis edilir.

19 Temmuz 2019 Cuma

ÇİKOLATALI DAMLA KURABİYE

Çikolatalı Damla Kurabiye Tarifi
Çikolatalı Kurabiye Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri 
  • 125 gram tereyağı 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Üzerine: 
  • 1 paket bitter çikolata (80 gram) 
  • 1 çay bardağı dövülmüş badem 

Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, pudra şekeri, yumurta ve zeytinyağı mikserle çırpılır.  
  • Nişasta, kabartma tozu, vanilya ve azar azar da un eklenerek ele yapışmayan kıvamda bir hamur yoğurulur.
  • Hamur biraz dinlendirildikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp damla şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında hafif pembeleşene kadar pişirilir.
  • Kurabiyeler soğurken bitter çikolata benmari usulü eritilir.
  • Kurabiyelerin uç kısımları önce eritilmiş çikolataya sonra da badem kırıntılarına batırılarak çikolata katılaşana kadar bekletilip servis edilir.

16 Temmuz 2019 Salı

BALPARMAK TATLISI

Balparmak Tatlısı Tarifi
Balparmak Tatlısı Nasıl Yapılır
Şerbetli Tatlılar
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta 
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 3 su bardağı un 
Üzerine: 
  • 1 su bardağı kadar irmik 
Şerbeti: 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 3 su bardağı su 

Yapılışı: 
  • Şerbeti için, tencereye su ve toz şeker konulup bir kaç taşım kıvam alıncaya kadar kaynatıldıktan sonra soğumaya bırakılır.
  • Derin bir yoğurma kabına yumurta, zeytinyağı, toz şeker, oda sıcaklığında tereyağı, vanilya ve kabartma tozu karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp ince uzun yuvarlanıp parmak şekli verildikten sonra her tarafı irmiğe bulanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü olarak yaklaşık yarım saat pişirilir.
  • Fırından alınan tatlıların ilk sıcaklığı geçtikten sonra ılımış olan şerbet üzerine dökülür.
  • Şerbetini çektikten sonra servis edilir.

15 Temmuz 2019 Pazartesi

GİRİT KABAĞI DOLMASI

Girit Kabağı Dolması Tarifi
Girit Kabağı Dolması Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 kilogram dolmalık Girit kabağı
  • 2 adet orta boy kuru soğan 
  • 3 adet domates
  • 1,5 su bardağı pirinç 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Dereotu 
  • Maydanoz 
  • Tuz 
  • Karabiber 

Yapılışı: 
  • Pirinç sıcak suyun içinde su soğuyana kadar bekletilir.
  • Yemeklik doğranmış soğanlar zeytinyağında kavrulur.
  • Domateslerde minik minik doğranıp, soğanlara eklenir.
  • Maydanoz ve dereotu da incecik kıyılıp, eklenir.
  • Pirinç de süzülüp, eklenir.
  • Karabiber ve tuz da eklenip, karıştırılarak dolma içi hazırlanır.
  • Kabakların kapakları kesilip, içler oyacak veya küçük bir bıçakla oyulur.
  • İç malzemesi üstünde biraz boşluk kalacak şekilde fazla sıkıştırmadan doldurulur.
  • Kapak kısımları kapatılarak, pişireceğimiz tencereye dizilir.
  • Üzerine bir iki yemek kaşığı domates püresi, 2 su bardağı sıcak su ve yarım çay bardağı zeytinyağı dökülüp, suyu kontrol edilerek kabaklar yumuşayana kadar pişirilir.


14 Temmuz 2019 Pazar

MİRİK KÖFTESİ

Mirik Köftesi Tarifi
Mirik Köftesi Nasıl Yapılır
Bulgur Köftesi Tarifi
Malzemeler:
  • 2 su bardağı köftelik ince bulgur 
  • 2 su bardağı sıcak su 
  • 1 çay bardağı un 
  • 1 adet yumurta 
  • Karabiber 
  • Pul biber 
  • Kimyon 
  • Tuz 
Sosu: 
  • 350 gram süzme yoğurt 
  • 3 diş sarımsak 
  • 50 gram tereyağı 
  • Kırmızı toz biber 
 
Yapılışı: 
  • Derin bir kabın içine alınan köftelik bulgurun üzerine sıcak su dökülüp üzerine kapak kapatılarak şişmesi beklenir.
  • Bulgur yumuşayıp soğuduktan sonra bir yumurta, un, tuz ve baharatlar eklenerek iyice özleşene kadar yoğurulur.
  • Elimize yapışmaması için elimiz arada soğuk suya veya zeytinyağına batırılarak hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanarak un serpilmiş tepsi de biriktirilir.
  • Yayvan bir tencerede iki litre kadar su kaynatıldıktan sonra önce tuzu sonra da köfteler atılarak yaklaşık 20 dakika kadar haşlanır.
  • Haşlanan köfteler kevgirle suyu iyice süzülerek servis tabağına alınır.
  • Süzme yoğurda biraz normal yoğurt karıştırılarak veya biraz su eklenerek çırpılıp koyu kıvamı açılır.
  • Yoğurda tuz ve ezilmiş sarımsaklar da karıştırılarak köftelerin üzerine dökülür.
  • Tereyağı yakmadan eritilip, kırmızı biber eklendikten sonra yoğurdun üzerine dökülerek sıcak servis edilir.

13 Temmuz 2019 Cumartesi

IZGARA BALIK

Izgara Balık Tarifi
Izgara Balık Nasıl Yapılır
Fırında Izgara Balık Tarifi
Malzemeler:
  • 300-350 gram ağırlığında kişi başı çupra ( çipura) balığı 
  • Yağlamak için zeytinyağı, karabiber, tuz

Yapılışı:

  • Balıklar temizlenip, yıkanıp, kağıt havlu ile iç kısımları da iyice kurulanır.
  • İyi pişmeleri için balıklara bıçakla çizik atılır.
  • Tuz ve karabiber karıştırılmış zeytinyağında balıklar biraz dinlendirildikten sonra süzülerek alınır.
  • Fırın ızgara ayarına getirilir. 
  • Fırın tepsisinin üzerine ızgara teli konulup, yağlanmış balıklar ızgaraya dizilir. 
  • Balıklar hafif yağlanmış maşa ile çevrilerek, iki yüzüne de biraz yağ sürülerek pişirilir.
  • Bıçakla çizik attığımız yere çatal batırarak balık etinin kılçıktan ayrılıp ayrılmadığı kontrol edilip, ayrılıyorsa balığın suyunun içinde kalıp kurumaması için fırından alınarak sıcak servis edilir.


12 Temmuz 2019 Cuma

BAYKUŞ TART

Tart Tarifi
Mürdüm Erikli Tart Tarifi
Baykuş Tart Tarifi
Malzemeler: 
  • 200 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 adet yumurta  
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 kilogram mürdüm eriği 
  • Yarım limonun suyu
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı badem
  • 1 adet yumurtanın sarısı 


Yapılışı: 
  • Eriklerin çekirdekleri çıkartılıp, toz şeker ve limon suyu ile birlikte suyunu bırakıp çekene kadar arada karıştırılarak pişirilir.
  • Soğuyan erikler mutfak robotuna alınıp, püre haline gelene kadar parçalandıktan sonra bekletilir.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta, süt, pudra şekeri ve kabartma tozu karıştırılır.
  • Elenmiş un da azar azar eklenerek ele yapışmayan kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamur streç film ile örtülerek buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Buzdolabından çıkartılan hamur tezgah üzerinde tekrar yoğrulduktan sonra iki parçaya ayrılır.
  • Hamurlar iki yağlı kağıt arasında pişirmede kullanacağımız tart kalıbı çapında merdane ile açılır.
  • Açtığımız hamurun biri yağlanmış tart kalıbına yayılır.
  • Hamurun üzerine koyulaşıp, soğumuş olan mürdüm erikli sos ve dövülmüş bademler yayılır.
  • İkinci hamur şekildeki gibi bıçakla kesilip, baykuşların gözleri için de yuvarlaklar kesilir.
  • Hazırlanan hamur yerleştirildikten sonra kalan hamurdan kesilen şekiller de yan yana yerleştirilir.
  • Hamurların üzerine fırçayla yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında yarım saat kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuduktan sonra iki tabak yardımıyla ters yüz edilerek servis tabağına alınır.

11 Temmuz 2019 Perşembe

CEVİZLİ ISPANAK SOSLU MAKARNA

Ispanak soslu makarna tarifi
Ispanak soslu makarna nasıl yapılır
Cevizli sos tarifi
Cevizli sos nasıl yapılır

Malzemeler:
  • 250 gram ıspanaklı makarna
  • Haşlamak için sıcak su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Tuz
Sos malzemeleri:
  • 1 bağ ıspanak
  • 100 gram parmesan peyniri 
  • 1 çay bardağı ceviz içi
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Makarna bol sıcak su içine zeytinyağı ve tuz eklenerek istenen yumuşaklığa gelene kadar 15-20 dakika pişirilir.
  • Süzgece alınıp, suyu süzdürülür.
  • Sos ile makarnalar karıştırılarak sıcak servis edilir.
Sosun yapılışı:
  • Ispanakların sadece yaprakları ayrılıp, iyice yıkanır.
  • Tavaya alınıp suyunu çekene kadar biraz zeytinyağı ile kavrulur. 
  • Ceviz içleri yağsız tavada yakmadan kavrulur.
  • Sarımsaklar çok az tuz eklenerek havanda dövülür.
  • Malzemelerin hepsi mutfak robotuna alınıp, iki üç yemek kaşığı zeytinyağı eklenerek özleşene kadar iyice karıştırılır.
  • Robottan alınan karışıma rendelenmiş parmesan peyniri eklenir.
  • Kavanoza alınıp buzdolabında bekletilerek kullanılır.

10 Temmuz 2019 Çarşamba

PEYNİR KIZARTMASI

Peynir Kızartması Tarifi
Peynir Kızartması Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 1 kilogram taze köy peyniri veya hellim peyniri
  • 1 su bardağı un 
  • Kızartmak için zeytinyağı


Yapılışı:
  • Peynirler yıkanıp, kağıt havluyla iyice kurulanır.
  • Kalın dilimler halinde doğranıp, her tarafı una bulanır.
  • Fazla unu silkelendikten sonra kızdırılmış bol zeytinyağına atılıp, çevrilerek kızartılır.
  • Kevgirle kağıt havlu üzerine çıkartılıp, fazla yağı alınır.
  • Sıcak servis edilir.

9 Temmuz 2019 Salı

YOĞURTLU PATATESLİ CACIK

Yoğurtlu Patates Salatası Tarifi
Yoğurtlu Patatesli Cacık Tarifi
Malzemeler: 

  • 3-4 adet haşlanmış patates 
  • 3-4 adet salatalık 
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
  • Dereotu
  • Zeytinyağı 
  • Tuz

Yapılışı:

  • Patatesler haşlanıp, kabukları soyulduktan sonra küp küp doğranır.
  • Salatalıklar soyulup, küp küp doğranır.
  • Süzme yoğurda biraz suluca yoğurt karıştırılarak çırpılır.
  • Dövülmüş sarımsaklar ve tuz da eklenerek bütün malzemeler karıştırılır.
  • Servis tabağına alınıp, üzerine zeytinyağı gezdirilerek soğuk servis edilir.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...