Haşhaşlı Bükme Çörek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
- 2 çay bardağı ılık süt
- Yarım çay bardağı toz şeker
- 1 paket instant maya
- 1 çay bardağı ılık su
- 4 su bardağı un
- 250 gram haşhaş ezmesi
- 1 su bardağı zeytinyağı
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı irice dövülmüş ceviz
Yapılışı:
- Ilık süt ve toz şeker karıştırılıp, maya da eklenerek on dakika kadar mayalanması için bekletilir.
- Ilık su ve azar azar da un eklenerek yumuşak kıvamda hamur yoğurulur.
- Hamurun üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
- Haşhaş ezmesi, toz şeker ve zeytinyağı karıştırılıp hiç pütür kalmayıncaya kadar ezilir.
- Mayalanan hamur altı eşit bezeye ayrılıp, üstleri örtülür.
- Her beze unlanmış tezgahta yapışmaması için ara ara unlanarak olabildiğince ince açılır.
- Açılan bezelerin arasına haşhaşlı karışım sürülüp, irice dövülmüş ceviz serpilir.
- Bezelerin hepsi açılıp aralarına haşhaşlı karışımdan sürülerek üst üste konulur.
- Hamur kenarlarından çekiştirilerek biraz daha büyütüldükten sonra bıçakla iki parmak kalınlığında şeritler kesilir.
- Şeritler her iki tarafından büküldükten sonra yağlanmış tepsiye ortadan başlayarak yerleştirilir.
- Tepsi doldurulduktan sonra üzeri örtülerek yarım saat daha mayalanması için bekletilir.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir.