Aşure Tarifi
Aşure Nasıl Yapılır
Malzemeler:
- Yarım kilogram aşurelik buğday
- 1 su bardağı kuru fasulye
- 1 su bardağı nohut
- Yarım su bardağı kuru börülce
- Yarım su bardağı pirinç
- Yarım su bardağı kuru bakla
- 1 su bardağı kuru kayısı
- 1 su bardağı kuru erik
- 1 su bardağı kuru incir
- 1 su bardağı kuş üzümü
- 1 su bardağı çekirdeksiz üzüm kurusu
- Yarım su bardağı kavrulmuş susam
- 1 çay bardağı portakal kabuğu rendesi
- 1,5 kilogram toz şeker
- Aldığı kadar sıcak su
Üzeri için:
- Tarçın
- Badem
- Ceviz
- Fındık
Yapılışı:
- Buğday, kuru fasulye, nohut ve kuru börülce ayıklanıp, iyice yıkanır.
- Ayrı ayrı kaplara konulup, üstlerine su eklenerek bir gece bekletilir.
- Ertesi gün hepsi ayrı ayrı kaplarda, parçalanmadan yumuşayana kadar haşlanır.
- Kuru bakla pişerken çok çabuk parçalandığı için geceden ıslatılıp, haşlanmadan aşureye pişmeye yakın en son eklenir.
- Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir, kuş üzümü ve çekirdeksiz üzüm ayrı ayrı kaplara konulup, üzerine sıcak su dökülüp yumuşaması sağlanır, gerekirse beş dakika kadar kaynatılır.
- Yumuşayan kuru meyveler küp küp doğranır.
- Büyük bir tencereye alınan buğdayın üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su eklenir.
- Aşurenin taşmaması için büyük bir tencerede kapağı açık bırakılarak ve dibinin tutmaması için ara ara karıştırılarak pişirilir.
- Buğdaylar iyice parçalanıp, özleşene kadar pişirmeye devam edilir.
- Buğdaylar pişerken en geç pişen malzeme, ilk önce eklenecek şekilde sıra ile kaynamakta olan aşureye eklenir.
- Portakalın kabuğu rendelenip, yıkanıp, süzülerek ayrı bir kaba alınır.( Ben keklere koymak için önceden dondurduğum portakal rendesinden kullandım.)
- Kuru meyveler de pişme sırasına göre aşureye karıştırılır.
- Aşure pişmeye yakın kavrulmuş susam, haşlanmış kuru bakla, rendelenmiş portakal kabuğu ve küp küp doğranmış kuru incirler eklenir.
- Toz şeker de eklenip, dibini tutmaması için arada karıştırarak bir iki taşım daha kaynatılır.
- Aşure istenen kıvamı alıncaya kadar gerektiğinde azar azar sıcak su eklenerek, şekeri damak zevkimize göre ayarlanarak pişirilir.
- Bademler kaynar suda bir taşım kaynatılıp, soğuyunca kabukları soyularak, ağartılır.
- Kabukları soyulan bademler yağsız teflon tavada çevrilerek, kavrulur.
- Aşure soğuduktan sonra kepçe ile servis kaselerine alınıp, üzerine tarçın serpilir.
- Ağartılıp kavrulmuş bademler, ceviz, fındık ve fındık kırıntıları ile süslenir.