30 Ağustos 2020 Pazar

AŞURE

Aşure Tarifi
Aşure Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • Yarım kilogram aşurelik buğday 
  • 1 su bardağı kuru fasulye 
  • 1 su bardağı nohut 
  • Yarım su bardağı kuru börülce 
  • Yarım su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı kuru bakla
  • 1 su bardağı kuru kayısı 
  • 1 su bardağı kuru erik 
  • 1 su bardağı kuru incir 
  • 1 su bardağı kuş üzümü 
  • 1 su bardağı çekirdeksiz üzüm kurusu 
  • Yarım su bardağı kavrulmuş susam
  • 1 çay bardağı portakal kabuğu rendesi 
  • 1,5 kilogram toz şeker 
  • Aldığı kadar sıcak su 
Üzeri için:
  • Tarçın 
  • Badem 
  • Ceviz 
  • Fındık


Yapılışı:
  • Buğday, kuru fasulye, nohut ve kuru börülce ayıklanıp, iyice yıkanır.
  • Ayrı ayrı kaplara konulup, üstlerine su eklenerek bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün hepsi ayrı ayrı kaplarda, parçalanmadan yumuşayana kadar haşlanır.
  • Kuru bakla pişerken çok çabuk parçalandığı için geceden ıslatılıp, haşlanmadan aşureye pişmeye yakın en son eklenir.
  • Kuru kayısı, kuru erik, kuru incir, kuş üzümü ve çekirdeksiz üzüm ayrı ayrı kaplara konulup, üzerine sıcak su dökülüp yumuşaması sağlanır, gerekirse beş dakika kadar kaynatılır.
  • Yumuşayan kuru meyveler küp küp doğranır.
  • Büyük bir tencereye alınan buğdayın üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su eklenir.
  • Aşurenin taşmaması için büyük bir tencerede kapağı açık bırakılarak ve dibinin tutmaması için ara ara karıştırılarak pişirilir.
  • Buğdaylar iyice parçalanıp, özleşene kadar pişirmeye devam edilir.
  • Buğdaylar pişerken en geç pişen malzeme, ilk önce eklenecek şekilde sıra ile kaynamakta olan aşureye eklenir.
  • Portakalın kabuğu rendelenip, yıkanıp, süzülerek ayrı bir kaba alınır.( Ben keklere koymak için önceden dondurduğum portakal rendesinden kullandım.)
  • Kuru meyveler de pişme sırasına göre aşureye karıştırılır.
  • Aşure pişmeye yakın kavrulmuş susam, haşlanmış kuru bakla, rendelenmiş portakal kabuğu ve küp küp doğranmış kuru incirler eklenir.
  • Toz şeker de eklenip, dibini tutmaması için arada karıştırarak bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Aşure istenen kıvamı alıncaya kadar gerektiğinde azar azar sıcak su eklenerek, şekeri damak zevkimize göre ayarlanarak pişirilir.
  • Bademler kaynar suda bir taşım kaynatılıp, soğuyunca kabukları soyularak, ağartılır.
  • Kabukları soyulan bademler yağsız teflon tavada çevrilerek, kavrulur. 
  • Aşure soğuduktan sonra kepçe ile servis kaselerine alınıp, üzerine tarçın serpilir.
  • Ağartılıp kavrulmuş bademler, ceviz, fındık ve fındık kırıntıları ile süslenir.

29 Ağustos 2020 Cumartesi

PİZZA POĞAÇA

Pizza Poğaça Tarifi
Pizza Poğaça Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 7 su bardağı un 
  • 250 gram tuzsuz lor 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • Domates 
  • Biber 
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Çörekotu 
Yapılışı: 
  • Küçük bir kasenin içine instant maya, toz şeker ve ılık su konulup, karıştırıldıktan sonra 15 dakika kadar bekletilir.
  • Yoğurma kabına elenmiş unun yarısı, instant mayalı karışım, ılık süt, zeytinyağı, yumurta ve kalan un da azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek bir saat kadar mayalandırılır.
  • Mayalanan hamurdan yirmi dört adet parça kopartılıp, yuvarlandıktan sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Üstleri örtülerek yarım saat mayalandırılır.
  • Mayalanan hamurların üzerine dibi zeytinyağına batırılmış çay bardağı ile bastırılarak çukurlar açılır.
  • Lor, tuz ve yumurta akı karıştırılıp çukurların içine paylaştırılır.
  • Her çukurun içine birer domates dilimi ve biber yerleştirilir.
  • Kenarlarına yumurta sarısı sürülüp, çörekotu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat kadar kontrol edilerek pişirilir.



28 Ağustos 2020 Cuma

VİŞNELİ KEK

Vişneli Kek Tarifi
Vişneli Damla Çikolatalı Kek Tarifi
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 3 su bardağı un 
  • 2 paket kabartma tozu 
  • 1 su bardağı vişne 
  • 1 çay bardağı damla çikolata 
  • 1 tatlı kaşığı vişne aroması

Yapılışı:
  • Vişnelerin çekirdekleri çatal iğne yardımıyla çıkartılır.
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenip, mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve varsa vişne aroması eklenip, çırpılır.
  • Un ve kabartma tozu da eklenip koyu kıvamlı kek hamuru mikserle bir defa çırpılır.
  • Damla çikolata ve çekirdekleri çıkartılmış vişneler de eklenerek kaşıkla iyice karıştırılır.
  • Yağlanmış 28 santim çapında kek kalıbına dökülüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırına konulur.
  • Kek kabarmaya başlayınca yaklaşık 15 dakika sonra fırının ayarı 160 dereceye getirilir.
  • Kürdan batırılarak pişip pişmediği kontrol edilip fırından alınır.
  • İstenirse üzerine 1 su bardağı soğuk süt ile çırpılmış 1 paket krem şanti yayıldıktan sonra, damla çikolata, vişne ve nane yapraklarıyla süslenerek servis edilir.


25 Ağustos 2020 Salı

ICE TEA ( SOĞUK ÇAY )

Ice Tea Tarifi
Ice Tea Nasıl Yapılır
Soğuk Çay Tarifi
Buzlu Çay Tarifi
Malzemeler:
  • 3 yemek kaşığı dolusu yeşil çay
  • 1 litre kaynar su
  • 2 adet limonun suyu 
  • 4-5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3 su bardağı soğuk su
  • Taze nane yaprakları 
  • Buz 
Yapılışı:
  • Yeşil çayın üzerine kaynar su eklenip, 15 dakika kadar demlendirildikten sonra süzülür.
  • Sıcak çayın içinde toz şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Bulanık olmaması için, şeker erir erimez soğuk su eklenir.
  • Sıcak çay ile soğuk su karışımından sürahinin çatlamaması için çay bu işlemden sonra cam sürahiye alınır.
  • Limon suyu, incecik kesilmiş limon dilimleri ve taze nane yaprakları da sürahiye eklenir.
  • Buzdolabında 3-4 saat dinlendirildikten sonra üzerine bol buz eklenerek servis edilir.

24 Ağustos 2020 Pazartesi

KAYISI MARMELATI

Kayısı Marmelatı Tarifi
Kayısı Marmelatı Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 kilogram kayısı 
  • 750 gram toz şeker 
  • 1 çay bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Şekerpare kayısılar yıkanıp, çekirdekleri çıkartılarak ikiye ayrılır.
  • Bir sıra şeker, bir sıra kayısı olacak şekilde yayvan bir tencereye konulur.
  • Üzerine bir çay bardağı su da eklenerek, suyunu salması için bir gece bekletilir.
  • Kayısılar olgun değilse ve yeterince sulanmamışsa  çok az daha su eklenebilir.
  • Koyulaşıp marmelat kıvamı alıncaya kadar dibini tutmaması için arada karıştırılarak önce orta sonra kısık ateşte kaynatılır.
  • Limon suyu da eklenerek, bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  • Marmelat kıvamına gelmesi için gerekirse blender yardımıyla parçalanır.
  • Sıcakken kavanozlara konulup, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.

22 Ağustos 2020 Cumartesi

YAĞLI PİDE

Yağlı Pide Tarifi
Yağlı Pide Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 paket karbonat (5 gram)
  • Tuz
İç Malzemesi:
  • 250 gram tuzsuz lor
  • 3-4 adet domates
  • 3-4 adet yeşil sivri biber
  • 4-5 adet taze soğan
  • 1 adet kuru soğan
  • Dereotu
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Tuz
Üzerine:
  • Susam


Yapılışı:
  • Un derin bir kaba elenip, ortası havuz gibi açılır.
  • Kuru maya, toz şeker ve ılık su konularak mayalanması için 15 dakika kadar bekletilir.
  • Maya, un ve tuz karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanıp, hamurun iki katına ulaşması beklenir.
  • Zeytinyağı ve karbonat dökülen tepsiye mayalanmış hamur konulup, hamur çürüyene kadar iyice yoğurulur.
  • Hamur elimizle yağlanmış tepsiye yayılır.
  • Kabukları soyulmuş domatesler, çekirdeği çıkarılmış biberler, kuru soğan, taze soğan, maydanoz ve dereotu doğranır.
  • Bu karışıma tuzsuz lor, karabiber ve tuz da eklenip karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır. 
  • Domatesli lorlu karışım hamurun kenarlarında boşluk bırakılarak orta kısmına yayılır.
  • Hamurun kenarları elimizle çekiştirilerek uzatılıp, ortada toplanarak üstü kapatılır.
  • Üzerine susam serpilip, bıçakla karelere kesilir.
  • Yarım saat kadar da tepside mayalandırıldıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü iyice kızarana kadar yaklaşık bir saat pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince servis edilir.    


21 Ağustos 2020 Cuma

KAHVE ÇEKİRDEĞİ KURABİYE

Kahve Çekirdeği Kurabiye Tarifi
Kahve Çekirdeği Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı  
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı kakao 
  • 2 tatlı kaşığı nescafe 
  • 1 yemek kaşığı sıcak su 
  • 1 yemek kaşığı Türk kahvesi
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, pudra şekeri ve yumurta karıştırılır.
  • Türk kahvesi, nişasta, kakao, bir yemek kaşığı sıcak suda eritilmiş nescafe ve kabartma tozu eklenir.
  • Un da azar azar eklenerek, yoğurulur.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp, elimizle minik oval şekiller verilir.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Çöp şiş veya kürdan ile tam ortasına derin çizgiler çizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20 dakika kadar pişirilir.



20 Ağustos 2020 Perşembe

SAKIZLI DONDURMA

Sakızlı Dondurma Tarifi
Dondurma Tarifi
Malzemeler:

  • 5 su bardağı süt 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı salep 
  • 4-5 parça damla sakızı


Yapılışı: 

  • Salep bir kasenin içinde bir su bardağı soğuk süt ile iyice ezilir.
  • Toz şeker ve havanda dövülmüş damla sakızları da eklenerek şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Kalan süt derin bir tencereye alınıp kaynatılır.
  • Kaynayan süte salepli şekerli karışım yavaş yavaş akıtılarak ve bu arada topaklanmaması için sürekli karıştırılarak dökülür.
  • Kaşıkla savura savura koyulaşana kadar karıştırılıp pişirilir.
  • Bir iki taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alınıp, soğumaya bırakılır. 
  • Soğuyunca tercihen metal bir kabın içine alınıp, iyice karıştırıldıktan sonra ağzı streç film ile kapatılıp buzdolabının dondurucu kısmına konulur.
  • On beş yirmi dakikada bir buzluktan çıkartılıp, iyice karıştırıldıktan sonra tekrar buzluğa geri konulur.
  • Dondurma sakız kıvamını alınca servis edilir.

18 Ağustos 2020 Salı

PATLICAN ÇULLAMA

 Patlıcan Çullaması Tarifi

Malzemeler: 

  • 3-4 adet patlıcan
  • 3 adet kuru soğan
  • 2-3 adet domates
  • 2-3 adet yeşil sivri biber
  • 1-2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limonun suyu 
  • Maydanoz
  • Tuz

Yapılışı: 
  • Patlıcanlar bir kaç yerinden bıçakla delinip, ateş üzerinde veya fırında yumuşayana kadar közlenir.
  • Kaşık yardımıyla içleri çıkartılır.
  • Piyazlık doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında sotelenir.
  • Dövülmüş sarımsaklar ve doğranmış yeşil sivri biberler de eklenip biraz kavrulur.
  • Kabukları soyulup irice doğranmış domateslerde eklendikten sonra suyunu salıp çekene kadar biraz çevrilir.
  • İnce kıyılmış maydanoz da eklenir.
  • Limonsuyu, tuz ve istenirse biraz da sirke eklenerek ılık servis edilir.


16 Ağustos 2020 Pazar

KUSKUS SALATASI


Malzemeler:

  • 1 su bardağı kuskus
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 adet minik küp doğranmış kırmızı kapya biber 
  • 1-2 adet minik küp doğranmış havuç  
  • 2-3 adet minik küp doğranmış kornişon turşu 
  • 2-3 adet taze soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Kaynayan suyun içine atılan kuskus yumuşayana kadar makarna gibi haşlanıp, süzüldükten sonra soğuk sudan geçirilir. 
  • Kuskusa zeytinyağı, tuz ve limon suyu eklenip karıştırılır.
  • Kırmızı biber, havuç ve kornişon turşu mümkün olduğunca küçük küçük doğranır.
  • Doğranmış maydanoz da eklenip, malzemelerin hepsi karıştırılarak servis edilir.

15 Ağustos 2020 Cumartesi

SOĞUK PASTA

Malzemeler:

  • 2 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Kakaolu Krema:
  • 2 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 poşet krem şanti 
Beyaz Krema:
  • 1 poşet krem şanti 
  • 1 çay bardağı soğuk süt 
  • 200 ml süt kreması 
Üzerine:
  • 1 paket Dr.Oetker Çikolata Sosu 
  • 2 su bardağı süt
  • Damla çikolata
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenip, mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı da eklenir.
  • Yarım paket kabartma tozu ve azar azar da un eklenerek karıştırılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen tepsiye dökülüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü olarak pişirilir.
  • Pişen kek kenarlarından kesilerek streç film serilmiş dikdörtgen silikon kalıba yerleştirilir.
  • Kakaolu krema için, malzemeler karıştırılıp muhallebi gibi pişirilip soğumaya bırakılır.
  • Soğuyunca toz krem şanti eklenerek mikserle çırpıldıktan sonra kekin üzerine dökülüp buzdolabına konulur.
  • Beyaz krema için; krem şanti soğuk süt ile çırpıldıktan sonra süt kreması da eklenerek çırpılmaya devam edilir.
  • Koyulaştıktan sonra kakaolu kremanın üzerine dökülüp, üzeri streç film ile kapatılır.
  • Buzdolabının dondurucu kısmına konulup, iyice dondurulur.
  • Servis edilirken, muhallebi gibi pişirildikten sonra oda sıcaklığına getirilen çikolata sosu üzerine dökülüp damla çikolatalar serpilir.




 

13 Ağustos 2020 Perşembe

LAVANTALI LİMONATA

Lavantalı Limonata Tarifi
Lavantalı Limonata Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 3 adet limonun suyu 
  • 1 adet limonun kabuğu 
  • 6 su bardağı su 
  • 1-2 yemek kaşığı dolusu kuru lavanta 
  • 1 su bardağı toz şeker  
  • Bol buz
Yapılışı: 
  • Toz şeker, bir su bardağı su ve limon kabuğu rendesi bir tencerede kaynatılıp, içine lavantalar  atıldıktan sonra tencerenin kapağı ve ocağın altı kapatılır.
  • Renk vermesi için bir kaç tane karadut, böğürtlen veya kürdanın ucuyla mor gıda boyası eklenir.
  • Soğuduktan sonra tülbent veya ince bir süzgeçle süzülüp, limon suyu eklenir.
  • Bol buz eklenerek servis edilir. 

28 Temmuz 2020 Salı

VİŞNELİ CHEESECAKE

Vişneli Cheesecake Tarifi
Vişneli Cheesecake Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 paket Eti burçak bisküvi 
  • 100 gram tereyağı 
Kreması: 
  • 2 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 1 yemek kaşığı nişasta 
  • 1 paket krem şanti 
Üzerine: 
  • Hindistan cevizi 
  • Vişne, Karadut, Yaban mersini, Taze nane yaprakları 

Yapılışı: 
  • Bisküviler mutfak robotunda un haline gelinceye kadar parçalanır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ile karıştırılır.
  • Tabanına yağlı kağıt serilen tart kalıbına bisküvili karışım bastırılarak yayıldıktan sonra buzdolabında bekletilir.
  • Krem şanti haricindeki malzemeler tencerede topaklanmaması için sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirildikten sonra soğumaya bırakılır. 
  • Soğuduktan sonra krem şanti eklenip, mikserle çırpılır.
  • Buzdolabından çıkartılan bisküvili tabanın üzerine kreması spatula ile yayılıp, her yerini kaplayacak şekilde hindistan cevizi serpilir.
  • Meyveler ve nane yaprakları da istenen şekilde dizilip, buzdolabında 3-4 saat dinlendirildikten sonra servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...