19 Eylül 2020 Cumartesi

ERİK PESTİLİ

Pestil Tarifi
Erik Pestili  Tarifi 
Erik Pestili Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 5 kilogram erik 
  • 1 su bardağı su 
  • 1 su bardağı toz şeker 
Yapılışı: 
  • Erikler yıkanıp, sapları ve mürdüm eriklerinin çekirdekleri ayıklanır.
  • Derin bir tencereye alınan eriklerin sululuk ve tatlılık oranına göre, istenirse su ve toz şeker eklenir.
  • Arada karıştırılarak dibini tutturmadan erikler çekirdeklerinden ayrılana kadar pişirilir.
  • Soğuyan erikler süzgeçten geçirilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsilere çok kalın olmayacak şekilde dökülür. 
  • Üzerine tülbent örtülerek güneş altında iyice kuruyana kadar bekletilir.
  • Kuruyan pestillerin kenarından yağlı kağıt yavaş yavaş ayrılır.
  • Pestiller rulo, muska veya istenen şekillerde aralarına ceviz, fındık konularak sarılır.


16 Eylül 2020 Çarşamba

ÇEŞNİLİ TEREYAĞI

Ev Yapımı Çeşnili Tereyağı Tarifi
Ev Yapımı Çeşnili Tereyağı Nasıl Yapılır
Süt Kaymağından Tereyağı Yapımı Tarifi

Malzemeler: 
  • 300 gram tereyağı veya 2 su bardağı kadar süt kaymağı
  • Taze fesleğen veya istenen yeşillikler ( kekik, biberiye, dereotu, nane )
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber veya istenen baharatlar




Yapılışı: 
  • Çeşnili tereyağı yapmak için hazır satılan tereyağlardan alıp, istediğiniz yeşillik ve baharatlarla karıştırabilirsiniz.
  • Veya yoğurt yapmak için alınan bir kaç kilogram çiğ süt, çelik tencerede kaynatılırken üzerinde oluşan kaymak tabakası kevgirle süzülüp alınarak tereyağ yapmak için bir kaç hafta süresince ağzı kapalı bir kap içinde buzdolabının dondurucu kısmında biriktirilir.
  • Biriktirilen süt kaymağı yeterli miktara ulaşınca dondurucudan çıkartılıp, buzdolabı kısmına alınır.
  • Süt kaymağı buzdolabında yumuşadıktan sonra mutfak robotunda veya krema kıvamına gelinceye kadar mikserle çırpılır.
  • Yağ iyice topaklanıp suyu ayrılmaya başlayınca süzgeçten geçirilir.
  • Süzgece alınan yağın üzerine soğuk su dökülüp, yavaş yavaş kaşıkla bastırılarak elde edilen tereyağ bir kaba alınır.
  • İstenen yeşillikler yıkanıp, kurulandıktan sonra incecik kıyılır.
  • Yeşillikler ve baharatlar istenen miktarlarda tereyağına eklenerek iyice karıştırılır.
  • Tezgaha yayılan streç film üzerine tereyağı ince uzun yayılır.
  • Streç filmin bir ucu tereyağının üzerine kapatılıp, yuvarlandıktan sonra salam gibi sarılıp, iki ucu burulduktan sonra buzdolabına konulur.
  • Yenileceği zaman çıkartılıp, biraz yumuşayınca dilim dilim kesilip, servis edilir.
Süt kaymağından yapılan tereyağının orijinal tarif https://www.dokuzuncubulut.com/index.php/temel-tarifler/463-tereyagi.html blogundan alınmıştır.


15 Eylül 2020 Salı

LAVANTALI MUHALLEBİ

Lavantalı Muhallebi Tarifi
Lavantalı Muhallebi Nasıl Yapılır

Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 200 ml süt kreması 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 5 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 2 yemek kaşığı dolusu lavanta tohumu
  • 80 gram beyaz çikolata 
Yapılışı: 
  • Mutfak için kullandığınız bir tülbentin içine lavantalar konulup, sıkıca bağlanır.
  • Lavanta torbası sütün içinde bir gece bekletilerek aromasının süte geçmesi sağlanır.
  • Lavanta kesesi çıkarıldıktan sonra süt gerekirse süzülerek derince bir tencereye boşaltılır.
  • Malzemelerin hepsi karıştırılıp, orta ateş üzerinde dibini tutturmadan göz göz oluncaya kadar pişirilir.
  • Ocaktan aldıktan sonra ilk sıcaklığı geçince istenirse küçük parçalara ayrılan beyaz çikolata eklenip, mikserle çırpılır.
  • Servis kaplarına paylaştırılıp soğuyunca servis edilir.

14 Eylül 2020 Pazartesi

DOMATES REÇELİ

Domates Reçeli Tarifi 
Domates Reçeli Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 kilogram minik armut domates 
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 3 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • Yarım limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı toz limon tuzu 
  • 1 su bardağı badem
  • 7-8 adet karanfil
Yapılışı:
  • Etli, minik domatesler kaynar su içinde bir süre bekletilip, kabuğu soyulur.
  • Bademler kaynar suyun içinde bir süre bekletildikten sonra kabukları soyulup, ağartılır.
  • Dibine kürdanla delik açılan domatesler patlatılmadan elimizle hafifçe sıkılarak suyu ve çekirdekleri olabildiğince çıkartılır.
  • Derin bir kabın içine bir tatlı kaşığı karbonat eklenip, iyice karıştırıldıktan sonra soyulmuş domatesler de kabın içine konulur.
  • Domateslerin üzerini geçecek kadar su eklenip, küçük bir kapakla kapatılarak domateslerin suyun içinde kalması sağlanır.
  • Bir gece buzdolabında bekletilen domatesler süzgece alınıp suyu süzülür.
  • Elimizle hafifçe sıkılarak içerisinde su varsa çıkması sağlanır.
  • Domateslerin delik olan kısımlarına birer tane ağartılmış badem sokulur.
  • Toz şeker, su ve karanfiller derin bir kabın içine alınarak kıvam alana kadar kaynatılır.
  • Domatesler ve artan bademlerde şuruba eklenir.
  • Önce harlı, kaynadıktan sonra kısık ateş üzerinde köpükleri alınarak arada karıştırılır.
  • Ocaktan almaya yakın limon suyu ve limon tuzu da eklenip, reçel kıvamını alana kadar bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Kavanozlara paylaştırılıp, kapağı sıkıca kapatıldıktan sonra ters çevrilir.
  • Ertesi gün düzeltilip, kilere kaldırılır.



11 Eylül 2020 Cuma

KORNİŞON TURŞUSU

Kornişon Turşusu Tarifi
Kaynar Su İle Kornişon Turşusu Tarifi
Kaynar Su ile Turşu Nasıl Yapılır

Malzemeler: 
  • 500-600 gram kadar kornişon salatalık 
  • 1 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu 
  • 1 çay kaşığı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı limon tuzu 
  • 1 çay bardağı elma veya üzüm sirkesi 
  • 1 baş ayıklanmış sarımsak 
  • Kavanozun üzeri dolana kadar kaynamış sıcak su
  • 1 litrelik cam kavanoz
  • Kullanılmamış kavanoz kapağı
Yapılışı:
  • Kornişon salatalıklar bir gece öncesinden su içinde bekletilip, ertesi gün fırça yardımıyla iyice yıkanıp, süzülür.
  • Kornişonların uç kısımlarından bıçakla çok az alınıp, kürdan yardımıyla bir kaç yerinden delik açılır.
  • Diş diş ayıklanmış sarımsaklarla birlikte kavanoza sıkıca yerleştirilir.
  • Her bir litrelik kavanozun içine; bir yemek kaşığı kaya tuzu, bir çay kaşığı toz şeker, bir çay kaşığı limon tuzu ve 1 çay bardağı sirke dökülür.
  • Kavanozun üzeri kaynamakta olan sıcak su ile bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurulur.
  • Kaynar su içinde bekletilen, hiç kullanılmamış kavanoz kapaklarıyla sıkıca kapatılıp ters çevrilir.
  • Ertesi gün düzeltilen kavanozlar güneş almayan serin bir yerde saklanır.

10 Eylül 2020 Perşembe

DOMATES SALÇASI

Domates Salçası Tarifi 
Domates Salçası Nasıl Yapılır
Ev Yapımı Domates Salçası Tarifi
Malzemeler: 
  • 20 kilogram domates 
  • Kaya tuzu 
  • Zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Domatesler iyice yıkanıp altları bıçakla + şeklinde kesilir.
  • Kaynar su içine konulup, çıkartıldıktan sonra kabukları kolayca soyulur.
  • Ortadan ikiye kesilen domateslerin suyu elimizle hafifçe sıkıldıktan sonra irice parçalara bölünüp mutfak robotunda iyice parçalanır.
  • Süzgeç içine alınıp, çekirdeklerinin alta geçmemesi sağlanır.
  • Derin bir tencereye alınıp, bir kaç taşım kaynatılır.
  • Tuz miktarı kontrol edilerek bir kaç yemek kaşığı kaya tuzu eklenip, karıştırılır.
  • Soğuduktan sonra geniş tepsilere fazla kalın olmayacak şekilde paylaştırılıp, üzeri tül veya tülbent gibi bir şeyle örtüldükten sonra güneş alan bir yere konulur.
  • Ara sıra karıştırılarak suyunu iyice çekene kadar güneş altında bekletilir.
  • İstenen kıvama gelince kavanozlara paylaştırdıktan sonra hava ile temasını kesip çabuk bozulmaması için üzerine zeytinyağı eklenir.
  • Bu ölçülerle 2 kilograma yakın güneş altında bekletilerek yapılmış ev yapımı domates salçası yapabilirsiniz.



8 Eylül 2020 Salı

BÖRÜLCE SALATASI

Börülce Salatası Tarifi 
Börülce Salatası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 kilogram börülce  
  • 2 litre su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2-3 adet domates 
  • 3-4 diş sarımsak  
  • Tuz   
Yapılışı:
  • Börülcelerin uç kısımları elle kopartılıp, ayıklanır.
  • Uzunluğuna göre iki üç parçaya bölünür.
  • Derin bir tencerede, bol kaynar suda karıştırmadan parçalamadan, yumuşayana kadar haşlanır.
  • Üzerinde biriken köpükler ara sıra alınır.
  • Haşlanan börülceler, süzgeçte süzülüp, soğuk sudan geçirilir.
  • Servis tabağına alınıp, zeytinyağı, tuz, sarımsak ve istenirse limon suyu eklenir.
  • Domateslerin kabukları soyulup minik küpler halinde doğranıp börülcelerle karıştırılır.
  • Üzerine domates sos olarak yapılmak istenirse, domateslerin altı bıçakla + işareti şeklinde kesilip, sıcak suyun içine atılır.
  • Sıcak suyun içinde biraz bekletilip, çıkarıldıktan sonra kabukları soyulur.
  • Domatesler iyice ezilip, tuz ve dövülmüş sarımsaklarla karıştırılır.
  • Servis tabağına alınan börülcelerin üzerine domatesli sos dökülüp, zeytinyağı ve limon suyu gezdirilir. 



 

6 Eylül 2020 Pazar

MAYALI SÜTLÜ ÇÖREK

Mayalı Sütlü Çörek Tarifi
Mayalı Sütlü Çörek Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet yumurtanın beyazı
  • 6,5-7 su bardağı un
Üzerine:
  • Yumurta sarısı
  • Ayçiçeği
İçine: 
  • Kaşar peyniri
  • Domates
  • Salatalık 
  • Roka
Yapılışı:
  • Unun yarısı derin bir yoğurma kabına alınıp, instant maya, toz şeker, süt, zeytinyağı ve yumurtanın beyazları ile karıştırılır.
  • Tuz ve kalan un azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek bir saat kadar mayalandırılır.
  • Mayalanan hamurdan parçalar kopartılıp yuvarlandıktan sonra yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Üstlerine fırçayla yumurta sarısı sürülüp ayçiçeği serpilir.
  • Tepside de yarım saat mayalandırıldıktan sonra önceden ısıtılmış 190 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkıp ilk sıcaklığı geçince bir tarafından bıçakla kesilip, içine kaşar, domates, biber dilimleri ve roka gibi yeşillikler konularak servis edilir.


4 Eylül 2020 Cuma

TUZLU KURABİYE

Tuzlu Kurabiye Tarifi
Tuzlu Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 Türk kahvesi fincanı yoğurt 
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı sirke 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı tuz  
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 3-3,5 su bardağı un  
Üzerine: 
  • 1 adet yumurta
  • Susam
  • Çörekotu
Yapılışı: 
  • Malzemeler derin bir kap içinde karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek, ele yapışmayacak çok yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek on beş dakika kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan kopartılan parçalar tırtıl kurabiye kalıbı yardımıyla sıkılıp şekil verilir.
  • Üstlerine çırpılmış yumurta sürülüp, susam ve çörekotu serpilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat kontrol edilerek pişirilir.


3 Eylül 2020 Perşembe

KARANFİLLİ LOR KURABİYESİ

Karanfilli Lor Kurabiyesi Tarifi
Karanfilli Lor Kurabiyesi Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 250 gram tatlı lor
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 yemek kaşığı toz karanfil
Üzerine:
  • Toz karanfil
  • Susam
Yapılışı:
  • Yumurtalardan birinin beyazı daha sonra kullanılmak üzere ayrılır.
  • Tatlı lor, toz şeker, toz karanfil, yumurtalar ve zeytinyağı karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan irice parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yuvarlanan hamurlar elimizle hafif yassıltılarak önce çırpılmış yumurta beyazına sonra toz karanfile daha sonra da susama batırılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-40 dakika kadar pişirilir.
  • Soğuyunca tepsiden alınır.


2 Eylül 2020 Çarşamba

ŞEFTALİ-KAYISI KONSERVESİ

Şeftali-Kayısı Konservesi Tarifi
Şeftali-Kayısı Konservesi Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • Şeftali
  • Kayısı
  • Toz şeker
  • Limon suyu
  • Cam kavanoz



Yapılışı:
  • Şeftaliler iyice yıkanıp, kabukları olabildiğince ince soyulur, çekirdekleri çıkartılır.
  • Kayısılar iyice yıkanıp, çekirdekleri çıkartılır.
  • Kaynar suyla steril edilmiş kavanozlara yarım veya dilimlenmiş şeftali ve kayısılar yerleştirilir.
  • Her yarım litrelik kavanoza yarım çay bardağı toz şeker ve meyvelerin kararmaması için 1 yemek kaşığı limon suyu eklenir.
  • Kavanozların üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde sıcak su eklenir.
  • Kaynar suda sterile edilmiş kapaklar sıkıca kapatılır.
  • Tencerenin altına ve birbirlerine çarpıp kırılmamaları için aralara mutfak bezlerinden yerleştirilerek kavanozlar tencereye konulur.
  • Kavanozların üstüne çıkana kadar tencereye sıcak su eklenip, önce orta sonra kısık ateşte yarım saat kaynatılır.
  • Tencere içinde soğumaları beklenen kavanozlar alınıp, ters çevrilerek bir sürede tezgah üzerinde bekletilir.
  • Kışın komposto veya pasta, tatlı süslemelerinde kullanmak üzere kaldırılır.


31 Ağustos 2020 Pazartesi

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

Kabak Çiçeği Dolması Tarifi
Kabak Çiçeği Dolması Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 20-25 adet kabak çiçeği  
  • 1-1,5 su bardağı dolmalık pirinç  
  • 3 adet kuru soğan 
  • 1 adet domates veya 2-3 yemek kaşığı domates sosu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 çay kaşığı karabiber  
  • Tuz


Yapılışı:
  • Kabak çiçekleri zedelenmeden yıkanır.
  • Yaprakları yırtmadan, ortalarındaki tohum kısımları kopartılıp çıkartılır.
  • Çiçeklerin kapanmaması ve varsa böceklerin çıkması için buzlu su içinde bekletilir.
  • Pirinç ayıklanıp, sıcak su dolu bir kabın içinde su soğuyana kadar bekletilir.
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, istenirse zeytinyağında kavrulur.
  • Rendelenmiş bir domates eklenip, zeytinyağında çevrilir.
  • Süzülen pirinçler, ince kıyılmış dereotu, maydanoz, karabiber ve tuz eklenip, karıştırılır.
  • Kabak çiçeklerine bir tatlı kaşığı kadar pirinç doldurulup, yaprakları içe doğru kapatılır.
  • Çiçekler yayvan bir tencereye yan yana  gelecek şekilde aralıksız dizilir.
  • Üzerine zeytinyağı, tuz ve çiçeklerin üzerine gelecek kadar su eklenir.
  • Dağılmaması için üstlerine geniş bir tabak konulur.
  • Yarım saat kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince servis tabağına alınıp, ılık servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...