18 Ekim 2020 Pazar

BALIK DÜRÜM

Balık Dürüm Tarifi 
Balık Dürüm Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 adet çipura veya levrek 
  • 1 adet kırmızı kuru soğan 
  • 1-2 adet domates 
  • 1 adet ıceberg marul 
  • Fesleğen 
  • Maydanoz 
  • Cin biber turşu
  • Karabiber
  • Tuz
  • Lavaş
Yapılışı: 
  • İstenen cins balık temizlenip yıkanıp, iyice kurulanır.
  • Alüminyum folyo (koroplast sar pişir alüminyum folyo) zeytinyağı ile yağlandıktan sonra üzerine yerleştirilen balığa tuzu ve karabiberi eklenir.
  • Alüminyum folyo ile sarılan balık fırın tepsisine alınıp, önceden ısıtılmış 200 derece fırında yarım saat kadar pişirilir.
  • Ayıklanan balık, çekirdekli kısımları çıkartılmış domates dilimleri, ıceberg, turşu, kırmızı soğan ve istenen yeşillikler çift lavaş içine yerleştirildikten sonra dürüm yapılır.


17 Ekim 2020 Cumartesi

ACI BİBER REÇELİ

Acı Biber Reçeli Tarifi 
Acı Biber Reçeli Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 5 adet büyük boy kapya biber 
  • 5 adet jalapeno biber 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı su 
  • Yarım limon kabuğunun rendesi 
  • 3-4 damla limon suyu 
Yapılışı: 
  • Kapya biberler ve jalapeno biberlerin çekirdekleri ayıklanıp, yıkanır.
  • Biberler olabildiğince minik doğranır veya mutfak robotunda parçalanır.
  • Tencereye alınan biberlerin üzerine toz şeker eklenip, sulanması için bekletilir.
  • Limon kabuğu rendesi ve su da eklenerek kısık ateş üzerinde kıvam alana kadar kaynatılır.
  • Ocaktan almaya yakın limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Kavanozlara paylaştırılıp, buzdolabında saklanır.


14 Ekim 2020 Çarşamba

AHLAT TURŞUSU

Ahlat Turşusu Tarifi 
Ahlat Turşusu Nasıl Yapılır

Malzemeler: 
  • 1 kilogram olgunlaşmamış ahlat (yabani armut) 
  • 5-6 çay kaşığı tozşeker
Yapılışı: 
  • Ahlatların olgunlaşmamış olanlarının sap ve yaprakları ayıklandıktan sonra yıkanır.
  • Cam kavanoza yerleştirildikten sonra içme suyu ve toz şeker eklenip, kapağı sıkıca kapatılır.
  • Kavanozun ışık almaması için gazete kağıdı ile sarılır.
  • Serin ve karanlık bir yerde ahlatın tadının suyuna geçmesi için 30 gün kadar bekletilir.
  • Olduktan sonra suyunu içerken istenirse bir miktar daha su ve şeker eklenerek çoğaltılabilir.



10 Ekim 2020 Cumartesi

MANTARLI BİBERLİ EKMEK PİZZA

Mantarlı Biberli Ekmek Pizza Tarifi 
Mantarlı Biberli Ekmek Pizza Nasıl Yapılır

Malzemeler:

  • 2 adet baget ekmek 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı lor
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 adet kuru soğan
  • 250 gram kültür mantarı
  • 2-3 adet kapya biber
  • 3-4 adet yeşil sivribiber 
  • 150 gram kaşar peyniri
  • Pul biber 
  • Kekik 
  • Dereotu

Yapılışı:
  • Yumurtalar, lor ve baharatlar bir kabın içinde iyice karıştırılır.
  • Baget ekmekler bir parmak kalınlığında uzun verev şeklinde dilimlenir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yan yana dizilir.
  • Ekmeklerin üzerine dövülmüş sarımsakla karıştırılmış zeytinyağı fırça ile sürülür.
  • Birer tatlı kaşığı kadar da yumurtalı lorlu karışımdan sürülüp, yayılır.
  • Fırında közlenmiş kapya biberler soyulup, çekirdekleri temizlendikten sonra ince uzun şeritler halinde kesilir.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada kuru soğan, mantarlar ve yeşil sivri biberler sotelenir.
  • Ekmek dilimlerinin üzerine kapya biberler ve mantarlı karışım yayılıp, rendelenmiş kaşar peyniri paylaştırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
  • İnce doğranmış dereotları serpilerek sıcak servis edilir.


7 Ekim 2020 Çarşamba

LİMONLU PARFE

Limonlu Parfe Tarifi
Limonlu Parfe Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 paket limonlu jöle 
  • 2 su bardağı sıcak su 
  • 3 adet limon  
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 paket krem şanti 
  • 1 su bardağı süt
Yapılışı: 
  • Kaynar su içinde jöle eritilip, soğumaya bırakılır.
  • Başka bir kap içinde krem şanti soğuk süt ile katılaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Limonların suyu sıkılıp, toz şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Oda sıcaklığına gelen tüm malzemeler karıştırılır.
  • Altına ve kenarlarına yağlı kağıt konulmuş kelepçeli kalıba dökülür.
  • Üzeri streç film ile kapatılıp, dondurucuda bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün kalıptan çıkartılıp, servis tabağına alınır, üzeri meyvelerle süslenir.

3 Ekim 2020 Cumartesi

PEYNİRLİ TEPSİ ÇÖREĞİ

Peynirli Tepsi Çöreği Tarifi
Peynirli Tepsi Çöreği Nasıl Yapılır

Malzemeler:
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 4-4,5 su bardağı un
  • 3-4 yemek kaşığı kışlık domates sosu
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası 
  • 1 yemek kaşığı ketçap
  • 150 gram kaşar peyniri 
  • 100 gram beyaz peynir 
  • 1 demet maydanoz
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Çörekotu
Yapılışı: 
  • Un elenip yarısı yoğurma kabına alındıktan sonra instant maya da eklenerek karıştırılır.
  • Una oda sıcaklığındaki yoğurt, yumurtanın beyazı, süt, zeytinyağı ve tuz eklenir.
  • Kalan un da azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülen hamur bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Peynirler rendelenip, ince kıyılmış maydanozla karıştırılır.
  • Domates sosu, acı biber salçası ve ketçap karıştırılıp sürülebilecek kıvama getirilir.
  • Mayalanan hamur kullanacağınız fırın tepsisinin büyüklüğüne göre altı veya sekiz bezeye bölünüp, yuvarlandıktan sonra üzeri örtülür.
  • Birer birer merdane ile açılan bezelerin içine salçalı karışım fırça yardımıyla sürülüp, peynirli maydanozlu karışım yayılır. 
  • Şekilde görüldüğü gibi açılıp içine malzeme yayılan her beze kendi üzerine doğru dört kez katlanır.
  • En son katlamada ucu bütün kalacak şekilde bıçakla kesilir.
  • Kesildikten sonra iki yana doğru açılarak yağlanmış fırın kabına ortada birleşecek şekilde yan yana dizilir.
  • Yumurta sarısı sürülüp, çörekotu serpildikten sonra üzeri örtülüp, yarım saat kadar tepside mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirildikten sonra üzeri alüminyum folyo ile kapatılarak birazda fırının en alt rafında altının da iyice pişmesi sağlanır.


1 Ekim 2020 Perşembe

GAMBİLYA FAVASI

Gambilya Favası Tarifi
Gambilya Favası Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 su bardağı gambilya 
  • 3 su bardağı sıcak su 
  • 1 adet küçük soğan 
  • Yarım limonun suyu
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 diş sarımsak 
  • Dereotu 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Gambilya bir gece önceden ıslatılıp, ertesi gün suyu süzülür.
  • Derin bir tencere içine yıkanıp süzülmüş gambilya, ince kıyılmış kuru soğan ve sıcak su eklenerek gambilyalar yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.
  • Ezilmiş sarımsak, zeytinyağı ve limon suyu da eklenerek blender ile iyice parçalanır.
  • İstenirse ince kıyılmış dereotu eklenip karıştırılır.
  • Servis tabağına alınıp, kaşığın tersiyle şekil verilip üzerine zeytinyağı gezdirilerek soğuk servis edilir.

30 Eylül 2020 Çarşamba

BİBER SALÇASI

Biber Salçası Tarifi
Biber Salçası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 20 kilogram salçalık kırmızı biber 
  • 5 kilogram domates 
  • 1 kilogram acı biber (istenirse)
  • 8-10 yemek kaşığı kadar kaya tuzu
Yapılışı:
  • Biberlerin sapları kesilip, çekirdekli kısımları çıkartıldıktan sonra irice parçalara doğranır.
  • Domatesler de ortadan ikiye kesilip, çekirdekleri başka bir kaba elimizle hafifçe sıkılarak çıkartıldıktan sonra irice parçalar halinde doğranır.
  • Acı istenirse acı biberler de sapları kesilip, irice doğranır.
  • Doğranan biberler ve domatesler büyük ve derin bir tencereye konulup, hiç su eklenmeden suyunu çekip bırakana kadar önce kısık ateş üzerinde pişirilir.
  • Tencerenin kapağı kapatılmadan orta ateş üzerinde dibini tutmaması için arada karıştırılarak malzeme yarıya inene kadar pişirilir.
  • Ateşten almaya yakın kaya tuzu da eklenip iyice karıştırılır.
  • Soğuduktan sonra karışım süzgeçten geçirilir.
  • Acı biber de eklediyseniz, elinizi yakmaması için eldiven takarak süzgeçten geçirilir.
  • Suyunu çekip, süzgeçten geçirilen biberler tepsiye yayılıp, güneş gören bir yerde arada karıştırılarak istenen kıvama gelinceye kadar bekletilir.
  • Steril edilmiş kavanozlara paylaştırılan salçanın üzerine hava almaması için zeytinyağı eklenip kapağı sıkıca kapatılır.

29 Eylül 2020 Salı

TAZE FASULYE SALATASI

Taze Fasulye Salatası Tarifi 
Taze Fasulye Salatası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram taze fasulye
  • 2 adet domates 
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2 diş sarımsak 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Fasulyeler ayıklanıp, yıkanıp, varsa kılçıkları alınarak çatala gelecek büyüklükte kırılır.
  • Domatesin dip kısmına + şeklinde bıçakla kesik atılıp, fasulyelerle birlikte kaynayan bol suyun içinde fasulyeler yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlanan fasulyeler süzgece alınıp, soğuk sudan geçirildikten sonra tekrar süzülür.
  • Domateslerin kabukları soyulup küp küp doğranır.
  • Doğranan domatesler, dövülen sarımsaklar, zeytinyağı, limon suyu, tuz ve istenirse biraz da sirke eklenerek karıştırılıp ılık servis edilir.



28 Eylül 2020 Pazartesi

OREO BİSKÜVİLİ PARFE

Oreo Bisküvili Parfe Tarifi
Oreo Bisküvili Parfe Nasıl Yapılır
Bisküvili Parfe Tarifi
Malzemeler: 
  • 2 paket krem şanti 
  • 2 su bardağı soğuk süt 
  • 1 kase kakaolu kek parçaları
  • 3-4 adet muz
  • 1 çay bardağı bütün fındık 
  • 1 paket oreo bisküvi
  • 1 çay bardağı çakal eriği
  • Taze nane yaprakları

Yapılışı: 
  • Krem şanti ve soğuk süt mikser ile koyulaşana kadar çırpılır.
  • Koyulaşan krem şantinin içine irice parçalanmış kakaolu kek parçaları veya kakaolu bisküviler konulup, karıştırılır.
  • Muz parçaları ve bütün fındıklarda eklenir.
  • Kalıbın içine kenarlardan sarkacak şekilde streç film yerleştirilip, parfe içine dökülür.
  • Kenarlardan sarkan streç film üste doğru toparlanarak parfenin üstü kapatılır.
  • Bir gece veya en az 4-5 saat buzdolabının dondurucusunda bekletilir.
  • Servis edilmeden yarım saat kadar önce dondurucudan ve streç filmden çıkartılır.
  • Tabağa alındıktan sonra üzeri istenen şekilde süslenip, dilimlenerek servis edilir.

23 Eylül 2020 Çarşamba

SALATALIKLI HAYDARİ

Salatalıklı Haydari Tarifi 
Salatalıklı Haydari Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 adet büyük boy salatalık
  • 1,5 su bardağı süzme yoğurt
  • Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Kırmızı pul biber
  • Havuç, taze nane yaprakları
Yapılışı:
  • Süzme yoğurt pürüzsüz bir kıvama gelene kadar ezilir.
  • Diğer malzemelerle birlikte iyice karıştırılır.
  • Olabildiğince büyük boy salatalıklar bir parmak kalınlığında dilimlenir.
  • Salatalıkların üzerine yoğurtlu karışım sıkma torbası yardımıyla sıkılır.
  • Havuç ve taze nane yapraklarıyla süslenir.

22 Eylül 2020 Salı

KIŞLIK KÖZLENMİŞ KAPYA BİBER

Kışlık Közlenmiş Kapya Biber Tarifi
Kışlık Közlenmiş Kapya Biber Nasıl Yapılır
Kışlık Közlenmiş Kapya Biber Dondurucuda Nasıl Saklanır
Malzemeler: 
  • 3 kilogram kapya biber 
  • Buzdolabı poşeti


Yapılışı: 
  • Kapya biberler yıkanıp, süzüldükten sonra kurulanır.
  • Tercihen odun ateşinde, fırında veya ocak üzerinde közlenir.
  • Közlenen biberlerin üzeri örtülüp, soğumaları beklenir.
  • Soğuyan biberlerin kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartıldıktan sonra yıkanıp süzgece konulur.
  • İyice süzülen biberler bütün olarak veya küp küp doğranarak buzdolabı poşetlerine paylaştırılır.
  • Pipet yardımıyla fazla havası alınıp, bağlandıktan sonra fazla yer kaplamaması için iyice yassıltılıp, kışın kullanılmak üzere dondurucuda saklanır.



21 Eylül 2020 Pazartesi

PATLICANLI BULGUR PİLAVI

Bulgur Pilavı Tarifi
Patlıcanlı Bulgur Pilavı Tarifi
Patlıcanlı Bulgur Pilavı Nasıl Yapılır

Malzemeler:
  • 2 su bardağı bulgur 
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet  domates 
  • 2 adet acı-tatlı sivri biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Patlıcanlar alacalı soyulduktan sonra küp küp doğranıp, bir süre acısının çıkması için tuzlu su içinde bekletilir.
  • Biberler ve kabuğu soyulan domatesler de doğranır.
  • Patlıcanlar tuzlu sudan alınıp süzülür.
  • Önce yemeklik doğranmış soğanlar sonra patlıcanlar ve biberler zeytinyağında çevrilerek kavrulur.
  • Doğranmış domatesler de eklenerek bir kaç defa yağda çevrilir.
  • Yıkanıp, süzülmüş bulgur; tuz ve sıcak su da eklenerek pilav göz göz olup suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Biraz demlendirildikten sonra servis edilir.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...