20 Nisan 2011 Çarşamba

KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI

Kabak çiçeği dolması tarifi
Çiçek dolması nasıl yapılır
    Oğlumun doğum gününde yanında olmak, hem de çalışma hayatına biraz ara verip nefes almak için, geçtiğimiz hafta  İzmir'e kaçtık.Bu arada bizim için çok güzel gelişmeler oldu.İnanılır gibi değil ama hem oğlumuza, hem İzmir'e kavuşmak yakın gibi görünüyor.İzmir'e yerleşmemiz gerçekleşecek gibi olunca, burada günler daha uzamaya daha anlamsızlaşmaya başladı. ''En yorgun nehir bile dolanıp ulaşırmış denize '' dilerim, bir terslik olmaz da, 30 yıllık özlem sona erer, biz de ulaşırız denize...İzmir'e gidince her zaman ki gibi pazar pazar dolaşmaya başladık.Sanıyorum, pazarların en güzel zamanı...Enginarlar, baklalar, şevket-i bostanlar, kabak çiçekleri, çeşit çeşit otlar...Yediğimizi yedik, yanımıza enginarlar, otlar ne varsa alıp, döndük.Sabahın erken saatlerinde aldığımız kabak çiçeklerini ise bekletmeden hemen doldurup, pişirdim.Pek çok yerde bilinmiyor ama gene de yolu tatil amaçlı da olsa Ege'ye düşenler için belki yapmak isterler diye kendi yaptığım şekliyle kabak çiçeği dolmasının tarifi,
Malzemeler:
  • 20 - 25 adet kabak çiçeği  
  • 1 - 1,5 su bardağı pirinç  
  • 2 adet kuru soğan 
  • 1 adet domates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 çay kaşığı karabiber  
  • 1 çay kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Kabak çiçekleri zedelenmeden yıkanır.
  • Yaprakları yırtmadan, ortalarındaki tohum kısımları kopartılıp çıkartılır.
  • Çiçeklerin kapanmaması ve varsa böceklerin çıkması için buzlu su içinde bekletilir.
  • Pirinç ayıklanıp, sıcak su dolu bir kabın içinde su soğuyana kadar bekletilir.
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında kavrulur.
  • Rendelenmiş bir domates eklenip, zeytinyağında çevrilir.
  • Süzülen pirinçler, ince kıyılmış dereotu, maydanoz, karabiber ve tuz eklenip, karıştırılır..
  • Kabak çiçeklerine bir tatlı kaşığı kadar pirinç doldurulup, yaprakları içe doğru kapatılır.
  • Yayvan bir tencereye yan yana  gelecek şekilde aralıksız dizilir.
  • Üzerine zeytinyağı, tuz ve çiçeklerin üzerine gelecek kadar su eklenir.
  • Yarım saat kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir.
  • Biraz ılıyınca servis tabağına olduğu gibi ters çevrilip, ılık servis edilir.

13 Nisan 2011 Çarşamba

COCOSTAR

Cocostar tarifi
Cocostar nasıl yapılır
Bayram şekerlemesi tarifi
Hindistan cevizli truff nasıl yapılır
      Bayramlarda şekerleme yerine veya çay, özellikle kahve yanında ikram edilebilecek yapımı kolay, sunumu çok hoş, pratik bir  tarif...İstenirse ortalarına fındık veya damla çikolata parçaları konulup, yuvarlayabilirsiniz. Buzdolabında bekletilip iyice sertleşmesi sağlanarak, kürdan batırılarak servis edilebilir.
Malzemeler:
  • 200 ml süt kreması
  • Yarım su bardağı kahve kreması (coffee mate)
  • 3 su bardağı hindistan cevizi   
Yapılışı:
  • Süt kreması ve kahve kremasına hindistan cevizi eklenerek ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurulur.
  • Fındıktan biraz büyük yuvarlaklar yapılır.
  • Buzdolabında birkaç saat bekletilir.
  • Çıkarınca kakao ve hindistan cevizinde yuvarlanır.

10 Nisan 2011 Pazar

KİŞNİŞ SOSLU ENGİNAR

Enginar tarifi
Kişniş soslu enginar nasıl yapılır
Değişik enginar tarifi
     Ankara'da yıllarca istediğim gibi enginar bulamadığım için,  gittiğim her yerden alabildiğim kadar enginar alarak dönüyorum.Bugüne kadar İzmir'den, İstanbul'dan hatta Kıbrıs'dan poşetler dolusu enginar getirdiğim oldu.Enginar mevsimi geçmeden denemek istediğim tariflerden biri de, sanıyorum Refika Birgül'e ait kişniş soslu enginar tarifiydi.
Malzemeler:  
  • 2 adet küçük boy enginar  
  • 1 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limon   
  • 1 tatlı kaşığı karabiber tanesi  
  • 1 çay kaşığı tuz    
Yapılışı:
  • Küçük enginarlardan alınır. 
  • Dış yaprakları birkaç sıra kopartılıp, yaprak uçları kesilip, yıkanır.
  • Ortadan dikine ikiye kesilip, ortada ki sert yaprakları kopartılır.
  • Tüylü kısmı varsa kaşık yardımı ile temizlenir.
  • Limonla ovulup, üstünü kapatacak kadar limonlu su ile 15 dakika haşlanır.
  • Enginarlar haşlanırken, sarımsak ve kişniş tohumları dövülür. 
  • 2 su bardağı suya zeytinyağı, tuz, karabiber, sarımsak ve kişniş eklenip bir taşım kaynatılır.
  • Enginarlar bu sosun içine atılıp, 20 dakika tencerenin  kapağı kapalı olarak  pişirilir.
  • Servis tabağına alınan enginarların üstüne kalan sos ve zeytinyağı gezdirilip, ılık servis edilir. 


6 Nisan 2011 Çarşamba

ANNEMİZE VEDA

    
İnsan sevdiklerini kaybettiğinde,kalbinde 40 mum yanarmış sonra her yıl o mumlardan biri sönermiş, mumlar her yıl azalıyor olsaydı ,kalbimde ki 37 mum bu kadar yakar mıydı?
Annemi kaybedeli bu gün üçüncü yıl...

4 Nisan 2011 Pazartesi

CARTE D'OR DONDURMALI BLOG'DAN ÖDÜL

Carte D'Or Etkinliği

     Blogların kapalı olması nedeniyle son günlerinde haberdar olup, Carte d'Or Dondurmalı Pasta fanusundan yapmış olduğum ve Dondurmalı Düşler Etkinliği'ne gönderdiğim obje ile ödül almak beni çok sevindirdi. Asıl sevindiğim ise objelerin seçimini yapan Derya Baykal ile bir gün geçirip, beraber bir şeyler üretebilmekti.Derya Baykal kadar Oya İnci ve Sibel Yüksel'in katılımı da hepimizi mutlu etti.Derya Baykal'ı yıllardır tiyatro oyunlarından takip ederken, geçen yıllar içinde onun bambaşka bir yüzüyle karşılaştım.Örgü, dantel, takı, seramik, yemek yapabilen aynı zaman da tiyatro oyunlarına, tv dizilerine, blog yazmaya yetişebilen kaç kişi vardır acaba.Derya Baykal'ın yaptığı programlardan öğrendikleri ile kendi ayakları üzerinde duran, ekonomik bağımsızlığını kazanan çok sayıda kadına üretme gücü, cesareti verdiği için teşekkürler...   
     Carte d'Or dondurmalarının lezzeti tartışılmaz, özellikle parça çikolatalı dondurması favorim...Brownieli çikolatalı yeni ürünleri de çok güzel...Düzenledikleri etkinlikte çok güzel zaman geçirdik, ikramları, hediyeleri, genç ve güzel ekiplerinin ilgileri için çok teşekkür ederim.
     Etkinliğe katıldığım objenin yapılışı. dondurmaliblog adresinde yer almaktadır.

ÇİLEKLİ SMOOTHİE

Smoothie Nasıl Yapılır
Çilekli Smoothie Tarifi
     Smoothie; değişik meyveler ile yapılan, meyve sularına göre daha kıvamlı olan bol buz takviyesi ile sıcak yaz günlerinde tüketilebilecek son derece sağlıklı bir içecek. Özellikle zamanı biraz geçmeye başlamış çilekleri değerlendirmenin de en güzel yollarından biri ama siz çilek yerine istediğiniz meyve ile birlikte yoğurt veya dondurma kullanarak da bu serinletici içeceği yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1,5  su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • 250 gram çilek
  • Buz parçaları 
Yapılışı :
  • Çilekler bir süre dondurucuda bekletilip, iyice soğutulur.
  • Blenderde çilekler parçalanır.
  • Süt ve yoğurt  eklenip, koyu bir kıvama gelene kadar karıştırılır.
  • Ortasına batırılan pipet dik durabilecek kıvama getirilir.
  • İstenirse  buz eklenir.

ÇİÇEK BÖREK

Çiçek börek tarifi
Çiçek börek nasıl yapılır
Hazır yufkadan börek tarifi
     Yapımı biraz zaman alsa da, sadece görüntüsü için bile yapılabilecek bu çiçek görünümlü çıtır çıtır böreği çay saatleriniz için ya da aperatif olarak hazırlayabilirsiniz. Börekleri derin bir kızartma tenceresinin içinde bol kızgın yağda ve fazla sıkıştırmadan kızartırsanız kat kat görüntülü çiçekler yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet yufka 
  • 3-4 adet patates 
  • 100 gram lor
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı tuz  
Yapılışı: 
  • Yufkalar üst üste tezgaha yayılıp, çay bardağı veya kalıp ile yuvarlaklar kesilir.
  • Haşlanmış patatesler ve lor çatal ile iyice ezilir.
  • Yumurta, tuz ve karabiber eklenir.
  • Çay bardağı ile kesilen her yufkanın arasına, bir çay kaşığı kadar patatesli iç malzemesi konulur.
  • Beş kat yufka, her defasında ortalarına basılarak üst üste yapışması sağlanır.
  • Börekler, derin bir kızartma kabında kızgın yağda üçer üçer kızartılır.
  • Kağıt havlu üzerine  alınıp,  sıcak servis edilir.

TUZ BİBER DERGİSİ'NDEN ÖDÜL

Tuz Biber Dergisi Kurabiye yarışması
    
     Tuz Biber Dergisi, uzun zamandır izlediğim, önemsediğim bir dergi.Yarışmaya, özellikle kurabiye konusunda olunca katılmak istedim. Ben hiçbir zaman çok güzel kurabiyeler yaparım iddiasında olmadım ama  adımı kurabiye ile andığını söyleyen çok kişi oldu.Yarışmaya kendi fikrim olan damla sakızlı sandwich kurabiye ile katılıp, denemek istedim .
      Blog hayatıma başlayalı henüz üç ay olmuşken, Tuz Biber Dergisi tarafından ödüllendirilmek benim için çok hoş bir sürpriz oldu. Aslına bakılırsa, benim için kurabiye yapmak ve yemenin kendisi bir ödül...Yarışmaya katılanlar sayesinde çok güzel kurabiye, cupcake  tarifleri öğrenmiş oldum. Bana devam etme cesareti veren bu ödül için, Tuz Biber Dergisi'ne ve yeni tariflerini bizimle paylaşan tüm katılımcılara çok teşekkür ederim.

30 Mart 2011 Çarşamba

GECE BAHÇESİ PASTASI

Gece bahçesi pastası tarifi
Çocuk doğum günü pastası nasıl yapılır
Şeker hamurlu pasta tarifi
     Arda'nın üçüncü yaş gününde  isteği üzerine Gece Bahçesi kahramanlarının yer aldığı bir pasta yaptım. Gece Bahçesi'nin ne olduğu konusunda bir fikrim yoktu.Arda'nın en sevdiği  film kahramanlarıymış. Biz de üç yaşındaki bir çocuktan bile öğrenilecek şeyler olduğunu öğrenmiş olduk :)

29 Mart 2011 Salı

BABALAR GÜNÜ PASTASI

Babalar günü pastası tarifi
Şiirli pasta tarifi
Şeker hamurlu pasta nasıl yapılır
  
     Geçen sene babalar gününde, babaların babası :) eşime  figürlü bir pasta yapmak istememe rağmen çok az zamanım olduğundan yetiştiremem düşüncesi ile vazgeçtim.Oğlumun küçükken babası için ezberleyip okuduğu Can Yücel'in şiirinin yer aldığı, şeker hamurundan bir pasta yaparak bu şiiri ve o günleri hatırlamasını istedim.

BEN HAYATTA EN ÇOK BABAMI SEVDİM

Ben hayatta en çok babamı sevdim.
Karaçalılar gibi yerden bitme bir çocuk
Çarpık bacaklarıyla-ha düştü ha düşecek,
Nasıl koşarsa ardından bir devin,
O çapkın babamı ben öyle sevdim.

Bilmezdi ki oturduğumuz semti,
Geldi mi de gidici-hep, heep acele işi,
Çağın en güzel gözlü maarif müfettişi
Atlastan bakardım nereye gitti,
Öyle öyle ezber ettim gurbeti.

Sevinçten uçardım hasta oldum mu,
Kırkı geçerse ateş, çağırırlar İstanbul'a
Bi helallaşmak ister elbet, diğ'mi oğluyla!
Tifoyken başardım bu aşk oy'ununu,
Ohh dedim, göğsüne gömdüm burnumu

En son teftişine çıkana değin
Koştururken ardından o uçmaktaki devin,
Daha başka tür aşklar, geniş sevdalar için
Açıldı nefesim, fikrim, canevim,
Hayatta ben en çok babamı sevdim.

Can YÜCEL

ŞİŞ MANTISI

Şiş mantısı tarifi
Şiş mantısı nasıl yapılır
Hazır yufka mantısı tarifi
     Yiyecek kişi sayısına göre sadece bir yufkadan bile yapabileceğiniz, çıtır çıtır kızartılmış yufkanın üzerine dökülen sarımsaklı yoğurt ile çok kısa zamanda, çok az malzeme ile şiş mantısı yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet yufka
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 1-2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı nane
Yapılışı:
  • Yufka tezgaha yayılıp, her yufka altı üçgen parçaya bölünür.
  • Her parça örgü şişine veya çöp şişe biraz gevşekçe sarılır.
  • Sarılan yufkaların uç kısımları boydan boya su ile yapıştırılır.
  • Yufkaların içinden şiş çekilip, çıkartılır.
  • Rulo şeklindeki yufkalar, nohut büyüklüğünde bıçak ile kesilir. 
  • Kızgın yağda kızartılıp, kağıt havlu üzerine alınır.
  • Yoğurt  çırpılır, dövülmüş sarımsaklar ve tuz eklenir.
  • Servis tabağına alınan mantıların üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda yakılmış kırmızı biber ile kuru nane dökülür.
  • Sıcak servis edilir.

ROYAL ICINGLİ BUKET KURABİYELER

Royal ıcıngli kurabiye 
Buket kurabiye
     Şeker hamuru kullanarak kurabiyeler yapmaya başlamadan önce, çocuklara bazen doğum günlerinde bazen de hiç bir nedeni yokken sadece sevinsinler diye royal ıcıngli renk renk kurabiyeler yapıyordum.Çoğunun fotoğrafını çekmemişim yada fotoğraf kalitesi pek iyi değil ama ben çocukları sevindirmek isteyecekler için bir fikir olur diye düşünerek Elif 'e, Berfin'e, Rana'ya ve Ceylin'e yaptığım çiçek buketi kurabiyeleri paylaşmak istedim.


28 Mart 2011 Pazartesi

PORTAKAL ŞERBETİ

Portakal şerbeti tarifi
Portakal şerbeti nasıl yapılır
     Kış boyunca, özellikle hastalandıkça portakal, mandalina gibi içinde bol miktarda C vitamini olan narenciye tüketimimiz biraz daha artıyor.Bu durumda en iyisi taze sıkılmış portakal suyu ama her zaman hazırda portakal suyu bulmak mümkün olmayınca hem kendiniz hem de misafirlerinize ikram etmek için portakal şerbeti yapabilirsiniz.Şekerini istediğiniz ölçüde koyabilir yada gerekirse daha sonra biraz sulandırarak tüketebilirsiniz.
 Malzemeler:
  • 1,5 kilogram portakal 
  • 8 su bardağı içme suyu   
  • 1,5 su bardağı toz şeker  
Yapılışı: 
  • Su ve toz şeker koyulaşana kadar kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Portakalların suyu sıkılıp, önce süzgeçten sonra da tülbentten geçirilir.
  • Koyulaşan şuruba portakal suyu da eklenip, bir iki taşım birlikte kaynatılır.
  • Soğuduktan sonra buzdolabında bekletilerek, servis edilir.

YERELMASI YEMEĞİ

Yerelması yemeği tarifi
Yerelması nasıl pişirilir
      Yer elmasının diğer sebzelerden farklı o eciş bücüş görüntüsü nedeniyle soyulması biraz zaman alsa da, çok faydalı bir sebze olunca senede bir defa da olsa pişirilebilir yada en azından çiğ olarak tüketilebilir diye düşünüyorum.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram yerelması 
  • 1 yemek kaşığı domates püresi veya salçası 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 adet patates 
  • Yarım demet dereotu 
Yapılışı:
  • Yerelmaları iyice yıkanıp, soyulur.
  • Soyulma işlemi sırasında kararmamaları için soyulanlar su dolu bir kabın içinde bekletilir.
  • Doğranmış kuru soğan, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Salça da eklenip, kaşıkla ezilerek biraz kavrulur.
  • Yerelmaları, havuçlar ve patatesler eklenir.
  • Suyu da eklenip, tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte pişirilir.

27 Mart 2011 Pazar

SÜTLAÇ

Sütlaç tarifi
Sütlaç nasıl yapılır
     Sütlaç, annemin bizim için en çok yaptığı tatlılardandı. Özellikle tatillerde, bayramlarda gittiğimizde sütlaçları masanın üzerinde sıralanmış, bizi beklerken bulurduk. Annem koku vermesi için Ege'de hemen her bahçede bulunan mis çiçeğinden koparttığı bir dalı sütlaç pişerken içine daldırır veya önceden tatlılara koymak için hazırladıkları gültopu tanelerinden dövüp tatlının üzerine serperek mis kokulu sütlaçlar yapardı. O günler şimdi o kadar uzaklarda ki, annemin yaptıklarının tadında olmasa da artık sütlaçlarımızı kendim yapıyorum. 
Malzemeler: 
  • 1,5 litre süt 
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 3 su bardağı sıcak su   
  • 1 dal ıtır yaprağı( mis çiçeği yaprağı )
Yapılışı:
  • Pirinçlerin üzerine sıcak su eklenerek, suyunu çekip yumuşayana kadar haşlanır.
  • Yumuşayan pirinçler el blenderı ile parçalanır.
  • Pirinçlerin üzerine süt eklenip sürekli karıştırılarak kısık ateşte koyulaşana kadar pişirilir.
  • Bu aşama da istenirse bir kaç ıtır yaprağı daha sonra içinden çıkarılmak üzere konulur.
  • İndirmeye yakın toz şekeri de eklenip, şeker eriyene kadar pişirilir.
  • Kaselere dökülüp, soğuduktan sonra istenirse tarçın veya dövülmüş gültopu eklenerek servis edilir.

25 Mart 2011 Cuma

GEÇMİŞ OLSUN KURABİYELERİ

Şeker hamurlu kurabiye tarifi
Geçmiş olsun kurabiyesi nasıl yapılır
     İş yerinden arkadaşımız  Erol 'un geçirdiği operasyonda ağrılarını bir an olsun unutabilmesi için geçmiş olsun kurabiyeleri yaptım. Umarım, bir an önce sağlığına kavuşursun Erol'cuğum, geçmiş olsun.
Malzemeler:
  • 125 gr tereyağı
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım su bardağı pudra şekeri  
  • Yarım çay bardağı buğday nişastası 
  • Yarım paket vanilya  
  • 2,5 su bardağı un    
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yağ diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır. 
  • Üzeri streç film ile kapatılıp dinlendirilir.
  • Hamur unlanmış tezgah üzerinde yarım santim kalınlığında merdane ile açılır.
  • Kalıpla kesilen kurabiyeler yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirilir.
  • Soğumuş kurabiyelerin üzeri şeker hamuru ile kaplanır.

TRİVİRYA (GİRİT) KURABİYESİ

Trivirya kurabiyesi tarifi
Trivirya kurabiyesi nasıl yapılır
Girit kurabiyesi tarifi
     Bir kaç yıl önce bir televizyon programında yapılışını gördüğüm bu kurabiye hamurundan on beş, on altı tane oldukça büyük boyda kurabiyeler çıkıyor. Bir kişiye bir kurabiye yettiğinden ve geç bayatladığından zaman içinde özellikle yolculuklarda tercih ettiğim kurabiyelerden oldu. Kurabiyeler pişerken, mutfağa yayılan tarçın, zeytinyağı kokusu ve tadı bana annemin çocukluğumuzda yaptığı kurabiyeleri hatırlattı.
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı kuru üzüm 
  • 1 tatlı kaşığı karbonat 
  • 2 tatlı kaşığı tarçın 
  • 5 su bardağı un 
  • Susam  
Yapılışı:
  • Zeytinyağı, yoğurt ve şeker iyice karıştırılır.
  • Kuru üzümler yıkanıp, kurulanır.
  • Üzüm, karbonat, tarçın ve azar azar un karışıma eklenir.
  • Hamur özleşip, ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğurulur.
  • Tezgaha bolca susam serpilir.
  • Hamurdan yumruk büyüklüğünde parçalar kopartılıp, sosis gibi susamın üzerinde yuvarlanarak şekil verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.

PORTAKALLI PASTA

Hazır pandispanyadan kolay pasta tarifi
Kolay pasta tarifi
Portakallı pasta nasıl yapılır
     Hazır gıdaları kullanmamaya çalışsam da, özellikle  çalışanlar için çoğu zaman kurtarıcı olduğundan evde bir pakette olsa hazır pandispanya bulunduruyorum.Acil yaptığım pastalar gene acil olarak yenildiğinden, ben portakal dilimlerinin üzerine jöle dökmeye bile gerek duymadım.Siz hemen yemeyecek bir süre bekletecekseniz, meyvelerin kararmaması için üzerine hazır tart jölelerinden hazırlayıp, dökebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 adet hazır sade pandispanya  
  • 1 su bardağı soğuk süt   
  • 1 poşet krem şanti    
  • 1 su bardağı portakal suyu  
  • 5 adet portakal  
Yapılışı :
  • Süt ve krem şanti mikser ile çırpılarak hazırlanır. 
  • İki portakalın suyu sıkılır. 
  • Pandispanyanın alt katı portakal suyunun yarısı ile ıslatılır.
  • Portakallardan biri küp doğranıp, krem şantinin yarısı  ile karıştırılarak pastanın arasına yayılır.
  • Pandispanyanın üst katı da konulup, kalan  portakal suyu ile ıslatılır.
  • Üzeri krem şanti ile kaplanıp, süslenir.
  • Portakal dilimleri pastanın üzerine yerleştirilir.
  • Buzdolabında bir saat kadar dinlendirilip servis edilir.

22 Mart 2011 Salı

KALPLİ PASTA

Şeker hamurlu pasta tarifi
Şeker hamurlu pasta nasıl yapılır
     Kalpli pastayı, arkadaşımın doğum günü  için yapmıştım paylaşmak bu güne kısmetmiş :) Arkasında yer alan büyük kalp figürünü hafif olması için, kağıt helvadan kesip, kalp şekli vererek şeker hamuru ile kapladım.

TUZDA BALIK

Tuzda balık tarifi
Tuzda balık nasıl yapılır
Fırında tuzda balık tarifi

       Mutfakta çok fazla oyalanmadan; çok özel ve çok kolay bir yemek hazırlamak isterseniz , tuzda balık yapmayı deneyebilirsiniz.15 dakika kadar kısa bir zamanda hazırlayıp fırına koyduktan sonra, balığın pişme süresinde isterseniz mezeleri hazırlayabilirsiniz.İki kişi için, bir kilogram civarında levrek, somon, fangri veya sinarit gibi istediğiniz bir balık seçebilirsiniz. Tuzda balık pişirmenin püf noktası, balığın sadece içi yıkanıp temizleniyor, pullarının temizlenmemesi ve tuz olarak da mutlaka iri kaya tuzu kullanmak gerekiyor. Balık, 15 dakikada hazırlanıyor ama tepsiye yağlı kağıt ve alüminyum folyo serilmez ise tepsinin temizlenmesi bir saat sürüyor :) Evde biraz tehlikeli olsa da, isterseniz balık fırından çıktıktan sonra üzerine bir kaç damla kolonya döküp, çakmakla yakarak alevli servis de yapabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • En az 1 kilogramlık balık (levrek,somon,iri fangri,iri sinarit) 
  • 2 kilogram iri kaya tuzu  
  • 3 adet yumurtanın akı
  • Yarım çay bardağı su     
 Yapılışı:
  • Fırın  önceden 180 dereceye ayarlanır.
  • Fırın tepsisine bir kat yağlı kağıt, bir kat alüminyum folyo serilir.
  • Kasede yumurta akları ve su  çırpılır.
  • Kaya tuzu eklenip bulamaç haline getirilir.
  • Bulamacın üçte biri tepsiye yayılır.
  • 40-50 santim boyutlarında ki balık fırın tepsisine sığması için çapraz şekilde konulur.
  • Bulamacın üzerine içi temizlenmiş, kurulanmış, pulları temizlenmemiş balık yerleştirilir.
  • Kalan bulamaç balığın üzerinde hiç delik kalmayacak şekilde sıvanır.
  • İstenirse, tuzlu bulamaca balık şekli verilebilir.
  • Tuzun üzeri fazla derin olmayacak şekilde uzunlamasına çizilir.
  • Bu şekilde tuzlu katman piştikten sonra daha kolay çıkartılabilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, 45 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkarttıktan sonra çekiç ve tornavida yardımı ile sertleşmiş tuz fazla parçalamamaya dikkat edilerek kırılır ve bir kenara alınır.
  • Balık uzunlamasına hafifçe kesilerek derisi çıkartılır.
  • Önceden ısıtılmış tabaklara balık derisiz ve kılçıksız olarak alınıp, servis edilir.

MANTARLI PİZZA

Pizza Tarifi
Pizza Nasıl Yapılır
Kolay Pizza Tarifi
     Evde yapılan pizzalara istediğiniz malzemeden istediğiniz kadar konularak, kişiye özel yapıldığından her damak zevkine uygun, herkesin severek yediği bir öğün oluyor. Altı delikli pizza tepsisinde yapılan pizzaların altı hava aldığından piştikten sonra nemli kalmıyor ve çıtır çıtır çok lezzetli pizzalar yapılabiliyor.  
 Pizza hamuru malzemeleri:  
  • 125 gram tereyağı
  • 3 yemek kaşığı yoğurt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • Yarım paket kabartma tozu    
Üst malzemeleri :
  • 1 yemek kaşığı domates püresi
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 250 gram lor veya beyaz peynir
  • 2 adet  yeşil biber 
  • 2 adet kırmızı biber 
  • 10 adet mantar 
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır 
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

 Pizzanın Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığında ki yağ diğer malzemeler ile karıştırılıp, yumuşak kıvamlı bir hamur yapılır.
  • Çok az yağlanmış tepsiye, yarım santim kalınlığında hamur yayılır.
  • Hamurun üzerine domates püresi sürülür.
  • Lor veya peynir hamurun üzerine yayılır.
  • Kırmızı biber ve yeşil biber ise halka şeklinde doğranır.
  • Mantarlar da doğranıp, mısırlarla birlikte pizzanın üzerine yayılır.
  • 175 derece ısıtılmış fırında, 30 dakika kadar pişirilir.
  • Tepsi fırından çıkartılıp, rendelenmiş kaşar peyniri üzerine serpilip, tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eriyene kadar bekletilir.
  • Sıcak olarak servis edilir.

21 Mart 2011 Pazartesi

RUS SALATASI VE MAYONEZ

Rus salatası tarifi
Ev yapımı mayonez tarifi
Mayonez nasıl yapılır
Yumurtasız mayonez tarifi
     Öğrencilik yıllarımda Rus salatası çok mu popülerdi yoksa ben mi yeni keşfetmiştim bilmiyorum ama çok severek yediğimi hatırlıyorum. Gerçi daha sonra Rus salatası birdenbire Amerikan salatası oldu :) Şimdilerde eskisi kadar çok tüketmesek de gene de evde mayonezi ister yumurta kullanarak isterseniz yumurtasız olarak kendiniz yapıp değişik şekillerde kullanabilirsiniz.
Yumurtasız Mayonez Malzemeleri:
  • 75 ml süt
  • 125 ml zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz
Yumurtasız Mayonez Yapılışı:
  • Bir su bardağından bir parmak eksik süt, bir su bardağından bir parmak eksik zeytinyağı, hardal, limon suyu ve tuz çırpma kabının içinde blender ile kıvam alıncaya kadar karıştırılır. 

 Mayonez Malzemeleri: 
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu  
  • 1 çay bardağı su 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 yemek kaşığı un  
  • 1 çay kaşığı tuz     
Mayonez Yapılışı: 
  • Su ile un pürüzsüz hale gelene kadar karıştırılır.
  • Koyu boza kıvamında pişirilir.
  • İyice soğuyunca yumurta sarısı ve tuz eklenip, blender ile çırpılır
  • Azar azar yağ ve limon suyu eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Tuzu eklenip, hepsi birlikte çırpılır.
  • Kavanoza konulup buzdolabında saklanabilir.   
Rus Salatası Malzemeleri:
  • 1 adet patates 
  • 1 adet havuç 
  • 1 çay bardağı bezelye konservesi
  • 4 adet kornişon turşu  
 Rus Salatası Yapılışı:
  • Patates ve havuç minik küpler halinde doğrandıktan sonra haşlanır.
  • Taze bezelye kullanılacak ise o da haşlanır.
  • Kornişon turşu da küp küp doğranıp, hepsi karıştırılır.
  • Malzemeler süzgece konulup, suyu süzdürülür.
  • Sebzelere mayonez eklenip, karıştırılır.
  • Mayonez ile karıştırılmadan önce sebzelerin soğumuş olması gerekir.
  • Rus salatasının üzeri kornişon turşu dilimleri ile süslenir.

KARNIYARIK BÖREK

Karnıyarık börek tarifi
Karnıyarık börek nasıl yapılır
Kolay yufka böreği
    Bir zamanlar hemen her misafire yaptığım; peyniri, domatesi, biberi ile yanında başka bir şey gerektirmeyen ve tek kişilik sunumlar halinde olması nedeniyle tercih ettiğim bu böreği yaparken yumuşak olması için yağlı karışımla yufkaları iyice ıslatıp, sigara böreğine göre biraz daha gevşek olarak sarmak gerekiyor.Ben iç malzemesi olarak peynirli bir karışım kullandım ama isterseniz kıymalı, patatesli, lorlu iç hazırlayarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 1 çay bardağı süt   
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
 İç malzemesi:
  • 400 gram lor veya beyaz peynir 
  • Yarım demet maydanoz   
  • 1 çay kaşığı karabiber  
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Üzerine:
  • 1 adet yumurta sarısı  
  • 1 yemek kaşığı çörek otu  
  • 1 adet iri domates 
  • 16 adet küçük boy yeşil sivri biber

Yapılışı :
  • Zeytinyağı ve süt karıştırılır.
  • Tezgaha yayılan yufkaların aralarına yağlı karışım sürülerek, üç yufka üst üste konur.
  • Yağlanmış yufkalar dörde bölünür.
  • Bölünen her parça tekrar dörde bölünerek on altı üçgen parça elde edilir.
  • Her parçanın geniş tarafına bir yemek kaşığı peynirli iç malzemesi konulur.
  • Sigara böreğinden biraz daha gevşek şekilde  kenarları içe doğru kıvrılarak sarılır.
  • Böreklerin üzerine yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Böreklerin ortası, kenarlar kesilmeyecek şekilde bıçakla kesilir.
  • Domates ortadan kesilip, on altı parçaya ayrılır.
  • Biberler küçükse tek parça bırakılır, büyükse börek boyunda kesilir.
  • Kesiklerin içine domates dilimleri ve biberler konur.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, böreklerin üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...