Kabak çiçeği dolması tarifi
Çiçek dolması nasıl yapılır
Oğlumun doğum gününde yanında olmak, hem de çalışma hayatına biraz ara verip nefes almak için, geçtiğimiz hafta İzmir'e kaçtık.Bu arada bizim için çok güzel gelişmeler oldu.İnanılır gibi değil ama hem oğlumuza, hem İzmir'e kavuşmak yakın gibi görünüyor.İzmir'e yerleşmemiz gerçekleşecek gibi olunca, burada günler daha uzamaya daha anlamsızlaşmaya başladı. ''En yorgun nehir bile dolanıp ulaşırmış denize '' dilerim, bir terslik olmaz da, 30 yıllık özlem sona erer, biz de ulaşırız denize...İzmir'e gidince her zaman ki gibi pazar pazar dolaşmaya başladık.Sanıyorum, pazarların en güzel zamanı...Enginarlar, baklalar, şevket-i bostanlar, kabak çiçekleri, çeşit çeşit otlar...Yediğimizi yedik, yanımıza enginarlar, otlar ne varsa alıp, döndük.Sabahın erken saatlerinde aldığımız kabak çiçeklerini ise bekletmeden hemen doldurup, pişirdim.Pek çok yerde bilinmiyor ama gene de yolu tatil amaçlı da olsa Ege'ye düşenler için belki yapmak isterler diye kendi yaptığım şekliyle kabak çiçeği dolmasının tarifi,- 20 - 25 adet kabak çiçeği
- 1 - 1,5 su bardağı pirinç
- 2 adet kuru soğan
- 1 adet domates
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Yarım demet dereotu
- Yarım demet maydanoz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- Kabak çiçekleri zedelenmeden yıkanır.
- Yaprakları yırtmadan, ortalarındaki tohum kısımları kopartılıp çıkartılır.
- Çiçeklerin kapanmaması ve varsa böceklerin çıkması için buzlu su içinde bekletilir.
- Pirinç ayıklanıp, sıcak su dolu bir kabın içinde su soğuyana kadar bekletilir.
- Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında kavrulur.
- Rendelenmiş bir domates eklenip, zeytinyağında çevrilir.
- Süzülen pirinçler, ince kıyılmış dereotu, maydanoz, karabiber ve tuz eklenip, karıştırılır..
- Kabak çiçeklerine bir tatlı kaşığı kadar pirinç doldurulup, yaprakları içe doğru kapatılır.
- Yayvan bir tencereye yan yana gelecek şekilde aralıksız dizilir.
- Üzerine zeytinyağı, tuz ve çiçeklerin üzerine gelecek kadar su eklenir.
- Yarım saat kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir.
- Biraz ılıyınca servis tabağına olduğu gibi ters çevrilip, ılık servis edilir.