9 Aralık 2017 Cumartesi

ZEYTİNLİ AYÇİÇEĞİ SALATASI

Zeytinli ayçiçeği salatası tarifi
Patatesli salata nasıl yapılır
Ayçiçeği salatası tarifi
     
     Son yıllarda bildiğimiz lezzetler öyle farklı şekillerle önümüze geliyor ki, ufacık bir dokunuş farkıyla sanki ilk defa görmüş daha önce hiç yememiş gibi oluyoruz :) Lezzet kadar görsellik de ilgimi çektiğinden yaz aylarında  farklı bir versiyonunu ayçiçeği salatası olarak yapmıştım. Bunun şekli de ayçiçeğine benzediğinden ayırdedilsin diye zeytinli ayçiçeği salatası dedim siz hangi halini beğenirseniz o haline sofranızda yer verebilirsiniz.
Malzemeler:

  • 3-4 adet patates 
  • 1 su bardağı garnitür ( bezelye, havuç, patates)
  • 4-5 adet kornişon turşu 
  • 15 adet siyah zeytin
  • 5 yemek kaşığı mayonez 
  • Yarım su bardağı süzme yoğurt 
  • Yarım su bardağı labne peyniri 
  • 1 diş sarımsak 
  • Karabiber 
  • Tuz
  • 20 adet Pringles cips

Yapılışı:

  • Patatesler haşlanıp, kabukları soyulur.
  • Sıcakken iyice ezilerek püre haline getirilir.
  • Patates püresine minik küpler halinde doğranan kornişon turşu ve diğer malzemeler eklenir.
  • Dövülmüş sarımsak, karabiber ve tuzu da eklenerek karıştırılır.
  • Karışım derince bir tabağın içine alınıp, hafif bombeli şekil verilir.
  • Başka bir kapta süzme yoğurt, mayonez ve labne peyniri de karıştırılır.
  • Üç yemek kaşığı kadarı ayrılıp, patates püresinin üzerini kaplayacak şekilde sürülür.
  • Yoğurtlu karışımın üzerine mayonez sıkılarak kareler oluşturulur.
  • Her karenin içine çekirdeği çıkartılmış yarım siyah zeytin konulur.
  • Etrafına cipsler yan yan batırılarak servis edilir.

8 Aralık 2017 Cuma

ISPANAKLI KİŞ

Ispanaklı kiş tarifi
Ispanaklı kiş nasıl yapılır
Ispanaklı tart tarifi
Ispanaklı tart nasıl yapılır

     Çay saatlerinizde, kahvaltılarınızda yanına bir bardak sıcak çay veya ayranla bile ana öğün olacak nitelikteki bu kişi ben ıspanak, lor ve taze soğanla hazırladığım bir karışımı hamurun üzerine yayarak yaptım, herkesin de bu haliyle beğeneceğini düşünüyorum ama siz hamurunu ve yapım aşamalarını takip ederek tercih ettiğiniz farklı malzemeler kullanarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım çay bardağı yoğurt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 75 gram tereyağı 
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu 
İç malzemesi: 
  • 250 gram ıspanak yaprağı 
  • 250 gram kaşar loru veya beyaz peynir 
  • 1 adet yumurta 
  • 4-5 adet taze soğan
  • Maydanoz 
  • Karabiber 
  • Pul biber 
  • Tuz

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, zeytinyağı, yumurta ve yoğurt karıştırılır.
  • Elenmiş un, bir çay kaşığı kabartma tozu ve tuz da eklenip, yoğurulur.
  • Yoğurulan hamur hafifçe yağlanıp, unlanmış tart kalıbına kenarları yükseltilerek yayılır.
  • Üzeri örtülerek dinlenmeye bırakılır.
  • Ispanakların yaprakları iyice yıkanıp, suyu süzdürülür.
  • Kurulanıp, ince ince doğrandıktan sonra çok az tuzla ovulur.
  • Maydanoz ve taze soğanlar da incecik doğranıp eklenir.
  • Lor, yumurta ve baharatlarda eklenip, karışım hamurun üzerine yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrol edilerek yaklaşık yarım saat üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince servis tabağına çıkartılıp, dilimlenerek servis edilir.

4 Aralık 2017 Pazartesi

SARDALYA TAVA

Sardalya tava tarifi
Sardalya tava nasıl yapılır
     Kış geldi, balık sezonu açıldı, en sevdiğimiz balıklardan sardalya kızartmasının yanına biraz yeşil salata yapınca başka da bir şeye gerek kalmadı :) Küçük balıkları genellikle sağlık açısından çok az yağladığım balık tavasına dizip ters yüz ederek pişiriyordum ama ara sırada olsa bol yağda kızartmanın çok da bir zararı olmaz diye düşündüm, zira bol yağda çıtır çıtır kızarmış balıkların kılçıklarını ayıklayarak yemeyi daha çok seviyorum. Siz gene de bu halini çok sağlıklı bulmazsanız diğer sardalya tava tarifime de bakabilirsiniz :)
Malzemeler:
  • 1 kilogram sardalya balığı
  • 1 çay bardağı kadar mısır unu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı 

Yapılışı:
  • Balıklar ayıklanıp bol su altında yıkanır.
  • Suyu süzdürülüp, kağıt havlu ile kurulanır.
  • Tuz serpilip, iki tarafı da unlandıktan sonra unun fazlası silkelenir.
  • Derin bir kızartma tavasında bol zeytinyağı kızdırılır.
  • Üçer dörder kızgın yağa atılan balıklar kızartılır. 
  • Kızarmış balıklar kağıt havlu üzerine çıkarılır.
  • Sıcak olarak servis edilir.

3 Aralık 2017 Pazar

BAL KABAKLI MİLFÖY ÇÖREĞİ

Bal kabaklı çörek tarifi
Bal kabaklı milföy çöreği nasıl yapılır
Bal kabaklı milföy çöreği tarifi
     Çayın yanına acil olarak tatlı yada tuzlu bir şeyler yapmak istediğinizde milföy hamurlarına değişik şekiller verip, farklı lezzetler yaratabilirsiniz. Her zaman elinizin altında bulundurulabilecek bu hamur çeşidinden istediğiniz kadarını kullanıp, tekrar buzluğa koyarak bekletebilirsiniz. Boş olarak yapıldığında bile puf puf kabaran bu hamura, ben iç malzemesi olarak bu defa evde artmış olan bal kabağı tatlısının suyunu iyice süzüp, püre haline getirdikten sonra biraz da irice ceviz parçaları ve tarçın ekleyerek kullandım.
Malzemeler: 
  • 1 paket milföy hamuru
  • Yarım kilogram bal kabağı 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı ceviz 
  • 1 çay kaşığı dolusu tarçın

Yapılışı:
  • Temizlendikten sonra yıkanıp, parçalara ayrılan bal kabağına toz şeker eklenip, kısık ateşte suyunu tamamen çekene kadar pişirilir.
  • Pişen kabaklar çatalla ezilerek püre haline getirilip, irice dövülmüş cevizlerle karıştırılıp, soğumaya bırakılır.
  • Milföy hamurları paketinden çıkartılıp, biraz çözülmesi için dışarıda bekletilir.
  • Şekil verilebilecek duruma gelen kare hamurların içine bal kabağı püresi, ceviz konulup, tarçın serpilir.
  • Hamurlar kapatılıp, ek yeri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Üzerlerine fırçayla yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üstü kızarana kadar pişirilir. 

2 Aralık 2017 Cumartesi

TEPSİ PİZZASI

Pizza tarifi
Pizza nasıl yapılır
Tepsi pizzası tarifi
Tepsi pizzası nasıl yapılır
     Hafta sonlarının geç kahvaltılarında yada çay saatlerinde bol malzemesi ile başlı başına doyurucu olan pizzalarda herkesin tercihine göre malzemede kullanılınca sofraya konulmasıyla bitmesi bir oluyor ve bir diliminin fotoğrafı ancak çekilebiliyor :) Ben, evde az miktarda kalan tatlı lor, tulum loru, beyaz peynir ve İzmir tulum peynirlerini olduğu kadar karıştırıp kullandım, peynirlerin hepsi birlikte yarım kilogramı biraz geçti. Üzerine konulan kaşar peynirini de sayarsak beş çeşit peynir kullanmış oldum.Siz istediğiniz üst malzemelerini kullanarak, hazırladığınız hamuru fırın tepsisine yayarak pişirebilirsiniz.
Pizza hamuru malzemeleri:  
  • 250 gram tereyağı
  • 5 yemek kaşığı yoğurt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 5 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 paket kabartma tozu    
Üst malzemeleri :
  • 3 yemek kaşığı domates salçası 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 500 gram lor veya beyaz peynir
  • 10 adet kiraz domates  
  • 2 adet  yeşil biber 
  • 2 adet kırmızı biber 
  • 2 adet turuncu biber 
  • 2 adet sarı biber
  • 10 adet mantar 
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır 
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi

Pizzanın Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığında ki yağ ve diğer malzemeler karıştırılıp, yumuşak kıvamlı bir hamur yapılır.
  • Çok az yağlanmış tepsiye, yarım santim kalınlığında hamur yayılır.
  • Hamurun üzerine hafif sulandırılmış domates salçası sürülür.
  • Lor veya peynir hamurun üzerine yayılır.
  • İkiye bölünen domatesler; kırmızı, yeşil, sarı ve turuncu biberler halka şeklinde doğranıp pizza üzerine yayılır.
  • Mantarlar ince ince doğranıp, mısırlarla birlikte pizzanın üzerine yayılır.
  • Zeytinyağı gezdirilip, fırına konulur.
  • 175 derece ısıtılmış fırında, 45 dakika kadar kontrollü pişirilir.
  • Tepsi fırından çıkartılıp, rendelenmiş kaşar peyniri üzerine serpilerek tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eriyene kadar bekletilir.
  • Sıcak olarak servis edilir.

1 Aralık 2017 Cuma

ASİDE

Aside tarifi
Pekmez asidesi tarifi
Pekmez asidesi nasıl pişirilir
Pekmez tatlısı tarifi
     Anadolu'nun pek çok yerinde farklı isimlerle yapılan aside tatlısı; içindeki pekmezle ve bol cevizle kış aylarında enerji verecek, sağlıklı, doğal bir tatlı yapmak isteyenler için;
Malzemeler:
  • 1 su bardağı üzüm pekmezi 
  • 1,5 su bardağı su 
  • 1 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Ceviz 

Yapılışı:
  • Tereyağında un kavrulur.
  • Pekmez ve su eklenir.
  • Hiç pütür kalmayıncaya kadar sürekli karıştırılarak koyulaşıncaya kadar pişirilir.
  • Servis tabağına alınıp, cevizle süslenir.
  • Ilık veya soğuk olarak servis edilir.

30 Kasım 2017 Perşembe

DAMLA SAKIZLI UN KURABİYESİ

Damla sakızlı un kurabiyesi tarifi
Damla sakızlı un kurabiyesi nasıl yapılır
Nişastalı un kurabiyesi tarifi
Nişastalı un kurabiyesi nasıl yapılır
     Damla sakızı tadını ve kokusunu çok sevince uyacağını düşündüğüm pek çok tarifte  kullanıyorum. Bu defa da kurabiyelerin kenarlarına bıçakla kesik atarak pişirildiğinde çiçek şekli alan nişastalı un kurabiyesinin göbeklerinde kullandım. Siz sevmiyorsanız yada damla sakızı reçeliniz yoksa kurabiyelerinizde damla sakızı reçeli yerine eritilmiş çikolata veya istediğiniz çeşit bir marmeladı kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı pudra şekeri 
  • 2 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket Dr.Oetker damla sakızlı vanilya 
  • Damla sakızı reçeli

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı diğer malzemelerle karıştırılır.
  • Azar azar un da eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamur biraz dinlendirilip, ceviz büyüklüğünde yuvarlanarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Kurabiyelerin kenarına bıçakla altı adet kesik atılır.
  • Tam ortasına parmakla veya oklava ile yuvarlak çukur açılır.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkan kurabiyelerin ilk sıcaklığı geçince ortaya açılan çukur kısıma bir çay kaşığı kadar damla sakızlı reçel konulur.
  • Reçel katılaştıktan sonra servis edilir.

29 Kasım 2017 Çarşamba

KARABUĞDAY (GREÇKA ) SALATASI

Karabuğday salatası tarifi
Karabuğday salatası nasıl yapılır
Greçka salatası tarifi
Greçka salatası nasıl yapılır
     Beş altı yıl önce Greçka pek çok kişi gibi bizim tarafımızdan da henüz bilinmiyordu ve her yerde satılmıyordu. Vegan beslenmeyi tercih eden oğlum sayesinde greçka, kinoa gibi ürünleri öğrenmiş ve ödevinin bir parçası olarak da kullanmak isteyince, İzmir'de sormadığımız yer kalmamış ama bulamamıştık. Şimdi greçka, chia, kinoa gibi adını sonradan duyduğumuz pek çok ürüne artık daha kolay ulaşılabiliyor. Yüksek oranda protein ve düşük oranda yağ içerdiği için; vegan ve vejetaryen beslenmeyi tercih edenler kadar diyet yapanların da kullandığı greçkayı sağlıklı, doyurucu bir öğün için salatalarınızda kullanabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı karabuğday 
  • 1,5 su bardağı sıcak su 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 1 adet sarı biber 
  • 1 adet turuncu biber 
  • 3 adet yeşil sivri biber 
  • 5 adet taze soğan 
  • 1 adet büyük boy havuç 
  • 1 demet dereotu 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Karabuğday iyice yıkanıp, süzülür.
  • Sıcak su ile birlikte tencereye konulup, tencerenin kapağı aralık bırakılarak kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Suyunu çekip yumuşayan karabuğdaylar tencerenin kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır.
  • Biberlerin çekirdekleri çıkarılır ve diğer malzemelerle birlikte olabildiğince ince kıyılır.
  • Zeytinyağı, limon suyu ve tuz da karıştırılıp, sos hazırlanır.
  • Soğumuş karabuğdaylar, ince kıyılmış sebzeler ve sosla iyice karıştırılıp servis edilir.

28 Kasım 2017 Salı

SUPANGLE

Supangle tarifi
Supangle nasıl yapılır
Sup tarifi
Çikolatalı puding nasıl yapılır
     Bir neslin supangle veya kısaca sup diye bildiği şimdilerde çikolatalı puding adını daha çok duyduğum bu tatlı, en kolay yapıp en çabuk tükettiğimiz tatlılardan :) Ben altına evde kalan kek parçalarından yada yoksa kakaolu birer bisküvi koyuyorum. Üzerine ise tercihinize göre, hindistan cevizi, fındık, badem veya çikolata parçaları hatta eskiden yaptığımız gibi birer top sade dondurma koyarak soğuk soğuk servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 1 çay bardağı un 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı dolusu kakao 
  • 1 paket (80 gram) bitter çikolata
Yapılışı:
  • Un, toz şeker ve kakao derin bir kaba alınır.
  • Topaklanmaması için süt azar azar eklenerek karıştırılır.
  • Karıştırılarak kaynatılıp, göz göz olunca ocaktan alınır.
  • Küçük parçalara ayrılmış çikolata da eklenerek eriyene kadar karıştırılır.
  • Kaselerin dibine kakaolu ince bir kek parçası konulur.
  • Üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde biraz yüksekten kaselere dökülür.
  • Üzerine çikolata parçaları veya hindistan cevizi serpilerek buzdolabına konulur.
  • Soğuk servis edilir.

27 Kasım 2017 Pazartesi

ÇAYLI KEK

Çaylı kek tarifi
Çaylı tarçınlı kek tarifi
Çaylı kek nasıl yapılır
     Pek çok şeyde olduğu gibi yemeklerin, keklerin de modası var :) Klasik tarifler hariç; bir dönem herkes tarafından yapılan bir tarif bir zaman sonra nasıl oluyorsa artık yapılmaz oluveriyor. Çaylı kek de bana göre bu tanıma uyan keklerden, bir zamanlar yaptık şimdilerde unuttuk :) Havalar soğumuşken bir bardak sıcak demli çayın yanına tarçın kokulu, cevizli bir kek yapıp hatırlatmak istedim.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı demli çay
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
  • Yarım su bardağı ceviz 
Üzerine: 
  • Pudra şekeri

Yapılışı:
  • Çay demlenip, süzülür, soğumaya bırakılır.
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar toz şekerle birlikte beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Zeytinyağı ve soğumuş çay da eklenip çırpılır.
  • Kabartma tozu, tarçın ve un da iki üç defa da eklenerek el çırpıcısı ile iyice karıştırılır.
  • İrice parçalanmış cevizler de eklenerek yağlanıp unlanmış kek kalıbına boşaltılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişmeye yakın kürdan batırılıp kontrol edilerek yaklaşık 45 dakika kadar pişirilir.
  • İstenirse üzerine pudra şekeri elenir.

26 Kasım 2017 Pazar

PESTO SOSLU ÇÖREKLER

Pesto soslu çörek tarifi
Pesto soslu çörek nasıl yapılır
Fesleğenli çörek tarifi
     Hafta sonlarındaki uzun kahvaltılara yada hafta içi atıştırmalık olarak evde bulunması için hamurişi bir şeyler her zaman yapmaya çalışıyorum. Genellikle peynirli, patatesli yada sebzeli içler kullanarak yaptığım hamurişlerine değişiklik olsun diye bu defa daha önce hazırlamış olduğum pesto sosdan sürüp, üzerine de kuruttuğum fesleğenlerden serptim. Fesleğen kokulu çörekleri biz beğendik ama evde hazırda pesto sosunuz yoksa aynı hamura başka bir iç malzemesi kullanarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta 
  • 1 kahve fincanı yoğurt 
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı 
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 4 su bardağı un 
İçine: 
  • Pesto sos veya istediğiniz bir malzeme 
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Kurutulmuş fesleğen 

Yapılışı: 
  • Malzemeler karıştırılarak yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Streçlenen hamur buzdolabında 15 dakika kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp, altı adet beze yapılır.
  • Her beze biraz unlanmış tezgahta pasta tabağı büyüklüğünde merdane ile açılır.
  • Açılan parçalar altı eşit parçaya bölünüp, birer çay kaşığı kadar pesto sos sürülür.
  • Geniş tarafından başlayarak her biri sarılıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Üstlerine yumurta sarısı sürülüp, kurutulmuş fesleğen serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat üzerleri kızarana kadar pişirilir.

25 Kasım 2017 Cumartesi

KÜLLÜ KURABİYE

Küllü kurabiye tarifi
Küllü kurabiye nasıl yapılır
Kül kurabiyesi tarifi
Kül kurabiyesi nasıl yapılır
     Küllü kurabiye veya kül kurabiyesi adıyla bilinen kurabiyeyi ilk duyduğumda anneannelerimizin yaptığı gibi kül suyu kullanılarak yapılan bir kurabiye sanmıştım, meğer piştikten sonra pudra şekeri kakao karışımına bulanınca aldığı küllü görüntüden dolayı bu adı alıyormuş :) Siz de bizim gibi kurabiye seviyorsanız, çay saatleriniz için değişik görüntülü bu kurabiyelerden yapabilirsiniz.
Malzemeler: 

  • 1 adet yumurta 
  • 100 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 3 su bardağı un 
Üzerine: 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 3 yemek kaşığı dolusu kakao 
Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, zeytinyağı, yumurta karıştırılır.
  • Elenmiş un ve kabartma tozu da bir kaç defada eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık yarım saat kontrol edilerek pişirilir.
  • Pudra şekeri ve kakao karıştırılıp, fırından çıkan kurabiyeler bu karışıma bulanır.
  • Kalan kakaolu karışımda üzerine elenerek, soğuyunca servis edilir.

24 Kasım 2017 Cuma

SİRKESİZ LİMONSUZ DOMATES TURŞUSU

Domates turşusu tarifi
Sirkesiz limonsuz domates turşusu nasıl yapılır
Susuz domates turşusu tarifi
Kırmızı domates turşusu tarifi
     Domatesin içine sadece sarımsak, cin biber ve tuz konularak yapılan; alışageldiğimiz sirke, limon hatta su bile eklenmeyen bu turşuyu ilk duyduğumda olmazmış gibi gelmişti ama son günlerde bir kaç yerde rastlayınca olmazsa en fazla bir kaç domates ziyan olur diye düşünerek denedim ve iki hafta sonra olmuş turşuyu yedikten sonra paylaşmaya karar verdim. Her domatesin oyulan kısmına konulan bir çay kaşığı tuz domatesi öyle sulandırmıştı ki; içine hiç su, limon, sirke konulmamasına rağmen kavanozun yarıdan fazlası sirke tadında su ile dolmuştu. Ben biraz da tereddüt ettiğim için domateslerin son günlerinde denediğim bu turşuyu az miktarda yaptığımdan nerede ise iki defada kavanozun yarısına geldik, siz de seneye domatesler çıktığında veya benim gibi son tarla domateslerinden bulabilirseniz biraz daha fazla miktarda yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 12 adet orta sertlikte domates  
  • 12 adet cin biber      
  • 12 diş sarımsak  
  • 12 çay kaşığı salamuralık tuz 
Yapılışı:
  • Orta sertlikte ve orta büyüklükteki domateslerin kabuğu soyulup, sap kısmı çıkartılıp bıçakla biraz derince oyulur.
  • Oyulan boşlukların içine birer diş soyulmuş sarımsak ve birer cin biber batırılır.
  • Her domatesin oyuk kısmına bir çay kaşığı salamuralık tuz dökülür.
  • Oyuk kısımları yukarıya gelecek şekilde cam kavanoza üst üste sıralanır.
  • En üste asma yaprağı örtülüp, kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.
  • Yaklaşık 15 gün kavanozun kapağı hiç açılmadan güneş görmeyen serin bir yerde bekletilir.

23 Kasım 2017 Perşembe

TURP OTU KAVURMASI

Turp otu kavurması tarifi
Turp otu kavurması nasıl yapılır
Vruvez kavurması tarifi
Eşek turpu kavurması tarifi
     Bu mevsimde pazar tezgahlarında en çok turp otu bulununca ben de her halini sevdiğimiz bu ottan her hafta alarak bazen turp otu salatası, bazen de karışık otlu börek içi veya yumurtalı kavurmasını yapıyorum. Aldığım otların sert ve kalın dallarını atıp otlarda çok taze olunca, ince ince kıyıp hemen kavuruyorum.Turp otunu kavurduktan sonra yumurta kırabilir veya sadece yoğurtla da servis edebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram turp otu 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet yumurta 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz


Yapılışı: 
  • Turp otlarının sert dalları, sararmış yaprakları varsa ayıklanır.
  • Bol suda köklerinde hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa yıkanarak süzgece alınır. 
  • Yemeklik doğranmış kuru soğan zeytinyağında biraz pembeleştikten sonra ince ince kıyılmış turp otları ve tuzu da eklenerek yumuşayıncaya kadar kavrulur.
  • Yumurtalar  kırılıp, tavanın kapağı kapalı olarak pişirildikten sonra üzerine karabiber serpilerek sıcak servis edilir.

22 Kasım 2017 Çarşamba

DAMLA SAKIZLI MUHALLEBİ

Damla sakızlı muhallebi tarifi
Damla sakızlı muhallebi nasıl yapılır
Muhallebi tarifi
Muhallebi nasıl yapılır
     Muhallebi pek çoğumuzun hayatta ilk yediği tatlılardandır herhalde, şimdiki gibi çeşit çeşit mamaların olmadığı günlerde anne sütünden sonra muhallebiye ve sebze çorbalarına geçilirdi. Ben de oğlum için, biraz da doktorumuzun önerisi ile buğday unu, pirinç unu, mısır nişastası ve buğday nişastasını birer ölçü karıştırıp un kokusu çıkana kadar kavurarak kavanozda saklar ve muhallebilerinde o karışım unu kullanırdım. Geçen yaz Sakız adasına gittiğimizde damla sakızı reçeliyle, damla sakızı da alınca ve aklıma da uzun zamandır muhallebi yapmadığım gelince, eski günlerin hatırına damla sakızlı bir muhallebi yapayım diye düşündüm.
Malzemeler: 
  • 1 litre süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı pirinç unu 
  • 4 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 1 dolu yemek kaşığı damla sakızı reçeli
  • 5-6 adet damla sakızı 
Üzerine:
  • Antep fıstığı veya fındık

Yapılışı: 
  • Buğday nişastası ve pirinç unu biraz sütle karıştırılıp, açılır.
  • Pirinç unu, buğday nişastası karışımı ve toz şeker tencereye konulur.
  • Süt azar azar ve sürekli karıştırılarak eklenip, topaklanmadan pişirilir.
  • Damla sakızı reçeli de eklenir.
  • Muhallebi kıvamına geldiğinde dövülmüş damla sakızı  da eklenerek ocaktan alınır.
  • Mikserle bir kaç defa karıştırılıp kaselere paylaştırılarak soğuyunca servis edilir.

21 Kasım 2017 Salı

FAVA

Fava tarifi
Kuru bakla favası nasıl yapılır
Kuru bakladan fava tarifi
     En çok yapılan mezelerden favayı mevsiminde taze bakladan veya her mevsimde kuru bakladan  hatta isterseniz, daha önce paylaştığım bu tarife göre patates ve havuç ekleyerek de yapabilirsiniz. Bu ölçülerle yaptığım fava ancak bir meze tabağını doldurduğundan daha fazla miktarda yapmak istediğimde bu ölçüleri aynı oranda arttırarak yapıyorum.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı kuru bakla 
  • 1 adet orta boy kuru soğan 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 2,5 su bardağı su 
  • 1 demet dereotu

Yapılışı:
  • Kuru baklalar bir gece önceden üzerini geçecek kadar suyla ıslatılır.
  • Kuru soğan minik minik yemeklik doğranır.
  • Kuru soğanlar zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Pembeleşen kuru soğanlara su eklenip, kaynatılır.
  • Kaynayan suya kuru baklalar, şeker ve tuz eklenerek, baklalar yumuşayıp püre haline gelene kadar üzerinde oluşan köpükler alınarak pişirilir.
  • Püre haline geldikten sonra, önceden ıslatılmış bir kaba veya porsiyonluk silikon kalıplara dökülüp, bir gece buzdolabında katılaşması için bekletilir.
  • Ertesi gün kare kare dilimlenerek veya silikon kalıplar ters çevrilerek favalar servis tabağına çıkarılır.
  • İnce kıyılmış dereotu ile süslenip, üzerine zeytinyağı gezdirilir.
  • İstenirse, dereotunu püre halindeyken içine de karıştırabilirsiniz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...