1 Kasım 2019 Cuma

MİNİ PİZZA

Mini Pizza Tarifi
Mini Pizza Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 50 gram oda sıcaklığında tereyağı
  • 2 çay bardağı süt 
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket Dr.Oetker instant maya          
  • 5 su bardağı kadar un 
  • Tuz 
İç malzemesi: 
  • 150 gram kaşar loru
  • Kiraz domates 
  • Yeşil sivri biber 
  • Taze soğan 
  • Maydanoz
Üzerine: 
  • Yumurta sarısı 
  • Susam

Yapılışı: 
  • Yumurtalardan birinin sarısı üzerine sürmek için ayrılır.
  • Ilık süte toz şeker eklenip, eriyene kadar karıştırılır.
  • Yumurtalar, şekerli ılık süt, zeytinyağı ve oda sıcaklığındaki tereyağ karıştırılır.
  • Başka bir kaba un elenip, instant maya eklenir.
  • Un azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri sofra bezi ile örtülerek mayalanması için bir saat kadar bekletilir.
  • İki katına ulaşan hamurdan cevizden biraz büyük parçalar kopartılıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Her bezenin üzerine havan eli ile bastırılıp, çukur açılır.
  • Açılan çukurlara maydanoz, taze soğan ve lor karışımından birer tatlı kaşığı kadar konulur.
  • Her çukura domates ve biber dilimleri de konulup, hamurun etrafına ayrılan yumurta sarısı fırça ile sürülüp susam serpilir.
  • Yarım saat de tepside mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 25-30 dakika kadar kontrollü olarak pişirilir.

23 Ekim 2019 Çarşamba

YAĞSIZ REVANİ

Revani tarifi
Yağsız Revani Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta                                 
  • 1 su bardağı toz şeker                  
  • 1 su bardağı yoğurt                       
  • 2 su bardağı un                          
  • 2 yemek kaşığı irmik                         
  • 2 paket kabartma tozu                      
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi                                                      
Şerbeti:
  •  3,5 su bardağı toz şeker
  •  4 su bardağı su
Yapılışı:
  • Toz şeker ve su karıştırılıp bir kaç taşım kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
  • Oda sıcaklığında yumurtalar toz şekerle beyazlaşıncaya kadar çırpılır.
  • Yoğurt, kabartma tozu, irmik ve unda eklenerek mikserle bir kez karıştırılır.
  • Yağlanmış unlanmış büyük kare borcama karışım dökülür.
  • Önceden 150 derece ısıtılmış fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkınca 5 dakika kadar sonra sıcak hamura soğuk şerbet dökülür.
  • Şerbetini çekip soğuduktan sonra dilimlenir.
  • Hindistan cevizi ile süslenir.

22 Ekim 2019 Salı

YUMURTALI PATATES DOLMASI

Patates Dolması Tarifi
Yumurtalı Patates Dolması Tarifi
Yumurtalı Patates Dolması Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 6 adet büyük boy patates
  • 6 adet yumurta
  • 300 gram kaşar peyniri
  • 150 gram beyaz peynir
  • 150 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır
  • 1 adet büyük boy kırmızı biber 
  • Maydanoz
  • Zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz

Yapılışı:
  • Patatesler bir süre suyun içinde bırakılıp daha sonra fırça ile iyice fırçalanarak temizlenir.
  • Kabuklarıyla birlikte çok da yumuşamadan haşlanan patateslerin üzerinden bıçakla biraz kesilerek kapak gibi çıkartılır.
  • Patatesleri parçalamadan tatlı kaşığı yardımıyla kenarlarda bir parmak patates kalacak şekilde içi boşaltılıp, kazınır.
  • İçinden çıkan patatesler ezilerek püre haline getirilir.
  • Patates püresine yumurtaların beyazı, küp küp doğranmış kırmızı biber, haşlanmış mısır taneleri, beyaz peynir, kaşar peynirinin yarısı, maydanoz, karabiber ve tuz eklenip karıştırılarak iç hazırlanır.
  • Patateslerin dışına fırça ile zeytinyağı sürülür.
  • Patateslerin içine tereyağ parçaları konulduktan sonra iç malzemesi hepsine paylaştırılır.
  • Bu aşamada yumurtaların sarısı da bütün olarak eklenir veya iç malzemesine karıştırılır.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında patatesler kızarıp, kumpir kıvamına gelene kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılan patateslerin üzerine kalan kaşar peyniri rendesi de paylaştırılıp eriyene kadar fırında tutulur.
  • Maydanoz ve karabiberi de eklenerek sıcak servis edilir.

20 Ekim 2019 Pazar

NARLI LOKUM

Narlı Lokum Tarifi
Narlı Lokum Nasıl Yapılır
Nar Lokumu Tarifi
Malzemeler: 
  • 2,5 su bardağı taze sıkılmış nar suyu 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • Hindistan cevizi


Yapılışı: 
  • Narlar meyve sıkacağı ile sıkılıp, suyu çıkarıldıktan sonra süzülür.
  • Derin bir tencereye toz şeker ve buğday nişastası konulup, karıştırılır.
  • Nar suyu azar azar dökülerek ve topaklanmaması için sürekli karıştırılarak kısık ateş üzerinde muhallebi kıvamı alana kadar pişirilir.
  • Hindistan cevizi yayılmış bir tepsiye sıcakken dökülerek spatula ile üzeri düzeltilir.
  • Oda sıcaklığına gelince buzdolabına konulup, bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün kesme tahtası üzerine bütün olarak ters çevrilerek çıkartılıp, istenen ebatlarda bıçakla küp küp kesilir.
  • Kesilen yüzeyler hindistan cevizine iyice bulanarak, servis edilir.

19 Ekim 2019 Cumartesi

DOMATESLİ BİBERLİ PEYNİRLİ KİŞ

Domatesli Biberli Peynirli Kiş  Tarifi
Domatesli Biberli Peynirli Kiş Nasıl Yapılır
 Malzemeler:
  • 2,5 su bardağı un 
  • Yarım çay bardağı yoğurt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 75 gram tereyağı 
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Üst malzemesi:
  • 4-5 adet domates
  • 5-6 adet yeşil sivri biber
  • 2-3 adet taze soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 demet dereotu
  • Kırmızı pul biber, Karabiber, Tuz
  • 200 gram beyaz peynir
  • 100 gram lor
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı süt
Yapılışı:
  • Domatesler ve beyaz peynir küp küp doğranır.
  • Yeşil sivri biberler, taze soğanlar, dereotu da doğranıp, lorla birlikte hepsi karıştırılarak domateslere eklenerek iç malzemesi hazırlanır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, yoğurt ve zeytinyağı karıştırılır.
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve tuz da karıştırılarak hamur yoğurulur.
  • Hamur yağlanmış tart kalıbına kenarlardan biraz yükseltilerek yayılır.
  • Pişerken fazla kabarmaması için çatalla delikler açılır.
  • Hamurun üzerine domatesli, peynirli karışım yayılır.
  • Yumurta ve süt başka bir kapta çırpılıp, zeytinyağı, tuzu ve baharatlar da eklenerek hamurun üzerine dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kontrol edilerek içini çekene kadar pişirilir.

18 Ekim 2019 Cuma

KÖSTEBEK PASTA

Köstebek Pasta Tarifi
Köstebek Pasta Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı un 
  • 2 yemek kaşığı kakao 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 poşet krem şanti 
  • 1 poşet toz pastacı kreması 
  • 2,5 su bardağı soğuk süt 
  • 3-4 adet muz

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtaların sarıları ve beyazları ayrılır.
  • Yumurta beyazlarına toz şekerin yarısı eklenerek mikserle katılaşana kadar çırpılır.
  • Başka bir kapta yumurta sarıları ile kalan yarım su bardağı toz şeker mikserle şeker eriyene kadar çırpılır.
  • Yumurta sarılarının olduğu kaba zeytinyağı, süt, elenmiş un, kabartma tozu, vanilya ve kakao da eklenerek mikserle çırpılır.
  • Toz şekerle çırpılmış yumurtanın beyazları spatula yardımıyla yavaş yavaş alttan üste söndürmeden karıştırılarak yumurta sarılarının olduğu karışıma eklenir.
  • Hafifçe yağlanmış fırın kabına yayılıp, üzeri spatula ile düzleştirilir. 
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuyan kekten kurabiye kalıbı ile istenen çapta yuvarlaklar çıkartılır.
  • Yuvarlakların aralarında kalan kek parçaları mutfak robotunda iyice parçalanıp, bekletilir.
  • Toz krem şanti ve pastacı kremasına soğuk süt eklenip, mikserle katılaşana kadar çırpılıp buzdolabında bekletilir.
  • Kekten çıkarttığımız yuvarlak parçaların üzerine bir tatlı kaşığı krema konulup muz dilimleri yerleştirilir.
  • Muz dilimlerinin üzerini kapatacak şekilde bir yemek kaşığı krema konulur.
  • İyice ufalanmış kek kırıntıları ile kremanın üzeri kaplanarak elimizle yuvarlak şekil verilir.
  • Servis tabağına alınıp, buzdolabında bekletilir.
  • Ben kalabalık bir grup için yaptığımdan yukarıda verdiğim ölçülerin iki katına göre yaptım.Siz de bu miktarda yapmak isterseniz ölçüleri iki katı alarak yapabilirsiniz.

16 Ekim 2019 Çarşamba

PİRİNÇLİ PAZI YEMEĞİ

Pirinçli Pazı Yemeği Tarifi
Pirinçli Pazı Yemeği Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 kilogram pazı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 yemek kaşığı pirinç 
  • 2 adet domates veya 6-7 yemek kaşığı kışlık domates sosu  
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Pazı yaprakları zedelenmeden yıkanıp, süzülmeye bırakılır.
  • Pazının taze sapları ve yaprakları ayrı ayrı doğranır.
  • Kuru soğan yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Domates sosu ve pazının doğranmış sap kısımları eklenerek biraz kavrulur.
  • Doğranan pazı yaprakları, pirinç, tuz ve bir çay bardağı su eklenerek tencerenin kapağı kapatılıp pirinçler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirilir.


15 Ekim 2019 Salı

YEŞİL MERCİMEKLİ KUSKUS SALATASI

Kuskus Salatası Tarifi
Kuskus Salatası Nasıl Yapılır
Yeşil Mercimekli Kuskus salatası Tarifi
 Malzemeler:
  • 1 su bardağı kuskus
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır 
  • 1 adet minik küp doğranmış kırmızı biber 
  • 1 su bardağı minik küp doğranmış havuç  
  • 1 su bardağı minik küp doğranmış kornişon turşu 
  • Yarım çay bardağı küçük boy kapari 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet limonun suyu 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Yeşil mercimek iyice yıkanıp, üzerini geçecek kadar sıcak su ile biraz diri kalacak şekilde püre olmadan haşlanır.
  • Kara suyu dökülüp, soğuk sudan geçirildikten sonra süzülür.
  • Başka bir kap içinde kuskus yumuşayana kadar makarna gibi haşlanıp, süzülüp, soğuk sudan geçirilir. 
  • Haşlanmış mercimek ve kuskusa zeytinyağı, tuz ve limon suyu eklenip karıştırılır.
  • Kırmızı biber, havuç ve kornişon turşu mümkün olduğunca küçük küçük doğranır.
  • Doğranmış maydanoz, haşlanmış mısır taneleri ve kapariler de eklenip, malzemelerin hepsi karıştırılarak servis edilir.

14 Ekim 2019 Pazartesi

MİLFÖYLÜ ARMUT TATLISI

Milföylü Armut Tatlısı Tarifi
Armut Tatlısı Tarifi
Malzemeler:
  • 4 adet armut 
  • 8 adet kare milföy hamuru 
  • 1 çay bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 
  • 8 yemek kaşığı toz şeker 
  • 8 tatlı kaşığı hibiskus
  • 2-3 adet çubuk tarçın 
  • 15-20 adet karanfil 
Üzerine: 
  • Dondurma veya Kaymak
  • Ceviz

Yapılışı: 
  • Armutlar ortadan dikine iki parçaya bölünüp, çekirdekleri çıkartıldıktan sonra tencereye dizilir. 
  • Üzerine toz şeker, hibiskus çiçekleri, tarçın, karanfiller ve su da eklenerek armutlar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Milföy hamurları merdane ile çok inceltilmeden açılır.
  • Armutlar soğuyup, şerbeti süzüldükten sonra milföy hamuru üzerine yerleştirilir.
  • Hamur armuta sarılarak şekil verilir.
  • Armutlar alta, kürdanla delikler açılmış hamur kısmı üste gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yan yana dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında hamur kızarana kadar pişirilir.
  • Servis ederken üzerine dondurma veya kaymak konulup, dövülmüş cevizle süslenir.

12 Ekim 2019 Cumartesi

KIZILCIKLI ÇÖREK

Kızılcıklı Çörek Tarifi
Marmelatlı Çörek Tarifi
Kızılcık Marmelatlı Çörek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta 
  • 50 gram eritilip soğumuş tereyağı 
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 
  • 1 paket instant maya 
  • 1,5 çay bardağı ılık süt
  • 3,5 su bardağı un  
  • Kızılcık veya istenen çeşitte marmelat
Yapılışı:
  • Kızılcık marmelatı hariç, diğer malzemeler karıştırılır.
  • Çok az ele yapışan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Oda sıcaklığında üzeri örtülerek bir saat mayalandırılır.
  • Bezelere ayrılıp, üzeri örtülür.
  • Her beze çok az unlanmış tezgah üzerinde merdane ile olabildiğince ince açılır.
  • Üzerine ince bir tabaka halinde kızılcık veya istenen marmelat sürülüp, yayılır.
  • İnce uzun rulo halinde sarılır.
  • Rulo kendi etrafında çevrilerek gül böreği gibi şekil verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, kontrol edilerek pişirilir.
  • Üzerine pudra şekeri elenerek, servis edilir.


10 Ekim 2019 Perşembe

KAMBER BİBERİ DOLMASI

Kamber Biberi Dolması Tarifi
Kamber Biberi Dolması Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 10 adet kamber biberi 
  • 1-1,5 su bardağı pirinç 
  • 2-3 yemek kaşığı domates püresi
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • Yarım demet dereotu,maydanoz

Yapılışı:
  • Pirinç sıcak suyun içinde su soğuyana kadar bekletilip, süzülür.
  • Biberlerin üst kısmı kesilip kapak çıkartıldıktan sonra, tohumları temizlenip yıkanır.
  • Zeytinyağında ince kıyılmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Pirinçlere domates püresi, baharatlar, maydanoz, dereotu ve tuz eklenir.
  • Üzerinden bir parmak kadar boşluk bırakılarak biberlerin içi doldurulur.
  • Biberlerin ağızları kesip ayırdığımız kapaklar ile kapatılıp, tencereye dizilir.
  • Zeytinyağı, tuz ve yarısına gelecek kadar su eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılıp önce orta daha sonra kısık ateşte pişirilir.
  • Ilıyınca servis tabağına alınır.


7 Ekim 2019 Pazartesi

FIRINDA BAHARATLI PATATES

Fırında Patates Tarifi
Fırında Baharatlı Patates Tarifi
Malzemeler:
  • 1 kilogram taze patates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 3 diş dövülmüş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
  • Patatesler yıkanıp, kabukları iyice fırçalandıktan sonra kurulanır. 
  • Zeytinyağı, dövülmüş sarımsaklar, tuz ve baharatlar derin bir kap da karıştırılır.
  • Patatesler de eklenerek iyice karıştırılır.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serilip, yağlanan patatesler yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.
  • Ben garnitür olarak kullanacağımdan bebek patates de denilen taze minik patateslerden kullandım.Siz orta boy patates kullanacaksanız, kolay pişmesi için patatesleri elma dilimi gibi doğrayarak yada on beş dakika kadar haşladıktan sonra aynı işlemleri yaparak pişirebilirsiniz.

5 Ekim 2019 Cumartesi

HAŞHAŞLI BÜKME

Haşhaşlı Bükme Tarifi
Haşhaşlı Bükme Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 yemek kaşığı dolusu kuru maya 
  • 3 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet yumurta ( sarısı üzerine )
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 6,5 su bardağı un 
İç malzemesi:
  • 1 su bardağı haşhaş ezmesi 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı ceviz


Yapılışı: 
  • Haşhaş ezmesine zeytinyağı ve toz şeker eklenerek pürüzsüz bir kıvam alana kadar ezilir.
  • Unun yarısı yoğurma kabına elenip, ortası havuz gibi açılır.
  • Açılan boşluğa ılık su, ılık süt, toz şeker ve kuru maya konulup, karıştırılarak on dakika kadar bekletilir.
  • Yarım su bardağı zeytinyağı, yumurtanın beyazı, tuz ve kalan un da azar azar eklenerek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp yarım saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamur tezgahta bir iki kez yoğurulup, beş bezeye ayrılarak mutfak havlusu ile üstleri örtülür.
  • Bezeler birer birer çok az unlanmış tezgah üzerinde merdane ile açılır.
  • Açılan bezelerin arasına haşhaş ezmeli karışım sürülüp, ince dövülmüş ceviz serpilir.
  • Bezeler bitene kadar aralara haşhaşlı ezme sürülüp, hepsi üst üste konulur.
  • En üste konulan hamur elimizle bastırılıp, etrafından çekiştirilerek biraz daha büyütülür.
  • Hamurdan iki üç parmak kalınlığında şeritler kesilir.
  • Kesilen şeritler burularak, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine biraz aralıklı olacak şekilde yan yana yerleştirilir.
  • Üzerine önceden ayırdığımız yumurta sarısı sürülüp, yarım saat kadar da tepside mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında iyice kızarana kadar pişirilip, ilk sıcaklığı geçince ılık servis edilir.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...