16 Eylül 2012 Pazar

HAVUÇ GÖRÜNÜMLÜ PATATES SALATASI

Havuç görüntülü patates salatası tarifi
Havuç görüntülü patates salatası nasıl yapılır
     Çay saatlerinizde değişik bir patates salatası yapmak için, haşlanmış patatesleri ezdikten sonra kopardığınız parçalara havuç şekli verebilirsiniz.Patates püresine, havucun turuncu rengini vermek ve acısı ayarlamak için acı biber salçası ve toz biberi istediğiniz ölçüde kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram patates 
  • 50 gram tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 2 diş sarımsak 
  • Yarım demet maydanoz 

Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, kabukları soyulur.
  • Ezilip hiç pütür kalmayacak şekilde püre yapılır.
  • Oda sıcaklığında tereyağı ve diğer malzemeler de eklenip, iyice karıştırılır.
  • Patates püresine havuç şekli verilip, servis tabağına alınır.
  • Maydanozla havuçların yaprakları yapılıp, üzerine bıçakla çizgiler atılır.
  • Üzeri kapatılıp, bir gün buzdolabında bekletilerek, servis edilir.

14 Eylül 2012 Cuma

EKMEK DİLİMİ PİZZA

Ekmek dilimi pizza tarifi
Ekmek dilimi pizza nasıl yapılır
Fırında yumurtalı peynirli ekmek dilimi nasıl yapılır
     Eskiden üzerine yumurta, peynir karıştırıp yaydığımız, mini pizza görünümünde ki ekmek dilimleri hafta sonlarında uzayan kahvaltılarımızın vazgeçilmez tariflerinden biriydi.Tesadüf her yapıldığında mutlaka misafir gelir, bittikçe bir tepsi daha yapılırdı.Dolayısıyla bizim evde ki adı misafir ekmeğiydi.Ben peynir olarak İzmir tulumu ve kaşar peyniri, ekmek olarak da çavdar ekmeği kullandım.İstenen ekmek, peynir cinsi, yumurta ve domates gibi her an evde bulunan malzemelerle veya tercihe göre sosis, sucuk eklenerek de yapılabilir.
Malzemeler:
  • 1 adet dilimlenmiş çavdar ekmeği 
  • 100 gram İzmir tulum peyniri
  • 50 gram küp küp kesilmiş kaşar peyniri 
  • 2 adet domates 
  • 2-3 adet yeşil sivri biber
  • 3 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 3-4 dal maydanoz, fesleğen veya reyhan
Yapılışı:
  • Ekmek bir parmak kalınlığında dilimlenir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Ekmek dilimlerine fırça ile zeytinyağı sürülür.
  • Yumurtalar çırpılır, küp küp doğranmış peynirlerle karıştırılır.
  • Kabuğu soyulmuş domatesler, baharatlar ve diğer malzemeler  de eklenip, karıştırılır.
  • Bu karışım bir, iki yemek kaşığı kadar ekmeklerin üzerine paylaştırılıp, yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecede fırında peynirler eriyip, kızarana kadar pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.

12 Eylül 2012 Çarşamba

DAMLA ÇİKOLATALI RULO TATLI

Rulo muhallebi tarifi
Kakaolu rulo muhallebi nasıl yapılır
Çikolatalı rulo tatlı tarifi
     Damla çikolatalı rulo tatlı, buzdolabında bekleme süreleri sayılmazsa muhallebi yapmaktan farkı olmayan çok kolay bir tatlı.Krem şanti yerine, kendi pişirdiğiniz muhallebiyi yayarak da rulo yapabilirsiniz.Yaptığınız ruloyu fazla sıkmadan sarıp, sıkmadan keserseniz düzgün görünümlü halkalar elde edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 1 su bardağı tozşeker 
  • 1 su bardağı un 
  • 5 yemek kaşığı kakao 
  • 50 gram tereyağı 
  • 1 paket krem şanti 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı damla çikolata 
  • 1 su bardağı hindistan cevizi 

Yapılışı:
  • Büyük dikdörtgen borcamın içine hiç boşluk kalmayacak şekilde hindistan cevizi yayılır.
  • Tencerede toz şeker, un ve kakao karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş eklenip, sürekli karıştırarak muhallebi gibi pişirilir.
  • Ilık muhallebiye tereyağı eklenip, mikser ile iyice çırpılır.
  • Borcama yaydığımız hindistan cevizini dağıtmadan, üzerine muhallebi yayılır.
  • Buzdolabına konulup, bir saat katılaşana kadar bekletilir.
  • Buzdolabından çıkarılınca, süt ile çırpılıp hazırlanan krem şanti  üzerine yayılır.
  • Damla çikolatalarda serpilip, tekrar buzdolabına konularak bir gece bekletilir.
  • Buzdolabından çıkartılıp, uzun kenarı boyunca parçalamadan spatula ile biraz  kaldırılır.
  • Uzun kenarın ucundan tutarak, fazla sıkmadan rulo şeklinde sarılır.
  • Rulo tekrar buzdolabına konulur.
  • Servis edileceği zaman, iki parmak kalınlığında kesilerek servis tabaklarına alınır.

10 Eylül 2012 Pazartesi

BELGİN VE KEDİ ŞERAFETTİN PASTASI

Şeker hamurlu pasta tarifi
Doğum günü pastası nasıl yapılır
                                    ''Mutluluk nedir ? '' diye sor bir kediye,
                                                                    ciğer mi der sence ?
                                    ''Mutluluk sıcacık bir kucakta sevilmektir ''
                                                                    diyecektir bence...

     Kuzenimiz Belgin'in doğum günü için, can dostu kedisi Şerafettin ile birlikte figürünün yer aldığı bir pasta yaptım.Şeker hamurundan, kurabiye kalıplarından ve bilumum malzemeden uzakta pasta, kurabiye yapmak biraz zorlasa da, elimizde ki malzemelerle bir şeyler yapmaya çalıştım.
   Hayat; Belgin'le yollarımızı hep kesiştirdi, beraber yürüdük bu yollarda, beraber büyüdük, neler gördük, neler yaşadık.Dilerim, bundan sonra ki yılların mutlulukla geçsin, doğum günün kutlu olsun.
 
 

KEDİ KURABİYE

Kedi kurabiye tarifi
Kedi kurabiye nasıl yapılır
Kurabiye kalıbı olmadan kedi kurabiye nasıl yapılır
     Bu kurabiyeleri kedi sever kuzenlerimizden Belgin'in doğum günü için yaptım.Aslında İzmir'e dönmüş olsaydık orada kedi şeklinde kurabiye kalıbım vardı ama bu sene tatili biraz fazla uzatınca kalıplar orada, ben burada kaldım.Yaptığım kurabiyeler ne kadar kediye benzedi bilmiyorum ama kedi kurabiye yapmanın bir yolunu bulmasaydım, sanki doğum gününde eksik bir şeyler olacaktı.Doğum günün kutlu olsun Belgin'ciğim.Bu defa ki kedilerimiz böyle, sen ayrım yapmadan bütün kedileri seversin nasılsa :)
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta
  • 5,5 - 6 su bardağı un 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 paket vanilya
 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağına, diğer malzemeler karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek yoğurulup, yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamur, unlanmış tezgah üzerinde merdane ile açılır.
  • Hamurdan, su bardağı ve daha küçük yuvarlak bir şekille, iki farklı boyda yuvarlaklar kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, büyük yuvarlak ve üzerine kafa olacak şekilde, küçük yuvarlak hamurlar konulur.
  • Hamurdan kopardığımız parçalara elimizle şekil vererek; kedinin kulakları, burnu ve kuyruğu yapılıp, yerleştirilir.
  • Kürdan, bıçak ve içi boş bir kalem yardımıyla kedinin bıyıkları, patileri, gözleri yapılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20 dakika kadar pişirilir.
  • Soğuyunca tepsiden alınır.

8 Eylül 2012 Cumartesi

SİRKEN OTU SALATASI

Sirken otu salatası tarifi
Sirken otu salatası nasıl yapılır
     Yabani ıspanak olarak da bilinen sirken otunun ıspanaktan daha faydalı olduğu söyleniyor.Yaz aylarında Ege pazarlarında bol miktarda bulunan bu otun kavurmasını veya domates soslu, limonlu, sarımsaklı salatasını yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram sirken otu 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 4 - 5 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Otların kök ve sert dalları ayıklanıp, bol su ile yıkanır.
  • Sirkeli su içinde 10-15 dakika bekletilir.
  • Süzgeçten geçirilip, iri parçalar halinde doğranır.
  • Kaynamış bol suyun içinde, biraz diri kalacak şekilde haşlanır.
  • Haşlanan otlar, yeşil kalması için soğuk suyun içine alınır.
  • Süzdürülüp servis tabağına alınan otların üzerine; limonlu, sarımsaklı, zeytinyağlı sos dökülüp karıştırılır.

6 Eylül 2012 Perşembe

SARDALYA TAVA

Sardalya tava tarifi
Sardalya tava nasıl yapılır
     Hava halen sıcak olsa da; yaz aylarının bittiği yan evlerden duyulan çekiç, pürmüz, hilti seslerinden anlaşılıyor. Yazlıkçıların çoğu gitti, tatil onlar için çoktan bitti. Bizim gibi birkaç emekli ve okulların açılmasını bekleyen bir kaç yazlıkçı kaldı. Sonbaharla birlikte, buralarda hem yazlıkçıların tadilat sezonu hem de balık sezonu açıldı. Kuzey Ege'de en çok bulunan ve en sevilen balık sardalyadır sanıyorum. Gerçi sardalyadan daha meşhur olan sardalyanın yavrusu papalina. Sezonun ilk balığı olarak biz de sardalya tercih ettik. Eskiden balıkları temizleyip, unlayıp, kızdırılmış bol zeytinyağına atarak kızartıyordum. Son yıllarda ise, balık tavasını çok az yağlayıp, mısır ununa buladığım balıkları ortadan başlayarak dışa doğru diziyorum ve tavanın kapağı ile balıkları ters yüz ederek iki taraflı pişiriyorum. Balıkların orta kısmına önce limon dilimi koymayı düşündüm ama balığa asla limon sıkmayanlardan olduğum için vazgeçip maydanoz koyarak fotoğrafını çektim. 
Malzemeler:
  • 1 kilogram sardalya balığı 
  • 1 su bardağı mısır unu 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Balıkların içi ve dışında ki pulları temizlenir, yıkanır ve kağıt havlu üzerinde kurulanır.
  • Naylon poşet içinde mısır unu ve tuz iyice karıştırılır.
  • Balıklar poşete doldurulup, her yanı unlanacak şekilde poşetin ağzı kapatılarak sallanır.
  • Balık tavası yağlanır.
  • Balıklar ortadan kenara doğru dizilir.
  • Orta ateş üzerinde balıklar kızarana kadar tava çevrilerek pişirilir.
  • Balıkların bir yüzü kızarınca, tavanın kapağı ile balıkların diğer yüzü çevrilir.
  • İki yüzü de kızarınca servis tabağına kaydırılarak alınır.
  • Sıcak servis edilir.

4 Eylül 2012 Salı

ZEYTİNLİ PEYNİRLİ KEK

Zeytinli peynirli kek tarifi
Zeytinli peynirli kek nasıl yapılır
Tuzlu kek tarifi
     Kek denilince genelde aklımıza içine ceviz, üzüm konularak yapılan tatlı kekler geliyor ama ben bu defa lor, zeytin, dereotu koyarak yaptığım tuzlu keki paylaşmak istedim.Her yerde  lor bulunmadığı için, lor yerine suyunu süzdüğünüz beyaz peynir de koyabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı çekirdeksiz siyah zeytin 
  • 1 su bardağı lor veya beyaz peynir 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet nane 
  • Yarım demet reyhan 
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2 çay kaşığı karabiber 
  • 2 çay kaşığı kırmızı pul biber 
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 yemek kaşığı çörekotu
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar, sıvı malzemelerle karıştırılıp, çırpılır.
  • Maydanoz, dereotu, nane, reyhan ve zeytin ince ince kıyılır.
  • Diğer malzemeler de eklenerek, kaşıkla iyice karıştırılır.
  • Yağlanmış kalıba yayılan hamurun üzeri kaşık yardımı ile düzleştirilir.
  • Çırpılan yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat, üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp, biraz ılınınca dilimlenip servis edilir.

1 Eylül 2012 Cumartesi

DÜNYA BARIŞ GÜNÜ

            Dünyada ve ülkemizde halkların özgürce, barış içinde yaşadığı günleri görmek dileği ile,
                                         Dünya Barış Gününüz Kutlu Olsun.

     Ataol Behramoğlu'nun çevirisini yaptığı, sadece Yunan şiirinin değil, dünya edebiyatının da en önemli şairlerinden Yannıs RITSOS'un Barış şiirinde de okuduğumuz gibi insanların istekleri, dertleri, özlemleri, hayalleri aynı. Dilleri, dinleri, ırkları, renkleri ne olursa olsun, herkes için barışın tanımı aynı.
     Barış, Herkesin kardeşim demesidir birbirine, yarın yeni bir dünya kuracağız demesidir.Ve kurmamızdır bu dünyayı  türkülerimizle..
BARIŞ
Çocuğun gördüğü düştür barış.
Ananın gördüğü düştür barış.
Ağaçlar altında söylenen sevda sözleridir barış.

Akşam alacasında,gözlerinde ferah bir gülümseyişle döner ya baba
elinde yemiş dolu bir sepet,
ve serinlesin diye su,pencere önüne konmuş toprak testi gibi
ter damlalarıyla alnında...
Barış budur işte.

Evrenin yüzündeki yara izleri kapandığı zaman
ağaçlar dikildiğinde top mermilerinin açtığı çukurlara,
yangının eritip tükettiği yüreklerde
ilk tomurcukları belirdiği zaman umudun,
ölüler rahatça uyuyabildiklerinde,kaygı duymaksızın artık,
boşa akmadığını bilerek,kanlarının,
barış budur işte.

Barış sıcak yemeklerden tüten kokudur akşamda
yüreği korkuyla ürpertmediğinde sokaktaki ani fren sesi
ve çalınan kapı,arkadaşlar demek olduğunda sadece.
Barış,açılan bir pencereden,ne zaman olursa olsun
gökyüzünün dolmasıdır içeriye,
gökyüzünün, renklerinden uzaklaşmış çanlarıyla
bayram günlerini çalan gözlerimizde.
Barış budur işte.

Bir tas sıcak süttür barış ve uyanan bir çocuğun
      gözlerinin önüne tutulan kitaptır.
Başaklar uzanıp,ışık!Işık! - diye fısıldarlarken birbirlerine!
Işık taşarken ufkun yalağından.
Barış budur işte.
Kitaplık yapıldığı zaman hapishaneler
Geceleyin kapı kapı dolaştığı zaman bir türkü
ve dolunay, taptaze yüzünü gösterdiği zaman bir bulutun arkasından
cumartesi akşamı berberden pırıl pırıl çıkan bir işçi,
barış budur işte

Geçen her gün yitirilmiş bir gün değil de
bir kök olduğu zaman
gecede sevincin yapraklarını canlandırmaya.
Geçen her gün kazanılmış bir gün olduğu zaman
dürüst bir insanın deliksiz uykusunun ardı sıra.
Ve sonunda, hissettiğimiz zaman yeniden
zamanın tüm köşe bucağında acıları kovmak için
ışıktan çizmelerini çektiğini güneşin.
Barış budur işte.

Barış,ışın demetleridir yaz tarlarında,
iyilik alfabesidir o,dizlerinde şafağın.
Herkesin kardeşim demesidir birbirine,yarın yeni bir dünya
     kuracağız demesidir,
ve kurmamızdır bu dünyayı türkülerle.
Barış budur işte.

Ölüm çok az yer tuttuğu için yüreklerde
mutluluğu gösterdiğinde güven dolu parmağı yolların
şair ve proleter eşitlikle çekebildiği gün içlerine
büyük karanfilini alacakaranlığın...
barış budur işte.

Barış sımsıkı kenetlenmiş elleridir insanların
sıcacık bir ekmektir o,masası üstünde dünyanın.
Barış ,bir annenin gülümseyişinden başka bir şey değildir.

Ve toprakta derin izler açan sabanların
tek bir sözcüktür yazdıkları.
Barış
Ve bir tren ilerler geleceğe doğru
kayarak benim dizelerimin rayları üzerinden
buğdayla ve güllerle yüklü bir tren.
Bu tren, barıştır işte.

Kardeşler, barış içinde ancak
derin derin soluk alır evren
tüm evren,taşıyarak tüm düşlerini.
Kardeşler,uzatın ellerinizi.
Barış budur işte.

31 Ağustos 2012 Cuma

KÖZLENMİŞ KIRMIZI BİBERLİ EZME

Ezme tarifi
Közlenmiş kırmızı biberli ezme tarifi
Közlenmiş kırmızı biberli ezme nasıl yapılır
     Herkesin seveceğini sandığım, yapılışı çok kolay, çok lezzetli bir salata. Közlenmiş biberler ile yapılan bu salatayı meze olarak da  tüketilebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 adet kırmızı biber 
  • 2 adet domates 
  • 2 adet yeşil sivri biber 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 5 adet sarımsak 
  • 3 adet taze soğan 
  • 1 yemek kaşığı acı biber salçası 
  • 1 limonun suyu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kırmızı biberler közlenip, kabukları soyulur, çekirdekleri çıkartılarak temizlenir.
  • Diğer malzemeler de temizlenip, küçük parçalar halinde doğranır.
  • Zeytinyağı ve limon suyuna biber salçası eklenerek ezilir.
  • Dövülmüş sarımsaklar ve tuz eklenerek hepsi karıştırılır.

30 Ağustos 2012 Perşembe

LİMONLU DONDURMA

Limonlu Dondurma Tarifi
Limonlu Dondurma Nasıl Yapılır
     Benim için dondurma çeşitleri arasında seçim yapmak çok zor ama dondurmalar içinde en serin, en ferahlık veren limonlu dondurmadır sanıyorum. Dondurmanın daha buzlu buzlu bir kıvamda olmasını isterseniz veya vegan beslenmeyi tercih ediyorsanız tarifte verilen sütün yerine de su ekleyebilirsiniz. Karışım hazırlandığında şekeri fazla gibi geliyor ama dondurulduktan sonra şeker oranı bence tam kıvamında oluyor. Salep olarak da, kışın süte karıştırıp içtiğimiz salep değil, dondurma yapımında kullanılan gerçek salep kullanmak gerekiyor. Son yıllarda satılan krem şanti benzeri dondurmaları sevmiyorsanız, çocukluk yıllarımızdan kalma gerçek limon dondurması tadında bir dondurma tarifi...
Malzemeler:
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 2,5 su bardağı süt veya su
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı limon tuzu
  • 1 tatlı kaşığı salep
Yapılışı:
  • Limon kabuğu ile birlikte robotta parçalanır.
  • Toz şeker eklenip, limonla iyice ezilir.
  • Suyun içinde limon tuzu eritilir.
  • Süte salep eklenip, iyice karıştırılır.
  • Bütün malzemeler buzdolabına konulabilen, tercihen metal bir kap içinde birleştirilir.
  • Buzlukta iki, üç saat bekletilip donması sağlanır.
  • Buzluğa konulan dondurma 15-20 dakikada bir çıkartılıp karıştırılarak, tekrar buzluğa geri konulur.
  • Dondurma kıvamına gelince dondurma kaşığı ile alınıp, dondurma kaplarına paylaştırılır.

29 Ağustos 2012 Çarşamba

PUF BÖREĞİ ( KAPAKTAN KESME )

Kapaktan kesme tarifi
Puf böreği tarifi
Puf böreği nasıl yapılır
     Annem nerede ise her hafta sonu puf böreği yapar; buz gibi ayranla birlikte sepete koyup, kardeşimin eline tutuşturur, yaz aylarında deniz kenarında vakit geçiren bana ve arkadaşlarıma yememiz için gönderirdi.Açılan hamurlar bakır sahan kapağıyla yarım daire şeklinde kesilip kapatıldığından biz bu böreğin adını kapaktan kesme olarak bilirdik ama sonraları öğrendik ki puf böreğiymiş :) Annem kadar sık olmasa da, ben de en azından hafta sonları yaptığım börekleri daha kolay olduğundan ruletle kesiyorum.Ölçü olarak 2,5 su bardağı un gözünüze az gibi gelebilir ama bu ölçülerle 20-25 adet börek yapılabiliyor. Hamuru yoğurup, dinlendirdikten sonra ince uzun yuvarladığım hamuru ben yirmi eşit parçaya bölüyorum, kenarlardan artanları da tekrar yoğurup açınca 25 adet börek oluyor ama börek yiyeceklerin sayısı fazlaysa yada çok seviyorsanız ölçüyü biraz arttırabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı sirke 
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı
İç malzemesi:
  • 250 gram az tuzlu lor veya beyaz peynir 
  • Yarım demet dereotu 
  • 3-4 adet taze soğan 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Un derin bir kaba elenir.
  • Ortası havuz gibi açılarak; yumurta, ılık su, sirke ve tuz eklenerek iyice yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgah üzerinde uzunca bir şekilde yuvarlanıp, yirmi eşit parçaya kesilir.
  • Kesilen küçük parçalar yuvarlanıp, oluşan bezelerin üzeri örtülür.
  • Unlanmış tezgahta merdane ile her beze kahve tabağı büyüklüğünde açılır.
  • Açılan yuvarlakların içine istediğimiz malzeme konulup, yarım daire şeklinde kapatılır.
  • Ruletle veya kapakla kesilip, kenarlarının açık kalmaması için kontrol edilir.
  • Kızartma tenceresinin yarısını geçecek kadar zeytinyağı konulup, kızdırılır.
  • Kızgın zeytinyağı içine, ikişer üçer adet börek atılarak kızartılır.
  • Kızaran börekler kağıt havlu serilmiş bir tepsiye alınıp, sıcak servis edilir.

28 Ağustos 2012 Salı

BAYKUŞ KURABİYE

Baykuş kurabiye tarifi
Baykuş kurabiye nasıl yapılır
     Bu sene tatili fazla uzatacağımızı bilmediğimden, yanıma hiç bir alet edevat :) almadan yazlığa gelince, kurabiye kalıplarım İzmir'de kaldı.Ben de  kalıp olmadan yapılabilecek tariflere zorunlu olarak öncelik verdim.Ne yapılabilir diye araştırırken, yabancı sitelerden birinde gördüğüm bu baykuş kurabiyeler gözüme o kadar sevimli göründü ki iyi ki kalıplarımı yanıma almamışım diye düşündüm.Kurabiye kalıbına gerek olmadan, evdeki değişik büyüklükte ki yuvarlak şekillerden yararlanarak özellikle çocukların çok seveceği baykuş kurabiyeler yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 2,5 su bardağı un 
  • Süslemek için, badem ve damla çikolata 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ diğer malzemeler ile karıştırılıp, yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp,yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgahta merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Açılan hamurdan su bardağının ağzı ile  yuvarlaklar kesilir. 
  • Yuvarlaklar yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir. 
  • Her yuvarlağın üst kısmına elimizle iki taraftan hafif bastırılır.
  • İçi boşaltılmış, iki boy yuvarlak kalemle bastırılarak  iç içe yuvarlak göz şekli verilir.
  • İç tarafa gelen yuvarlağa damla çikolata batırılarak göz yapılır.
  • Gözlerin arasına gelecek şekilde badem batırılır.
  • Baykuşların ayakları için, iki tarafına tatlı çatalı ile bastırılarak iz yapılır.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 15-20 dakika pişirilir.

27 Ağustos 2012 Pazartesi

GÜLLAÇ

Güllaç tarifi
Güllaç nasıl yapılır
     Güllaç, Ramazan aylarında hemen her yerde gördüğümüz geleneksel tatlılarımızdan. Son yıllarda özellikle büyük marketlerde her zaman bulunabiliyor. O kadar hafif bir tatlı ki, bence her zaman yapılabilir. Güllaç olarak Saffet Abdullah markasını kullanıp, üzerine de ceviz ekliyorum. Ceviz dışında; badem, fındık, fıstık hatta değişik meyve taneleri ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 paket güllaç 
  • 3 litre süt 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı gül suyu
  • 1 su bardağı dolusu ceviz 
Yapılışı:
  • Süt ve tozşeker karıştırılıp, bir taşım kaynatılır.
  • Süt ocaktan alınıp ılıdıktan sonra gül suyu eklenir.
  • Tepsiye konulan her güllaç yaprağının parlak tarafına bir kepçe ılık süt gezdirilir.
  • Güllaç yaprakları bittiğinde kalan süt üzerine dökülür.
  • Kare kare kesilip, servis tabağına alınır.
  • Üzerine dövülmüş ceviz eklenir.
  • Sütün bozulmaması için buzdolabında bekletilir.

26 Ağustos 2012 Pazar

ÇİLEK REÇELİ

Çilek reçeli tarifi
Çilek reçeli nasıl yapılır
     Çilek reçeli, pek çok kişi için kahvaltıların vazgeçilmez  reçellerindendir.Çilek mevsimi geçti ama ben reçel yapmak için, minik kokulu çileklerin çıkmasını bekledim.Burada ki pazarlarda, Kazdağları'nda ki köylerden gelen kadınlar topladıkları çilekleri satıyorlar, o kadar  minik ve güzel kokuyorlar ki, her defasında ne kadar şanslı bir coğrafyada yaşadığımızı düşünmeden edemiyorum.
Malzemeler:
  • 1 kilogram çilek 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Çilekler bir kez zedelemeden yıkanıp, suyu süzdürülür.
  • Yaprakları ve sapları burulup, çekilerek çıkartılır.
  • Derin bir kabın içine bir sıra çilek, bir sıra şeker olacak şekilde konulur.
  • Bir gece sulanması için bekletilir.
  • Ertesi gün ocağa konulup kısık ateşte koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Reçelin üzerinde oluşan köpükler alınarak, temizlenir.
  • Limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.
  • Reçel sıcakken kuru, temiz cam kavanozlara konulur.
  • Kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.

25 Ağustos 2012 Cumartesi

İSTİFNO ( STİFNO ) SALATASI

İstifno Tarifi
İstifno Salatası Nasıl Yapılır
Girit Kabaklı İstifno Salatası Tarifi
     Ot çeşitlerinin azaldığı yaz aylarında en çok bulunan otlardan istifnoyu ister salata, isterseniz meze olarak tüketebilirsiniz. Bir belgeselde Cunda adasındaki balık lokantalarında yemekten önce iştah açması için sofraya ikram olarak getirildiğini izlediğim istifnoyla birlikte bütün olarak tencereye attığınız domatesler haşlandıktan sonra domatesleri ezerek sos yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet istifno otu
  • 5-6 adet küçük boy Girit kabağı
  • 2-3 adet domates 
  • 1 adet limonun suyu
  • 4-5 diş sarımsak 
  • Tuz 
  • Zeytinyağı 
Yapılışı: 
  • İstifnoların yaprakları ve sadece uçlarda ki taze dalları ayıklanır.
  • İyice yıkanıp, sirkeli su içinde bekletilir.
  • Parmak büyüklüğünde ki kabaklar soyulmadan uç kısımları kesilir ve ortadan dikine bölünür.
  • Kabaklar büyüklüğüne göre ikiye veya üçe doğranıp, tencereye atılır.
  • Domateslerin altı bıçakla + işareti  şeklinde biraz kesilip, bütün olarak tencereye atılır. 
  • Tencerede on dakika kadar haşlanan kabaklara, sirkeli sudan çıkartılan  istifnolar eklenir. 
  • Kabaklar yumuşayıp, isnifnolar biraz diri kalacak şekilde beş dakika daha haşlanır.
  • Kabaklar ve istifnolar süzgeçten geçirilip, servis tabağına alınır.
  • Domatesler de tencereden çıkartılıp, kabukları soyulur ve ezilir.
  • Ezilen domateslere, havanda dövülmüş sarımsaklar eklenir.
  • Servis tabağında ki istifnoların üzerine sarımsaklı, domatesli sos yayılır.
  • Limon suyu, tuz ve zeytinyağı da dökülüp, karıştırılır.

24 Ağustos 2012 Cuma

KOLAY ÇİÇEK KURABİYE

Kolay çiçek kurabiye tarifi
Çiçek kurabiye nasıl yapılır
     Çiçek şeklinde kurabiye yapmak için, piyasada çeşit çeşit kurabiye kalıbı satılıyor ama çiçek şeklinde kalıbınız yoksa veya yazlıkta iseniz ve benim gibi yanınızda bütün kalıplarınızı taşıyamıyorsanız değişik malzemeler kullanarak çiçek kalıbı olmadan da bu çiçekli kurabiyelerden yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 2 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı buğday nişastası 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı esmer şeker 

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında tereyağı, elenmiş un ve diğer malzemeler karıştırılıp, dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgahta merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Su bardağı veya kalıpla yuvarlaklar kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye kurabiyeler aralıklarla dizilir.
  • Kurabiyelerin tam ortasına kapak vb. ile bastırılarak çiçek göbeği için iz yapılır.
  • İze kadar kenarlar altı yerinden bıçak ile kesilir.
  • Çiçeğin göbek kısmına esmer şeker dökülüp, bastırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20-25 dakika pişirilir.

19 Ağustos 2012 Pazar

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

SEVDİKLERİNİZLE  BERABER NİCE MUTLU,SAĞLIKLI BAYRAMLARA...

                                                    BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.

18 Ağustos 2012 Cumartesi

MEYVELİ SADE DONDURMA

Sade dondurma tarifi
Sade dondurma nasıl yapılır
     Sade dondurma tarifi ile yaptığınız dondurmanın içine renk renk mevsim meyvelerinden minik çilekler, böğürtlenler, üzümler koyabilir veya şeftali, kayısı gibi meyveleri küp küp doğrayarak da kullanabilirsiniz.Bir sıra meyve, bir sıra dondurma olacak şekilde cup bardaklarına koyarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 su bardağı süt 
  • 2 su bardağı tozşeker 
  • 1,5  tatlı kaşığı salep 
  • 1 su bardağı böğürtlen 
  • 1 su bardağı ahududu 
  • 1 su bardağı karadut 
  • 1 su bardağı çekirdeksiz üzüm 
Yapılışı:
  • Meyveler dışında ki malzemeler tencere içinde karıştırılır.
  • Salep taneciklerinin şişmesi için 10-15 dakika bekletilir.
  • Ocağa alınıp, sürekli karıştırılarak  muhallebi kıvamında pişirilir.
  • Soğuduktan sonra buzdolabının buzluğuna konulup, dondurulur.
  • Her 15-20 dakikada bir buzdolabından çıkarılıp, karıştırılıp tekrar buzdolabına konulur.
  • İyice sertleşip, dondurma kıvamını alana kadar bu işleme devam edilir.
  • Cup bardaklarına bir sıra meyve, bir sıra dondurma olacak şekilde yerleştirilir.
  • Buzdolabından alınıp, soğuk servis edilir.

17 Ağustos 2012 Cuma

TABBULE

Tabbule tarifi
Tabbule nasıl yapılır
      Tabbule; sarma içine, kısıra benzeyen bol maydanozlu doyurucu ve çok hafif bir salata. Vitamin deposu olan bu salatayı yaparken malzeme miktarlarını kişisel tercihinize göre değiştirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı köftelik ince bulgur 
  • 2 adet domates 
  • 2 adet salatalık 
  • 5-6 adet taze soğan 
  • 1-2 demet maydanoz 
  • Yarım demet taze nane 
  • 1,5 su bardağı haşlanmış nohut 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Bulgurun üzerini geçecek kadar sıcak su konulup, şişmesi beklenir.
  • Domateslerin kabukları soyulup, minik minik doğranır.
  • Salatalıkların kabukları soyulup, doğranır.
  • Taze soğanların beyaz uç kısımları doğranır.
  • Maydanoz ve nane  ince ince doğranır.
  • Haşlanmış, soğumuş nohut eklenir.
  • Zeytinyağı, tuz, limon suyu ve baharatlar da eklenip, karıştırılır.
  • Sosunu çekmesi için yarım saat kadar bekletilip, servis edilir.

15 Ağustos 2012 Çarşamba

SÜRPRİZ KURABİYE

Sürpriz kurabiye tarifi
Sürpriz kurabiye nasıl yapılır
Fındık drajeli kurabiye tarifi
     Her zaman yaptığım kurabiye tarifinin içine değişiklik olsun diye evde bulunan fındık drajelerinden koyup, kapattım.Kurabiye ısırıldığında fındığın etrafında eriyerek oluşan çikolata halkasının nasıl olduğu anlaşılamayınca, gerçekten adı üstünde sürpriz kurabiye oldu.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 1 su bardağı tozşeker 
  • 2 adet yumurta 
  • 4,5 - 5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 100 gram fındıklı draje 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağı, diğer malzemeler ile karıştırılıp yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, içine birer tane fındıklı draje konularak yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir.

14 Ağustos 2012 Salı

BAMYA KIZARTMASI

Bamya Kızartması Tarifi
Bamya Kızartması Nasıl Yapılır
Bamya Tempura Tarifi
Bamya Tempura Nasıl Yapılır

Malzemeler:
  • 500 gram taze büyük boy bamya 
  • 1 kahve fincanı süt 
  • 1 kahve fincanı yoğurt 
  • 2 yemek kaşığı sirke 
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • 1 su bardağı mısır unu
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Bamyalar yıkanıp, limonlu suda bekletildikten sonra iyice kurulanır.
  • Bamyaların uç kısımları bıçakla külah gibi kesilip, temizlenir.
  • Bamyalar beş dakika kadar haşlanıp, çıkartıldıktan sonra kuruması beklenir.
  • Başka bir kabın içinde soğuk süt, yoğurt, sirke, tuz ve mısır unu çatal ile çırpılır.
  • Bamyalar bu sosa batırıldıktan sonra kızdırılmış zeytinyağına üçer dörder tane atılıp yağ soğumadan kızartılır.
  • Kızartılan bamyalar, kağıt havlu üzerine alınır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...