15 Ekim 2014 Çarşamba

KIRMIZI PANCAR MARMELATI

Kırmızı pancar marmelatı tarifi
Kırmızı pancar marmelatı nasıl yapılır
Kırmızı pancar reçeli tarifi
     Kırmızı pancarın renginin güzelliğinden yola çıkıp, önce reçelini yapmaya karar vermiştim ama sonradan sanki marmelat yapmaya daha uygun gibi geldi ve marmelatını yaptım. Pancarın rengi çok güzel ama tadında belli belirsiz de olsa hissedilen o toprak kokusunu biraz olsun gidermek için gerçek vanilya parçacıklı vanilin ekledim.Sonuçta güzel renkli, güzel kokulu ve değişik lezzette  bir marmelat oldu. 
Malzemeler:
  • 2 adet büyük boy kırmızı pancar 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • Yarım çay bardağı su 
  • Yarım limonun suyu 
  • 1 paket vanilya 
Yapılışı: 
  • Pancarlar yumuşayana kadar haşlanır.
  • Kabukları soyulup, blender ile parçalanır.
  • Derin bir tencereye alınan pancarlara su ve toz şeker eklenip, kısık ateşte yaklaşık yarım saat koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Limon suyu ve gerçek vanilya parçacıklı vanilin eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılır.
  • Kavanoza konulup, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.

14 Ekim 2014 Salı

KIZARMIŞ YEŞİL DOMATESLER

Kızarmış yeşil domates tarifi
Yeşil domates nasıl kızartılır
Yeşil domates kızartması tarifi
     Yıllar önce Kızarmış Yeşil Domatesler filmini izlediğimde, kızarmış yeşil domateslerden çok filmin ilk dakikaları ve sonrasında o kocaman mangalda pişen etler (!) aklımda kalmıştı. Sanıyorum pek çok kişi için yeşil domatesleri kızartma fikri bu filmden sonra aklımıza geldi. Turşusu ve pirinçli yemeği dışında bu filme kadar bilmediğimiz bu ekşimsi, değişik lezzette ki kızartmayı yeşil domatesler bitmeden  deneyebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 5-6 adet yeşil domates 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 su bardağı galeta unu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Yapılışı:
  • Yeşil domatesler ince dilimlenir.
  • Domates dilimleri önce tuz ve karabiber eklenmiş una sonra çırpılmış yumurtaya en son da galeta ununa bulanır.
  • Derin bir kızartma tenceresinde bol kızgın yağda önlü arkalı kızartılır.
  • Kağıt havlu üzerine alınıp, yağı çektirilir.
  • İstenirse sıcakken sarımsaklı, dereotlu yoğurtla servis edilir.

12 Ekim 2014 Pazar

SAC BÖREĞİ

Sac böreği tarifi
Sac böreği nasıl yapılır 
El açması sac böreği tarifi
     Sac böreğini; bir kişinin oklava ile açıp iç malzemesini koyup kapattığı, bir kişinin  iki yüzünü çevire çevire sac da pişirdiği, bir kişinin de pişenleri yağladığı ve pişirilen nerede ise elli altmış adet sac böreğini yemek için bekleyen beş, on kişinin olduğu kalabalık sofralarda yediğimizden uzun süre tek başıma yapmaya cesaret edememiştim.Benim yaptıklarım o kalabalık sofralarda işin ehilleri tarafından yapılan sac böreklerine benziyor mu bilmiyorum ama hamur miktarını azaltınca hem açması, hem de servise hazırlaması kolaylaştığından ben de arada hafta sonu kahvaltılarına yapıyorum.Aslında bir yandan açılıp, bir yandan pişiriliyor ama ben tek başıma yetişemeyeceğimi düşünerek açtığım börekleri sofra bezi ile örtüp hepsi bitince pişirmeye önce iç malzemesi yumurtalı olandan başlayarak bu ölçülerle 10 adet sac böreği yapıyorum. İç malzemesi olarak herkesin damak tadına göre; peynirli, ıspanaklı, otlu veya yumurtalı pişiriyorum.
Malzemeler:
  • 5 su bardağı un 
  • 2 su bardağı su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
İç malzemesi:
Lorlu İç Malzemesi:
  • 500 gram lor 
  • 1 demet maydanoz 
  • Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Maydanoz yıkanıp, suyu süzüldükten sonra ince ince doğranıp, lor ile karıştırılır.Tuz, karabiber ve pul biberi eklenir.
Otlu İç Malzemesi:
  • 1 bağ ıspanak veya sirken otu
  • İstenirse lor veya beyaz peynir
  • Tuz, kırmızı pul biber 
Otların veya ıspanağın sadece yaprakları alınıp, yıkanır, süzdürülür.Tuz eklenip, elimizle sıkılarak suyu çıkınca bir kaba alınıp, baharat eklenir.Sadece otlu veya istenirse lor eklenerek karışık iç hazırlanır.
Yumurtalı İç Malzemesi:
  • 2 adet yumurta 
  • Tuz, kırmızı pul biber 

Yumurtaya tuz ve kırmızı pul biber eklenip, çırpılır.Açılan yufkanın yarısına kenarlarına yumurta gelmeyecek şekilde kaşıkla yayılıp, diğer yarısı üzerine kapatılır.Yumurtanın akmaması için iç malzemesi en son konulup dikkatlice alınıp ilk önce  bekletmeden hemen pişirilir.
Yapılışı: 
  • Derin bir kaba elenen unun ortası havuz gibi açılır.
  • Tuz ve su eklenerek, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Mandalina büyüklüğünde bezelere ayrılıp, unlanmış tezgahta üzeri örtülerek bekletilir.
  • Unlanmış tezgahta yaklaşık 50 santim çapında birer birer açılır.
  • Açıldıktan sonra yarısına istenen iç malzemesi konularak diğer yarısı üzerine kapatılır.
  • Kenarları parmağımızla bastırılarak kapatılıp, üzerine sofra bezi örtülerek bekletilir.
  • Yumurtalı iç malzemesi kullanılacaksa en son hazırlanıp, bekletmeden hemen pişirilir.
  • Yağlanmamış sac veya büyükçe bir yapışmaz tavaya konulan iki sac böre iki tarafı çevrilerek yakmadan pişirilir.
  • Pişen böreklerin bir yüzüne fırça ile zeytinyağı veya tereyağı sürülür.
  • Üst üste konulan börekler sıcak servis edilir.

1 Ekim 2014 Çarşamba

ZENCEFİLLİ LİMONATA

Zencefilli limonata tarifi
Zencefilli limona nasıl yapılır
Ev yapımı limonata tarifi
     Şifalı bitkiler arasında sayılan zencefilin kurutulmuş köklerinden elde edilen baharatı kurabiyelerde, çöreklerde, taze köklerini ise bitki çaylarında, reçellerde ve limonata da kullanıyorum.Zencefil faydalarının yanı sıra kendine has aroması ile her zaman yaptığımız limonataya çok farklı bir tat verdiğini düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 3 adet limon 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 parça zencefil 
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu 
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 5 su bardağı soğuk su
Yapılışı:
  • Limonlar derince bir kapta suyun içinde bekletilip, iyice fırçalanır.
  • Limon kabuklarının sarı kısmı ve taze zencefil rendelenir.
  • Limonlar sıkılıp, toz şeker de eklenerek hepsi karıştırılır.
  • Ağzı kapalı bir kapta bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün 1 su bardağı sıcak su eklenip, şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Süzgeçten geçirilerek sürahiye alınıp, soğuk su eklenir.

30 Eylül 2014 Salı

ÇEKİRDEKSİZ KIRMIZI ÜZÜM REÇELİ

Çekirdeksiz üzüm reçeli tarifi
Çekirdeksiz üzüm reçeli nasıl yapılır
Kırmızı çekirdeksiz üzüm reçeli tarifi
     Pazarlarda satılan renk renk çekirdekli üzümleri gördükçe, keşke çekirdeksiz üzümünde değişik renkleri olsa diye düşünürdüm.Bir ara Salihli'de Güney Afrika'dan getirilmiş çekirdeksiz pembe, kırmızı, mor, siyah çekirdeksiz üzümlerin üretim denemesine başlandığını okumuştum.Bu hafta pazardan aldığım kırmızı çekirdeksiz üzümler denemesi yapılan üzümlerden mi bilmiyorum ama her sene yaptığım çekirdeksiz üzüm reçelinin bu sene kırmızısını tadımlık da olsa denemek için yaptım.Piştikçe üzümlerin kırmızı rengi biraz açılıp, reçele geçince çok güzel pembe renkli bir reçel oldu.
Malzemeler:
  • 1 kilogram kırmızı çekirdeksiz üzüm 
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu veya 2-3 parça limon tuzu
Yapılışı:
  • Üzüm taneleri salkımından ayrılıp, yıkanır ve süzgece konulur.
  • Üzerine şeker eklenip, karıştırılarak bir gece bekletilir.
  • Derince bir tencerede hepsi birlikte kaynatılır.
  • Kaynadıktan sonra ocağın altı kısılır.
  • Üzerinde oluşan köpükler varsa alınır.
  • Reçel koyulaşıp kıvam alana kadar bir saat kaynatılır.
  • Limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  • Sıcakken kavanozlara konulup, kapağı sıkıca kapatılarak ters çevrilir.

29 Eylül 2014 Pazartesi

BİBER DOLMASI

Zeytinyağlı biber dolması tarifi
Fırında biber dolması tarifi
Fırında biber dolması nasıl yapılır
     Herkesin evinde pişen biber dolması tarifini paylaşsam mı, paylaşmasam mı diye düşünürken, arkadaşımızın Amerika'da okuyan biricik oğullarına telefonda biber dolması tarifi vermek epey uzun sürünce paylaşmanın bilmeyenlere faydası olabileceğini düşündüm.Eşim; bir lokmalık, ince kabuklu biberlerden yapılan dolmayı sevdiğinden bir tencereye 30-40 adet dolmalık biber sığıyor ama siz normal orta boy biberlerden kullanacaksanız 20-25 adet biber yeter sanıyorum.Seçtiğimiz biberlerin boyutu çoğu zaman yemek çatalından bile küçük olduğundan kapak kısmını içe bastırarak çıkartamıyorum, kapak yerine domates parçası koyarak pişiriyorum.
Malzemeler:
  • 30-40 adet minik ince kabuklu dolmalık biber 
  • 4-5 adet orta boy kuru soğan 
  • 4 adet domates 
  • 2 su bardağı pirinç 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
Yapılışı: 
  • Zeytinyağında incecik yemeklik doğranmış soğanlar kavrulur.
  • Domateslerden biberlerin sayısı kadar kapak kesilir.
  • Kabuklu kısımlarından biberlere kapak kesilen domateslerin kalanı, minik minik doğranır.
  • Maydanoz ve dereotu incecik kıyılıp, eklenir.
  • Karabiber ve tuz da eklenip, karıştırılır.
  • Pirinç yıkanıp, eklenir.
  • Dolma biberlerin kapağı kesilip, çekirdekli kısımları çıkartılır.
  • İç malzemesi biraz boşluk kalacak şekilde fazla sıkıştırmadan doldurulur.
  • Dolmalar fırınlanacak ise fırına dayanıklı bir kaba dizilir.
  • 2 su bardağı sıcak su ve yarım çay bardağı zeytinyağı dökülüp, 40-50 dakika arada suyu kontrol edilerek kısık ateşte pişirilir.
  • Fırına konulacak ise; kısık ateşte yarım saat pişirilen dolmaların üzeri alüminyum folyo ile örtülüp, 15 dakika da fırında pişirilir.
  • En son alümünyum folyo alınıp, üzeri kızarana kadar fırında tutulur.

28 Eylül 2014 Pazar

KAKAOLU KOLAY PASTA

Kolay kakaolu pasta tarifi
Kolay kakaolu pasta nasıl yapılır
Nescafeli pasta tarifi
     Evde hazır kakaolu pandispanyanız ve hazır çikolatalı sosunuz varsa; ani gelen misafirleriniz ve tatlı krizleriniz için çok kısa sürede bu kolay ve lezzetli pastayı hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 paket hazır kakaolu pandispanya 
  • Yarım su bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı nescafe 
  • 2,5 su bardağı süt 
  • 1 paket Dr.Oetker bitter çikolatalı sos 
  • Yarım çay bardağı bitter damla çikolata
Yapılışı:
  • Pandispanyanın katları ayrılır.
  • Yarım su bardağı süte nescafe karıştırılır.
  • Servis tabağına alınan pandispanya nescafeli süt ile ıslatılır.
  • Hazır bitter çikolatalı sos 2,5 su bardağı süt ile pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince pandispanyanın üzerine dökülür.
  • Biraz soğuyunca pandispanyanın ayırdığımız diğer katı mutfak robotunda ufalanarak üzerine yayılır.
  • Damla çikolatalar da serpilip, buzdolabında bekletilir. 

27 Eylül 2014 Cumartesi

DOMATES DİLİMLİ PİZZA

Pizza tarifi
Domatesli pizza nasıl yapılır
Domatesli peynirli pizza tarifi
     Hafta sonları uzun süren kahvaltılarda hatta akşam saatlerinde okuldan, işten, alışverişten yorgun dönüldüğünde herkesi memnun edebilecek, başka hiç bir yemekle uğraşmadan tek başına doyurucu ve üzerine herkesin tercihine göre malzemeler ekleyebileceği bu pizzayı ben henüz yaz domatesleri bitmeden bol domatesli ve beyaz peynirli yaptım.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • Yarım paket instant maya
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
Üzerine:
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 3-4 adet domates 
  • 2 adet sivri biber
  • 100 gram beyaz peynir 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen 
Yapılışı:
  • Un derince bir kaba elenir; maya, tuz, toz şeker de eklenip karıştırılır.
  • Ortası havuz gibi açılıp zeytinyağı ve suyu konulur.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri streç film ve mutfak havlusu ile örtülüp sıcak bir yerde mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamur çok az unlanmış tezgahta yuvarlanır.
  • Merdane ile fırın kabının ölçüsünden biraz büyük olacak şekilde açılır.
  • Domates salçası veya domates püresi zeytinyağı ile inceltilip, her yerine sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırının alt rafında, 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından çıkınca doğranmış peynirler, ince dilimlenmiş biberler ve domatesler yerleştirilir.
  • Üzerine iki yemek kaşığı  zeytinyağı gezdirilir.
  • Tekrar fırına konulup, domatesler pişene kadar tutulur.

26 Eylül 2014 Cuma

COCO KURABİYE

Coco kurabiye tarifi 
Coco kurabiye nasıl yapılır
Hindistan cevizli kurabiye tarifi
Hindistan cevizli kurabiye nasıl yapılır
     Geçtiğimiz yıllarda iş yerimize yani çalıştığımız şantiyelere yakın olsun diye uzun süre şehir dışında oturduğumuzdan; halen üzerimden atamadığım bir alışkanlıkla savaş çıkacakmış gibi her aldığımdan bir kaç paket birden alıyorum. Sanıyorum hindistan cevizini de böyle bir ruh hali içinde almış olmalıyım ki, cocostar ve coco kurabiye yaptığım halde hindistan cevizlerimi bitiremedim :) Sadece üç malzeme ile çok hafif lezzetli kurabiyelerden yapmak isterseniz; 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı hindistan cevizi 
  • 2 adet yumurta akı 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
Yapılışı:
  • Derin bir kabın içinde yumurta akları ve toz şeker mikserle iyice çırpılır.
  • Hindistan cevizi eklenerek, karıştırılır.
  • Ele yapışmayacak kıvama gelene kadar gerekirse biraz daha hindistan cevizi eklenir.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine iki kaşık yardımıyla aralıklı dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.

25 Eylül 2014 Perşembe

PEMBE SULTAN

Pembe sultan tarifi
Yoğurtlu pancar salatası tarifi
Yoğurtlu pancar salatası nasıl yapılır
     Yıllardır yoğurtlu pancar salatası diye bilip, yaptığımız bu salatanın bir adı da Pembe Sultanmış, Muhteşem Yüzyıl dizisinden sonra mı sultan oldu yada sultanlığı kim layık gördü bilmiyorum ama ben de unvanını elinden almayayım diye düşündüm :) Aslında herkesin bildiği, sadece iki üç malzeme ile yapılan bu salatanın ölçülerini istediğiniz gibi arttırıp, eksiltebilirsiniz.Ben bekleme aşamasında salatanın sulanmasını önlemek için, yoğurdun susuz kısımlarıyla yada daha iyisi süzme yoğurt kullanarak yapıyorum.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram kırmızı pancar  
  • Yarım kilogram süzme yoğurt 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Pancarlar yumuşayana kadar haşlanır.
  • Kabukları soyulduktan sonra rendelenir.
  • Ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, tuz ve yoğurt ile karıştırılır.
  • Servis tabağına alınır.

24 Eylül 2014 Çarşamba

BADILCAN BALIĞI

Badılcan balığı tarifi
Badılcan balığı nasıl yapılır

     Her bölgemizin kendine has şivesi olunca; buralarda da domatese domat, mısıra darı, incire yemiş, patlıcana badılcan denildiğinden ve kızarmış görüntüsü de balığa benzediğinden bu kızartmaya badılcan balığı denilmiş :) Badılcan balığını denemek isterseniz; patlıcanların çiğ kalmaması için ince ince şeritler halinde dilimleyerek hazırladığınız karışıma iyice bulayıp, kızarttıktan sonra henüz çıtır çıtırken sıcak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2-3 adet kemer patlıcanı 
  • 1 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım su bardağı su
  • Yarım çay kaşığı karbonat 
  • Kızartmak için zeytinyağı  
Yapılışı:
  • Patlıcanlar yıkanıp, soyulur, ince uzun şeritler halinde doğranır.
  • Acısının çıkması için, tuzlu su dolu bir kabın içinde bekletilir.
  • Acı suyu çıkan patlıcanlar elimizle sıkılarak alınır.
  • Başka bir kapta unun içine yumurta kırılır.
  • Tuz, karabiber ve karbonat eklenir.
  • Yavaş yavaş su eklenerek koyu kıvamlı bir bulamaç yapılır.
  • Patlıcanlar bu karışıma iyice  bulanır.
  • Derin bir kapta kızdırılmış zeytinyağına atılarak kızartılır.
  • Yağını emmesi için kağıt havlu üzerine alınır.
  • Sıcakken, istenirse yanında sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

23 Eylül 2014 Salı

DOMATES SOSLU SİRKEN OTU

Sirken otu salatası tarifi
Sirken otu salatası nasıl yapılır
Domates soslu sirken otu salatası tarifi
     Ot çeşitlerinin azaldığı yaz aylarında, Ege pazarlarında bol miktarda bulunan yabani ıspanak olarak da bilinen sirken otuyla ıspanak ile yaptığınız her şeyi, kavurmasını, böreğini ve domates soslu salatasını yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet sirken otu 
  • 4-5 adet domates
  • 1 adet limonun suyu 
  • 4-5 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Otların kök ve sert dalları ayıklanıp, taze kısımları bol su ile yıkanır.
  • Sirkeli su içinde 10-15 dakika bekletilir.
  • Süzgeçten geçirilip, iri parçalar halinde doğranır.
  • Kaynayan bol suyun içine, dip kısmı bıçakla + işareti şeklinde kesilen domatesler bütün olarak atılır.
  • Otlar da atılıp biraz diri kalacak şekilde haşlanır.
  • Domatesler çıkartılıp, kabukları soyulur.
  • Ezilen domateslere sarımsaklar, limon suyu, tuz ve zeytinyağı karıştırılır.
  • Süzülen otlarda eklenip, karıştırılarak hepsi servis tabağına alınır.

22 Eylül 2014 Pazartesi

OLGUN İNCİR REÇELİ

İncir reçeli tarifi
Olgun incir reçeli nasıl yapılır
Olgun incir reçeli tarifi
     Her sene yaptığım yeşil incir reçelinden sonra bu sene de olgun incirlerden reçel yaptım.Reçelin marmelat gibi olmaması için; biraz daha diri, orta yumuşaklıktaki incirleri tercih ettim.Günde bir tane bile yenilse yaşamımızı sürdürmeye yetecek kadar çok vitamin ve mineral barındırdığı söylenen incirin reçelini yapmak için pazarlarda birbirinden güzel incirlerin satıldığı bu günleri değerlendirip, olgun incir reçeli yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram olgun taze incir 
  • 1 su bardağı su 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • İncirler yıkanıp, soyulur.
  • Büyüklüğüne göre iki veya dört parçaya bölünür.
  • İncirlerin üzerine toz şeker eklenir.
  • Kıvam alana kadar kısık ateşte karıştırmadan pişirilir.
  • En son limon suyu eklenip bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Ocaktan alınıp kavanozlara konulur, kapağı kapatılıp, ters çevrilir.

20 Eylül 2014 Cumartesi

LOR PEYNİRLİ YUMURTA

Lor peynirli yumurta tarifi
Lor peynirli yumurta nasıl yapılır
     Kahvaltı sofraları için yapılabilecek bu tarifi biliyorsunuzdur ama o kadar pratik ve doyurucu ki belki bilmeyenler olabilir düşüncesi ile paylaşmak istedim.Ben annemin yaptığı gibi az tuzlu lor peyniri ve zeytinyağı ile yapıp üzerine de sadece karabiber serpiyorum ama siz tereyağında pişirip, istediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı lor veya ezilmiş taze beyaz peynir 
  • 3 adet yumurta 
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Lor çok az su ile ezilir.
  • Lorun tuz oranına göre gerekirse tuz eklenir.
  • Yanmaz bir tavada zeytinyağında bir kaç defa çevrilir.
  • Yumurtalar kırılıp, arada karıştırılarak pişirilir.
  • Çok kurutmadan ocaktan alınır.
  • Üzerine karabiber, istenirse pul biber ve kekik serpilir.

19 Eylül 2014 Cuma

JALAPENO BİBER TURŞUSU

Jalapeno biber turşusu tarifi
Jalapeno biber turşusu nasıl yapılır
Meksika biberi turşusu tarifi
Acı biber turşusu nasıl yapılır
     Koyu yeşil, sert ve parlak görüntüsüyle çok acı izlenimi veren jalapeno biberi, Meksika biberleri arasında orta acılıkta olanlardanmış, biz de çok acı biber yiyemediğimiz için turşu için bu yenilebilir acılıktaki biberi tercih ettim. Siz de kış aylarında özellikle kısır, kuru fasulye, nohut gibi yemeklerinizin yanında yemek için jalapeno biberlerin sadece yeşil olanından veya kırmızı yeşil renkli olanından karışık  turşu yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram jalapeno biber 
  • 2 su bardağı üzüm sirkesi 
  • 6 su bardağı su 
  • 8 diş dövülmüş sarımsak 
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu 
  • 1 demet maydanoz
Yapılışı:
  • Biberler yıkanıp, havlu ile kurulanır.
  • Sapları çıkartıldıktan sonra dilimlenir.
  • Sirke, kaya tuzu, su ve sarımsak 15 dakika kadar kaynatılıp, soğutulur.
  • Dilimlenmiş biberler kavanoza yerleştirilir.
  • Kavanozun en üstüne maydanozlar konulup, sirkeli karışım dökülür.
  • Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.

18 Eylül 2014 Perşembe

ŞEFTALİ SUYU

Şeftali suyu tarifi
Ev yapımı şeftali suyu tarifi
Ev yapımı şeftali suyu nasıl yapılır
     Son günlerde belki de sıcaklarda iyi korunamadığından pek çoğu da tanınmış markaların meyve suyu paketlerinin içinde bozulmuş, küflenmiş oluşumlarla ilgili paylaşımlar yapılıyor.Kapalı kutunun içinde neler olduğunu göremediğimizden maalesef neler içtiğimizi de bilemiyoruz.Sizin de benim gibi bu konularda tedirginliğiniz varsa; güvenle içebileceğiniz, içinde hiç bir koruyucu madde barındırmayan çok sağlıklı bir içecek yapabilirsiniz.Şeker ve su oranını damak tadınıza göre azaltıp, çoğaltabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet olgun şeftali 
  • Yarım su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su 
Yapılışı:
  • Şeftaliler iyice yıkanıp, kabukları soyulur.
  • Çekirdekleri çıkartılıp, doğranarak tencereye koyulur.
  • Şeker ve su eklenerek yumuşayana kadar pişirilir.
  • Soğuduktan sonra blendırdan geçirilir.
  • Sürahiye alınıp, buzdolabında bekletilir.
  • Bol buz ile servis edilir.

17 Eylül 2014 Çarşamba

ŞAKŞUKA

Şakşuka tarifi
Şakşuka nasıl yapılır
Meze tarifi
     Sağlık nedenleri ile belli bir yaştan sonra kızartmalar önerilmese de, ben arada sırada da olsa yaptığım kızartma hakkımı şakşukadan yana kullanıyorum.Çoğu zaman meze olarak, sofralarımızda yerini alan soğuk, sıcak yada benim tercihim ılık olarak yenilebilen şakşukayı domateslerin ve patlıcanların en lezzetli olduğu bu günlerde yapıp, buzdolabında hazır olarak bekletebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet patlıcan 
  • 1 adet patates 
  • 2 adet tatlı yeşil biber
  • 2 adet acı yeşil biber 
  • 1 adet kabak
  • 5 adet domates
  • 1 adet havuç(istenirse)
  • 5 diş sarımsak 
  • Kırmızı pul biber, Karabiber, Nane, Tuz
  • Yarım demet maydanoz 
  • Kızartmak için zeytinyağı
Yapılışı:
  • Patlıcanlar alacalı soyulup, minik küpler halinde doğranır.
  • Patlıcanların acısının çıkması için tuzlu su dolu bir kapta bekletilir.
  • Patates soyulup, minik küpler halinde doğranır.
  • Bıçakla kabukları biraz kazınan kabak da minik küpler halinde doğranır.
  • Patlıcanlar tuzlu sudan elimizle iyice sıkılarak alınıp, kağıt havlu üzerinde bekletilir.
  • Derin bir kızartma tenceresinde, bol zeytinyağında önce patatesler olmak üzere sıra ile hepsi kızartılıp, yağını emmesi için kağıt havlu üzerine çıkartılır.
  • Başka bir tencerede çok az zeytinyağında sarımsaklar biraz kavrulur.
  • Kabukları soyulmuş, küp küp doğranmış domateslerde eklenir.
  • Domatesli sos biraz sulu kalacak şekilde pişirilip, ocağın altı kapatılır.
  • Baharatları eklenir.
  • Domatesli sosun yarısı ile kızarttığımız sebzeler iyice karıştırılıp, servis tabağına alınır.
  • Kıyılmış maydanozlar ve sosun kalan yarısı en üste dökülür.
  • Sıcak, soğuk, tercihen ılık olarak servis edilir.

15 Eylül 2014 Pazartesi

TAZE BÖRÜLCE YEMEĞİ

Börülce yemeği tarifi
Börülce yemeği nasıl yapılır
Taze börülce yemeği tarifi

     Taze börülce yemeği aslında tarif edilecek bir yemek değil, her zaman ki usulle yaptığımız yemeklerden biri ama geçen gün pazarda börülce alırken bunun sadece salatası mı olur, yemeği de yapılır mı diye soran bir yazlıkçıdan sonra demek ki bilmeyenler de olabiliyormuş diye düşünerek, arşivimde de bulunması için tarifini paylaşmaya karar verdim.
Malzemeler:
  • 1 kilogram taze börülce 
  • 2-3 adet domates 
  • 1-2 adet biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 4-5 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuru soğan yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • İnce kıyılmış sarımsaklar ve biberler de eklenip, yağda çevrilir.
  • Domateslerin kabukları soyulup, küp küp doğranır.
  • Uçları ayıklanıp ikiye üçe kırılmış börülceler ve domates de eklenip, karıştırılır.
  • 1 su bardağı kadar suyu ve tuzu eklenip, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Börülceler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

14 Eylül 2014 Pazar

BAKLAVA YUFKASINDAN MUSKA BÖREĞİ

Baklava yufkasından börek tarifi
Baklava yufkasından börek nasıl yapılır
Muska böreği tarifi
Muska böreği nasıl yapılır
     Hazır yufkalara göre daha uzun süre paketini açmadan evde bulundurabileceğiniz baklava yufkası ile çıtır çıtır börekler yapabilirsiniz.Böreğin çıtır çıtır olması için; ben üzerine yumurta veya yoğurt yerine fırça ile sadece zeytinyağı sürüyorum.İstediğiniz iç malzemesi kullanarak yaptığınız bu böreği henüz sıcakken servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • Baklavalık yufka
  • 250 gram beyaz peynir 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Susam 
Yapılışı:
  • Baklavalık yufkalar üçer yaprak halinde ayrılır.
  • Yufkaların kurumaması için, kullanılmayan kısmının üstü örtülür.
  • Çatalla ezdiğimiz peynire ince kıyılmış dereotu ve karabiber de eklenip, karıştırılır.
  • Üçer yaprak ayırdığımız yufkaların arasına fırça ile çok az zeytinyağı sürülür.
  • Yufkalar uzun kenarı boyunca 5-6 parmak eninde şeritler halinde kesilir.
  • Şeridin uç kısmına iç malzemesi konulup, muska şeklinde sarılır.
  • En üste fırça ile çok az yağ sürülüp, susam serpilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış, 200 derece fırında börekler kızarana kadar pişirilir.

12 Eylül 2014 Cuma

BOSTAN PİZZASI

Bostan pizzası tarifi
Pizza tarifi
Pizza nasıl yapılır
Ev yapımı pizza tarifi
     İlk öğrendiğim tariflerden biri olan ve yıllardır sabah kahvaltılarına, öğlen, akşam yemeklerine, çay sofralarına yaptığım bu pizzayı nedense paylaşmamışım.Ben genellikle domatesli, biberli, peynirli bir karışım hazırlayarak yapıyorum ama siz isterseniz sucuklu, sosisli ya da bölüm bölüm farklı iç malzemeleri koyarak herkesin damak zevkine göre pizzalar yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 4 yemek kaşığı yoğurt 
  • 5 su bardağı un 
  • 2 paket kabartma tozu 
  • Tuz 
  • 5-6 adet domates 
  • 5-6 adet sivri yeşil biber 
  • 5-6 adet taze soğan 
  • 500 gram peynir veya lor
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • Kırmızı pul biber 
  • Tuz 
Üzerine:
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 adet yumurta 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağına, yoğurt, kabartma tozu, tuz ve un eklenerek yoğrulur.
  • Hamur yağlanmış fırın tepsisine elimizle yayılır.
  • Kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılan domatesler küp küp doğranır.
  • Yeşil sivri biberler, taze soğanlar, dereotu ve maydanoz da ince ince kıyılır.
  • İstediğimiz cins bir peynir de ufalanıp hepsi karıştırılarak üst malzemesi hazırlanır.
  • Fırın tepsisindeki hamurun üzerine domatesli, peynirli karışım yayılır. 
  • Kırmızı pul biber ve tuzu da eklenir.
  • Yumurta ile süt çırpılıp, pizzanın her tarafına gelecek şekilde dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-45 dakika pişirilir.
  • Dilimlenerek ılık servis edilir.

11 Eylül 2014 Perşembe

ÇİLEKLİ MİNİ PASTACIKLAR

Şu ( choux) hamuru tarifi
Şu ( choux) hamuru nasıl yapılır
Çilekli mini pastacıklar nasıl yapılır
     Bu mini pastacıkların alt ve üst hamurlarını, hazırladığım şu (choux) hamurunu sıkma torbasına doldurup, yuvarlak şekilde yağlı kağıt üzerine sıkarak pişirdim.Siz de, yuvarlak veya ekler pasta gibi ince uzun şeritler sıkıp pişirdikten sonra araya krema veya dondurma koyup, istediğiniz mevsim meyveleri ile süsleyebilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı su 
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tutam tuz 
  • 8 yemek kaşığı un 
  • 4 adet küçük boy yumurta
Kreması:
  • Yarım kilogram süt 
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 adet küçük boy yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 100 gram tereyağı
Süsleme için:

  • Yarım kilogram çilek
Yapılışı:

  • Tereyağı,su,toz şeker ve tuz tencerede kaynatılır.
  • Un yavaş yavaş eklenip,hızlı bir şekilde iyice karıştırılır.
  • Soğuyunca yumurtalar birer birer kırılıp, mikserle çırpılarak yedirilir.
  • Hamur sıkma torbasına veya ucu çok az kesilmiş naylon torbaya doldurularak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yaklaşık 10 santim çapında yuvarlaklar sıkılır.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, kızarana kadar pişirilir.
  • Krema malzemeleri muhallebi gibi pişirilir.
  • Soğuduktan sonra tereyağı eklenip, mikserle iyice çırpılır.
  • Pişirilen yuvarlak hamurların yarısına krema sürülüp, dilimlenmiş çilekler veya istenen meyveler kenarlarına yerleştirilir.
  • Üzerine bir yuvarlak daha konulup, sandviç haline getirilir.
  • Üzerine pudra şekeri serpilip, servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...