Fellah Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 1 kilogram patlıcan
- 250 gram süzme yoğurt
- 3-4 diş sarımsak
- Tuz
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 1 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızıbiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 litre sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 5 diş sarımsak
- 1 su bardağı sıcak su ( haşlama suyundan )
Yapılışı:
- Patlıcanlar közlenip, kabukları soyulduktan sonra doğranır.
- Biraz tuz eklenen sarımsaklar dövülüp yoğurda eklenir.
- Patlıcanlar çırpılmış süzme yoğurtla karıştırılıp, servis tabağına yayılır.
- Bulgur ve irmik derin bir kaba alınıp üzerine iki su bardağı sıcak su dökülerek demlenmesi için üzeri örtülür.
- Demlenmiş bulgurun içine bir yumurta kırılıp, diğer malzemeler de eklenerek iyice yoğurulur.
- Olabildiğince minik parçalar kopartılıp, elimizle yuvarlandıktan sonra ortasına parmak bastırılarak çukurlaştırılır.
- Tencereye su konulup, tuzu da eklenerek kaynatılır.
- Köfteler kaynar su içinde haşlandıktan sonra kevgirle süzülerek alınır.
- Tavada kızdırılan zeytinyağına dövülmüş sarımsaklar, salçalar ve baharatlar eklenir.
- Haşlama suyundan da bir bardak eklenerek sosu hazırlanır.
- Suyu süzülen köfteler salçalı baharatlı sosun içine atılıp, parçalamadan karıştırılır.
- Servis tabağına yayılan patlıcan ezmesinin ortasında biraz çukur açılarak fellah köftesi dökülüp, sıcak servis edilir.