5 Ağustos 2012 Pazar

KADAYIFLI MUHALLEBİ

Kadayıflı muhallebi tarifi
Kadayıflı muhallebi nasıl yapılır
   Malzemeler:
  • 300 gram taze kadayıf 
  • 1,5 çay bardağı toz şeker 
  • 50 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı ceviz 
Muhallebisi:
  • 1,5 litre süt 
  • 2 su bardağı tozşeker 
  • 1 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı buğday  nişastası 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 poşet toz krem şanti  
Yapılışı:
  • Kadayıflar, kolay ufalanabilmeleri için bir gece önceden buzluğa konulup, dondurulur.
  • Buzluktan çıkartılan kadayıflar, didiklenerek tereyağı eritilmiş tencerede rengi kızarana kadar kavrulur.
  • Tencereye 1,5 çay bardağı şeker eklenip, şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • İrice dövülmüş cevizler de eklenerek ocaktan alınır.
  • İkiye ayrılan kadayıflı karışımın yarısı, dikdörtgen bir kaba yayılır.
  • Sütün içine toz şeker, un ve buğday nişastası karıştırılarak muhallebi pişirilir.
  • Pişmeye yakın vanilya eklenip, karıştırılır.
  • Muhallebi soğuduktan sonra bir poşet toz krem şanti eklenip, iyice çırpılır.
  • Tepsiye yaydığımız kadayıfları dağıtmadan, hiç boşluk kalmayacak şekilde muhallebi kadayıfların üzerine kaşık kaşık yayılır.
  • Ayırdığımız cevizli kadayıf da muhallebinin üzerine yayılarak, buzdolabına konulur.
  • İyice soğuyunca dilim dilim kesilerek, servis edilir.

4 Ağustos 2012 Cumartesi

BONBON PATATES

Patatesli kürdan böreği tarifi
Yufkalı patates köftesi nasıl yapılır
Kürdan böreği tarifi
     Kürdana sosis ve yufka geçirilerek yapıldığını hatırladığım eski bir tariften esinlenerek, bizim gibi sosis yemeyenler için alternatif  bir atıştırmalık hazırladım. Ben sosis yerine patates topları kullandım ama siz bu tarifi, sosis tüketiyorsanız hem sosisli hem patatesli karışık olarak yada vegan sosis kullanarak da yapabilirsiniz. Piştikten sonra şeklini bonbon şekere benzetince de adı bonbon patates olabilir diye düşündüm :)
Malzemeler:
  • 2 adet yufka 
  • 3-4 adet haşlanmış patates 
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi 
  • 1 adet yumurta 
  • 1-2 yemek kaşığı un
  • Kırmızı pul biber 
  • Karabiber 
  • Tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
  • Galeta unu 
  • Kürdan 
Yapılışı:
  • Haşlanan patateslerin kabuğu soyulup, sıcakken çatal ile iyice ezilir.
  • Kaşar peyniri rendesi, yumurta ve baharatlar karıştırılarak yoğurulur.
  • Şekil verilecek kıvamı alana kadar gerekirse un eklenir.
  • Karışımdan minik minik patates topları yapılıp, galeta ununa bulanır.
  • İki adet yufka, dört kat olacak şekilde katlanır.
  • Metal bir kalıp veya kapak ile minik yuvarlaklar çıkartılıp, katları ayrılır.
  • Kürdana sekiz yufka parçası, bir patates topu ve tekrar sekiz yufka parçası olacak şekilde dizilir.
  • Derin bir kapta kızdırılmış zeytinyağına üçer, dörder tane atılarak kızartılır.
  • Kızaranlar kağıt havlu üzerine alınıp, sıcak sıcak servis edilir.

3 Ağustos 2012 Cuma

ŞEFTALİ REÇELİ

Şeftali reçeli tarifi
Şeftali reçeli nasıl yapılır
     Sıcaklar sürerken, bir yandan da kış hazırlıklarımız sürüyor.Gerçi, bazen kış gelmeyecek duygusuna kapıldığım oluyor :) Şeftali reçeli, en fazla tükettiğimiz reçellerden.O kadar aromatik ve güzel kokuyor ki, tatlı niyetine bile yenilebilir hatta kışın keklerin, tartların üzeri şeftali ile süslenebilir.
Malzemeler:
  • 1 kilogram şeftali 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Yumuşamamış, sert şeftalilerden alınıp, iyice yıkanır.
  • Kabukları soyulur, istenen şekilde dilimlenir.
  • Çekirdeği ve çekirdek etrafında ki sert kısım çıkartılır.
  • Derin bir tencereye bir sıra şeftali, bir sıra şeker olacak şekilde malzeme bitene kadar konulur.
  • Bir gece sulanması için bekletilir.
  • Ertesi gün reçel kıvamı alana kadar önce harlı sonra kısık ateşte kaynatılır.
  • Kevgir ile üzerinde biriken köpükler alınır.
  • Limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.
  • Reçel sıcakken  kuru, temiz cam bir kavanoza doldurulur.
  • Kavanoz kapağı sıkıca kapatılıp ters çevrilerek soğuyana kadar bekletilir.

2 Ağustos 2012 Perşembe

KİRAZLI PARFE

Kirazlı parfe tarifi
Vişneli parfe nasıl yapılır
Meyveli parfe tarifi
     Sıcak yaz günlerinde istediğiniz meyvelerle yapabileceğiniz bir parfe tarifi.Ben yaptığımda kirazlar yeni yeni çıkıyordu, onun için biraz da rengi için kiraz kullanmıştım.Rengi ve ekşi tadı ile vişne de çok yakışır diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 2 paket krem şanti 
  • 1 su bardağı süt 
  • 200 ml süt kreması 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 2 paket kakaolu bisküvi
  • 200 gr tereyağı
  • 1 kilogram kiraz 
Yapılışı:
  • Kakaolu bisküviler robotta un haline gelene kadar parçalanır.
  • Oda sıcaklığında ki tereyağı ile yoğurulur.
  • Dikdörtgen bir tepsiye bisküvili karışım eşit kalınlıkta yayılır.
  • Krem şanti, süt ile katılaşıp kıvam alana kadar çırpılır.
  • Süt kreması, pudra şekeri ve çekirdekleri çıkartılmış kirazlar eklenip, karıştırılır.
  • Bisküvili tabanın üzerine kirazlı, krem şantili karışım yayılır.
  • Bıçak her defasında temizlenerek, parfe kare kare kesilir.
  • Parfenin üzeri çekirdekleri çıkartılmış kirazlarla süslenir.
  • En az bir gece buzdolabında bekletilir.
  • Buzdolabından çıkarılıp, spatula yardımı ile alınarak servis edilir.

1 Ağustos 2012 Çarşamba

BEŞ PARMAK ÇÖREĞİ






     Mayalı çörekler iki katı kadar kabardıklarından daha bereketli oluyor ve uzun süre bayatlamıyorlar. Kalabalık misafirim olduğunda, genellikle bir çeşit de mayalı tariflerden yapıyorum.Bu çörekleri de, en son akraba günüm için yapmıştım.Kurabiyeleri, çörekleri hatta yaprak sarmaları bile aynı boyda yapmak gibi bir takıntım olduğundan; yapıyorum, bozuyorum, hiç hamur artmayıncaya kadar denk getirmeye uğraşıyorum.Yaklaşık aynı boylarda yaptığımda benim içim rahatlıyor ama bu defa da aynı ölçüdeki çörekleri, kurabiyeleri pastahaneden aldığım şüphesine kapılıyor bazı misafirlerim.Aslında börek, çörek yapmak değil onları aynı boya denk getirmeye çalışmak beni yoruyor  :)
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 20 gram taze yaş maya 
  • 1 çay bardağı su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2 tatlı kaşığı tuz 
İç Malzemesi:
  • 500 gram beyaz peynir 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı nane
Üzerine:
  • 2 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam
Yapılışı:
  • Un, geniş ve çukur bir kabın içine elenir.
  • Unun ortası havuz gibi açılır.
  • Parmağımızın dayanacağı sıcaklıkta ki şekerli süt, açtığımız havuza konulup, maya elimizle ufalanır.
  • Malzemelerin hepsi eklenip, iyice özleşene kadar en az beş dakika yoğurulur.
  • Üstü mutfak havlusu ile kapatılıp, bir saat kadar mayalanması beklenir.
  • Mayalanan hamurdan cevizden az büyük parçalar kopartılıp, elimizle yassılaştırılır.
  • Bıçakla yarıya kadar dört çizgi kesilip, beş parmak şekline getirilir.
  • Kesilmeyen kısıma peynirli iç malzemesi konulup, kesikler üste gelecek şekilde rulo yapılıp, sarılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, aralıklı olarak dizilir.
  • Yumurta sarıları çırpılarak, sadece üstte kalan parmak şeklinde ki parçalara  fırça ile sürülür.
  • Susam serpilip, yarım saat daha mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış,180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

31 Temmuz 2012 Salı

KARADUT REÇELİ

Karadut reçeli tarifi
Karadut reçeli nasıl yapılır
     Şu günler, karadut reçeli yapmanın zamanı, yemenin ise maalesef benim için zamanı yok :) Kahvaltıda, mutfaktan geçerken, durup dururken...Hani Orhan Veli ''Beni bu güzel havalar mahvetti'' diyor ya, beni de özellikle tatlı lor üzerine koyup koyup yediğim karadut reçeli mahvetti. Vazgeçemediğim tatlımsı, ekşi tadı ile ben böyle yemeye devam edersem, kış için bir defa daha yapmam gerekecek sanıyorum.Karadut, çabuk bozulup, dağılan bir meyve olduğu için, yıkanmaması gerekir diye biliyorum ama gene de bir kez de olsa, üzerinde ki tozlar aksın diye sudan geçirdim.Son yıllarda duta sadece görünüşü benzeyen lezzetsiz dutlar satılıyor, ben Kaz dağlarından gelen köylü kadınların sattığı dutlardan bulabildiğim için şanslıyım ama sizin karadutlarınız  çok olgun değilse, reçel kıvamını alabilmesi için biraz su eklemek gerekebilir.Benim aldıklarım yeterince olgun olduğundan, hiç su eklemeden sadece şekerde bir gece bekletip sulandıktan sonra reçelini yaptım.
Malzemeler:
  • 1 kilogram karadut 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • Yarım limonun suyu 
Yapılışı:
  • Karadutların sapları kopartılıp, temizlenir.
  • Karadutlar zedelenmeden bir kez sudan geçirilip, süzdürülür.
  • Reçeli yapacağımız tencereye bir sıra toz şeker, bir sıra dut olacak şekilde konulur.
  • Buzdolabında bir gece bekletilir.
  • Suyunu salmış olan dut dolu tencere ocağa konur.
  • Önce harlı sonra kısık ateşte reçel kıvamını alıp koyulaşıncaya kadar kaynatılır.
  • Kevgirle üzerinde oluşan köpükler temizlenir.
  • Limon suyu da eklenerek, bir taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  • Reçel kuru, temiz bir kavanoza konulup, kapağı kapatılarak ters çevrilir.

30 Temmuz 2012 Pazartesi

KIRMIZI KÖZ BİBER SARMASI

Lorlu kırmızı köz biber sarması tarifi
Kırmızı köz biber sarması nasıl yapılır
Lorlu közlenmiş biber sarması tarifi
    Közlenmiş kırmızı biberler ile yapılan bu tarifi, aperatif veya meze olarak yapabilirsiniz. Ben biber közlemeye vaktimin olmadığı veya biberin mevsimi olmadığı zamanlar için önceden közleyip dondurucuda sakladığım biberleri kullanıyorum. Aslında bu tarifi kavanozda  hazır közlenmiş olarak satılan kırmızı biberlerle de yapabilirsiniz ama köz tadının olmaması bence lezzeti bayağı değiştiriyor. Girintisi, çıkıntısı olmayan düzgün ve aynı boylarda biberler seçerseniz, her yanını daha kolay közleyip, daha kolay sarabilirsiniz. İç malzemesi için beyaz peynir veya daha da iyisi tatlı lor kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram iri kırmızı biber 
  • 250 gram tatlı lor veya beyaz peynir 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım su bardağı ceviz
  • Bir kaç dal taze soğanın yeşil yaprağı 
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:
  • Kırmızı biberler fırının ızgarasında veya mangal ateşinde közlenip, soğumadan kabukları soyulur.
  • Çekirdekli kısımları temizlenip, tezgah üzerine açılarak yayılır.
  • Çatal ile ezilmiş peynire, ince kıyılmış maydanoz ve irice dövülmüş cevizler eklenip, karıştırılır.
  • Peynirli karışım biberin geniş ucuna yayılıp, rulo şeklinde sarılır.
  • Taze soğanın yeşil yapraklarına sıcak su dökülüp, yumuşatılır.
  • Biber ruloları, haşlanıp yumuşamış taze soğanın yeşil yaprakları ile bağlanır.
  • Üzerine zeytinyağı ve ince kıyılmış maydanozlar serpilip, servis edilir.

29 Temmuz 2012 Pazar

SEMİZOTU SALATASI

Semizotu salatası tarifi
Semizotu salatası nasıl yapılır
     Sadece taptaze görüntüsü ve  renklerinin güzelliği için bile yapmaya değer gördüğüm semizotu salatasının kendine has  tadını da seviyorsanız, bir dilim ekmek ile ana öğün olarak bile tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 bağ semiz otu 
  • 1 adet büyük boy domates 
  • 1-2 adet yeşil sivri biber 
  • 1 adet orta boy kuru soğan 
  • 1-2 adet taze yeşil soğan 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 4-5 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Semiz otunun çamurlu kök kısımları kesilip, atılır.
  • Yaprakları ve ince dal kısımları kopartılır.
  • Domates, biber, taze soğanlar ve halka halka doğranmış kuru soğanlar eklenir.
  • Dövülmüş sarımsaklar, zeytinyağı, limon suyu ve tuz çırpılarak sos hazırlanır.
  • Salatanın üzerine sosu dökülüp, iyice karıştırılarak servis edilir.

28 Temmuz 2012 Cumartesi

HURMALI MOZAİK PASTA

Hurmalı mozaik pasta tarifi
Hurmalı mozaik pasta nasıl yapılır
Vegan mozaik pasta tarifi
   Vegan beslenmeyi tercih edenler için, çikolata yerine de geçebilecek içinde hayvansal hiç bir ürün barındırmayan bu tatlıyı, oğlum gibi vegan beslenenlere veya sağlık nedeniyle bu tür tatlıları yiyemeyenlere mozaik pastadan esinlenerek hazırladım.Vegan değilseniz de, çok az malzemeli çok sağlıklı bu tatlıyı istediğiniz gibi şekillendirip değişik bir sunum olarak da değerlendirilebilirsiniz. 
Malzemeler:
  • Yarım kilogram hurma 
  • Yarım su bardağı ceviz
  • 5 yemek kaşığı kakao 
Yapılışı:
  • Hurmaların çekirdekleri çıkartılır.
  • Mutfak robotuna konulan hurmalar parçalanır.
  • Hurmalara kakao ve iri dövülmüş cevizler de eklenerek, iyice yoğurulur.
  • Yağlı kağıda veya streç filme sarılan karışıma istenen şekil verilip, buzluğa konulur.
  • Donduktan sonra dilim dilim kesilip, servis edilir.

27 Temmuz 2012 Cuma

KORUK ŞERBETİ

Koruk şerbeti tarifi
Koruk şerbeti nasıl yapılır
     Olgunlaşmamış üzümden yapılan koruk ekşisi, limon yerine başka bölgelerde de kullanılıyor mu bilmiyorum ama koruk şerbeti sadece Ege Bölgesine ait bir içecek sanıyorum.En azından ben başka bir yerde rastlamadım.Pazarda korukları görünce bir kısmını şerbet, bir kısmını da bamya yemeği ve salatada kullanmak üzere aldım.Koruklar üzüm olmadan, belki şerbet yapmak isteyenler olur diye düşünüp bir an önce yayınlamak istedim :) Eskiden koruk ekşisi kış hazırlıkları içinde yapılır, bütün bir kış limon yerine kullanılırdı.Koruk şerbeti ise önceden hazırlanır, buzdolabında bulundurulur, misafirlere serin serin ikram edilirdi.Sıcak yaz günlerinde değişik, yöresel bir içecek arayanlar için bence koruk şerbeti zamanı geçmeden denenmesi gereken lezzetlerden.
Malzemeler:
  • 1 kilogram koruk 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 2 litre su 
Yapılışı:
  • Koruklar salkımdan tane tane ayrılıp, iyice yıkanıp temizlenir.
  • Taneler havanda dövülerek, kevgire alınır.
  • Kevgirden geçirilip, elimizle iyice sıkılarak, suyunun çıkması sağlanır.
  • Çıkan su ince delikli bir süzgeçten veya tülbentten geçirilerek süzdürülür.
  • Posasının dibe çökmesi için biraz bekletildikten sonra posalı kısım altta kalıp ayrılacak şekilde tekrar tülbentten süzülür.
  • Toz şeker ve su tencerede koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Koruk suyu da karıştırılır.
  • Soğuduktan sonra bol miktarda buz eklenip, servis edilir.
  • Şeker ve su oranı isteğe göre arttırılabilir veya azaltılabilir.
  • Şeker oranı daha fazla konulup, konsantre olarak hazırlanarak üzerine su eklenerek içilebilir.

26 Temmuz 2012 Perşembe

SÜRPRİZ KEK

Sürpriz kek tarifi
Sürpriz kek nasıl yapılır
     Üst kısmı kakaolu, alt kısmı ise sade kek görünümünde sürpriz bir kek.Annelerimizin eskiden yaptığı gibi biraz katı kıvamlı ve doyurucu bu kekin üzerine hazırladığınız kakaolu sosu kaşıkla dökebilir veya sosu geniş bir kapta hazırlayıp, küp küp kestiğiniz keklerin altı kenarını da sosa batırarak lamington kek gibi hazırlayıp, servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 kahve fincanı kaynar su 
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket karbonat 
  • 1 paket vanilya 
Sos malzemeleri:
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı kakao 
  • 2 su bardağı su 
Üzerine :
  • 100 gram Hindistan cevizi 
Yapılışı:
  • Yumurtalar ve toz şeker  beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Zeytinyağı eklenir.
  • Un, kabartma tozu, karbonat, vanilya hepsi birlikte elenip, karıştırılır.
  • Kaynar su eklenip, kaşık ile karıştırılır.
  • Yağlanmış dikdörtgen borcam bir tepsiye dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 50 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkınca kürdan ile pişip pişmediği kontrol edilir.
  • Sosu için, toz şeker, kakao ve su iyice karıştırılır.
  • Kekin üzerine her yerine gelecek şekilde kaşık ile dökülür.
  • Kek soğuduktan sonra kare kare kesilir.
  • Hindistan cevizi ile süslenip, servis edilir.

25 Temmuz 2012 Çarşamba

BÖRÜLCE SALATASI

Börülce salatası tarifi
Börülce salatası nasıl yapılır
Domates soslu börülce salatası tarifi
     Ege bölgesinin en kuzeyinden güneyine kadar vazgeçilmezi, enginar  gibi en fazla tüketilen, en önemli sebzelerinden biri sanıyorum börülcedir. Hatta eşim, kardeşim ve pek çok kişi için börülceyi ilk sırada bile sayabiliriz.Yıllarca börülce bilinmeyen, satılmayan yerlerde yaşayınca her tatil dönüşü dondurucuya koymak için bir çuval börülce alıp dönüş yoluna öyle çıkardık. Döndüğümüzün ertesi günü işe başlayacağımızdan ben yol boyunca o bir çuval börülceyi ayıklarken, Ege'den ne kadar uzaklaştığımızın farkına varmazdım. Biraz börülceyi çok tükettiğimizden, biraz da o yıllardan kalma bir alışkanlık olsa gerek halen az miktarda börülce alamıyoruz :) Bizim evde ana öğün olarak tüketildiğinden ben fazla miktarda yapıyorum ama salata veya meze olarak yapılacağında tarifleri bir kilograma göre vermek daha doğru olur sanıyorum.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram börülce  
  • 2 litre su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2-3 adet domates 
  • 3-4 diş sarımsak  
  • Tuz   
Yapılışı:
  • Börülcelerin uç kısımları elle kopartılıp, ayıklanır.
  • Uzunluğuna göre iki üç parçaya bölünür.
  • Derin bir tencerede, bol kaynar suda karıştırmadan parçalamadan, yumuşayana kadar haşlanır.
  • Üzerinde biriken köpükler ara sıra alınır.
  • Haşlanan börülceler, süzgeçte süzülüp, soğuk sudan geçirilir.
  • Servis tabağına alınır.
  • Domateslerin altı  bıçakla + işareti şeklinde kesilip, sıcak suyun içine atılır.
  • Sıcak suyun içinde biraz bekletilip, çıkarıldıktan sonra kabukları soyulur.
  • Domatesler iyice ezilip, tuz ve dövülmüş sarımsaklarla karıştırılır.
  • Servis tabağına alınan börülcelerin üzerine domatesli sos dökülüp, zeytinyağı gezdirilir.
  • İstenir ise limon suyu da eklenebilir. 

24 Temmuz 2012 Salı

PATATES DOLMASI

Patates dolması tarifi 
Kaşarlı patates dolması nasıl yapılır
Kolay kumpir tarifi
     Patates; bir çok çeşit yemekte, börekte, salatada kullanıldığından, istisnasız tanıdığım herkesin en az bir çeşidini sevdiği, mutfakta olmazsa olmaz bir sebze.Her evde, her an bulunabilecek malzemeler ile yapılabilecek, ister çay saatlerinde çayın yanında, isterseniz ana yemek yanında tek porsiyonluk sunumu ve çıtır çıtır kabuğu ile kolay ve değişik bir kumpir tarifi...
Malzemeler: 
  • 7 - 8 adet orta boy patates  
  • 2 adet yumurta 
  • 250 gram kaşar peyniri 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Patateslerin kabukları bol su altında fırçalanarak, temizlenir. 
  • Patatesler, kabuklu olarak yarım saat yumuşayana kadar haşlanır.
  • Çok yumuşayıp, parçalanmadan ocaktan alınır.
  • Biraz soğuduktan sonra patateslerin üzerinden kapak kesilir.
  • Patateslerin içi çay kaşığı yardımı ile etrafında ince bir kabuk patates kalacak şekilde oyulur.
  • Patates içleri çatal ile ezilir.
  • Patates içleri, rendelenmiş kaşar peyniri, baharatlar ve yumurtanın sarıları eklenir.
  • Yumurta akları, başka bir kapta bir tutam tuz ile beyazlaşana kadar mikser ile çırpılır.
  • Yumurta akları çok fazla karıştırılmadan, patatesli karışıma eklenir.
  • İçi oyulmuş patateslere bu karışım doldurulur.
  • Patateslerin kabuğuna fırça ile zeytinyağı sürülür. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, kabuklar çıtır çıtır olana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp, rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eriyip, kızarınca fırından alınır.
  • Kaşar peyniri kuruyup, sertleşmeden sıcak olarak servis edilir.


23 Temmuz 2012 Pazartesi

ÇITIR GÜL BÖREĞİ

Çıtır gül böreği tarifi
Çıtır çıtır börek nasıl yapılır
Baklava yufkasından börek tarifi
     Baklava yufkasını tatlılardan çok, tuzlu tariflerde kullandığımdan ve paketi açılmadan uzun süre evde saklanabildiğinden dolayı tercih ediyorum. Çıtır gül böreğini de daha önce baklava yufkasından yaptığım börekten artan altı adet yufkayı kullanarak on, on beş gün sonra yaptım.Kurumaması için iyice sarıp buzdolabında sakladığım, çıtırlığından bir şey kaybetmeyen yufkalarla görüntüsünü çok beğendiğim mini börekler yaptım. İç malzemesi olarak domatesli, biberli, lorlu bir karışım kullandım ve fırına koymadan önce zeytinyağı spreyi ile böreklerin üzerine çok az zeytinyağı püskürttüm. Çok kısa sürede hazırlanıp, pişirilen bu çıtır çıtır börekte istediğiniz iç malzemesini kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 6 adet baklavalık yufka
  • 150-200 gram lor 
  • 1 adet domates 
  • 2 adet sivri biber 
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Zeytinyağı 
  • Susam 
Yapılışı:
  • Baklavalık yufkalardan beş tanesi bütün olarak üst üste konulur.
  • Yufkalar kısa kenarından üç, uzun kenarından dört parçaya kesilir.
  • Kare parçaların köşeleri değişik yönlere bakacak şekilde üst üste konulur.
  • 12 hazneli muffin kalıbı veya silikon tek kişilik kalıplar çok az yağlanıp; üst üste konulmuş kare yufkalar bastırılarak, yerleştirilir.
  • Sulanmaması için çekirdekleri tamamen çıkartılıp minik minik doğranmış domatesler, biberler, maydanoz, lor, karabiber ve tuz eklenip,  karıştırılır.
  • Bir yemek kaşığı iç malzemesi yufkaların ortasında oluşan çukur kısıma yerleştirilir.
  • Kalan bir yufka da on iki parçaya bölünüp, iç malzemesinin üstü kapatılır.
  • Zeytinyağı spreyi ile çok az zeytinyağı püskürtülür veya fırça ile çok az yağlanır.
  • Susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış, 190 derece fırında yaklaşık 15 dakika kızarana kadar pişirilir.
  • Biraz soğuyunca, kalıptan çıkartılarak servis edilir.

LİMONATA

Limonata Tarifi
Limonata Nasıl Yapılır
Portakallı Limonata Nasıl Yapılır
     Son yıllarda annelerimizin yaptığı gibi olduğunu iddia eden pek çok markada hazır limonata çıksa da, ben evde yapılanın tadının hiç birinde olmadığını düşünenlerdenim. Yaz aylarında gerçek limon tadında ve kokusunda, bol buzlu bir limonatanın yerini hiç bir şey alamaz herhalde. Yaptığım limonatalar da kabuklarının acılaştıracağını düşünerek, sadece iki limonun kabuğunun rendesini eklerdim. Bu defa Özlemaki'yi dinleyip, önce temiz bir yastık kılıfı edindim sonra da kılıfa koyduğum limonları ve portakalları kabukları ile birlikte iyice ovalayıp, suyunu çıkardım. Hafif buruk lezzetli, sapsarı renkli limonatayı bol buz ekleyerek servis ettim.
Malzemeler:
  • 1 kilogram limon 
  • 2 adet portakal 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 3 litre su 
Yapılışı:
  • Limon ve portakallar iyice yıkanıp, kabuklarını rendelenir.
  • Kabukların üzerine şeker eklenip, yoğurulur.
  • Parçalanan limon ve portakallar da eklenip, karıştırılır.
  • Karışım temiz bir torba içine dökülür.
  • Ara sıra su eklenerek yoğurmaya devam edilir.
  • Suyunu salmaya başladığında şeker oranı kontrol edilip, gerekirse torbanın içine toz şeker ve soğuk su eklenerek kıvamı ayarlanır.
  • Limonata sürahiye dökülüp, bol buz ile servis edilir.

22 Temmuz 2012 Pazar

BÖRÜLCELİ BULGUR PİLAVI

Börülceli bulgur pilavı tarifi
Börülceli bulgur pilavı nasıl pişirilir
   Pirinç pilavını daha çok sevdiğimden, bulgur ile pilav yapmak eskiden pek aklıma gelmezdi. Biraz eşimin bulgur pilavını çok sevmesinden, biraz da son yıllarda bulgurun faydalarını okudukça, bulgur kullanılan tariflere öncelik vermeye çalışıyorum. Anadolu'da ki bulgurlu tariflerin zenginliği düşünülünce, bizler bölge olarak bulguru pek de fazla kullanmıyoruz sanıyorum. Eskiden bulgur kullanılarak sık yapıldığını hatırladığım sadece, sarma içi ve börülceli bulgur pilavı kalmış aklımda... Börülceli bulgur pilavı, börülce zamanı geçmeden yanında ayran, közlenmiş biber ve kuru soğanla birlikte denenmesi gereken çocukluğumun lezzetlerinden....
Malzemeler:
  • Yarım kilogram iç börülce 
  • 1 litre sıcak su 
  • 2 su bardağı bulgur 
  • 2-3 adet  domates 
  • 2-3 adet acı-tatlı sivri biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Ayıklanmış iç börülceler, kaynayan suya atılıp yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlandıktan sonra ateşten alınıp, suyunun kararmaması için bir domates rendelenir.
  • Başka bir tencerede yemeklik doğranmış soğanlar, pembeleşene kadar  kavrulur.
  • Küp doğranmış domatesler, biberler ve yıkanıp süzülmüş bulgur eklenerek bir kaç defa soğanlarla birlikte yağda çevrilir.
  • İç börülceler, haşlama suyu ile birlikte bulgurun üzerine dökülüp, suyunu çekene kadar pişirilir.

21 Temmuz 2012 Cumartesi

DOMATES SOSLU BAMYA KIZARTMASI

Domates Soslu Bamya Kızartması Tarifi
Bamya Kızartması Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 500 gram büyük boy bamya 
  • 3-4 adet domates
  • 1 adet kuru soğan  
  • 2 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • 1 adet limonun suyu
Yapılışı:
  • Bamyalar yıkanır, limonlu su içinde bekletilip, kurulanır.
  • Bamyaların uç kısımları bıçakla külah gibi kesilip, temizlenir.
  • Bamyalar çok az zeytinyağı konulmuş tavada yemeklik doğranmış kuru soğanlarla birlikte yumuşayana kadar kısık ateşte kızartılır.
  • Kabuğu soyulup doğranmış olgun domatesler, dövülmüş sarımsaklar, tuz ve karabiber de eklenerek kapağı kapatılır.
  • Domatesler suyunu çekene kadar pişirilip, ılık servis edilir.


10 Temmuz 2012 Salı

TIRTIL KURABİYE

Tırtıl Kurabiye Tarifi
Tırtıl Kurabiye Nasıl Yapılır
     Çok sık yaptığım ve en sevdiğim kurabiyelerden olan tırtıl kurabiyeleri;  kıyır kıyır, ağızda dağılan kurabiye seven herkesin beğeneceğini düşünüyorum. Kurabiye hamurundan kopardığınız parçaları ince uzun parmak şeklinde yuvarlayıp, üzerine bıçakla çok derin olmayan çizgiler atabilir veya her yerde bulunabilen çok basit tırtıl kalıbı ile tırtıl şekli verebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 150 gram tereyağı
  • 2 çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta 
  • 3,5 - 4 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki  tereyağı diğer malzemeler ile karıştırılır.
  • Ele yapışmayacak kıvamda çok yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp, yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan küçük parçalar alınıp, alet yardımı ile tırtıl şekli verilir.
  • Tırtıl kalıbı yoksa parmak şeklinde yuvarlanıp, bıçak ile çizikler de  atılabilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 20-25 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkarılan kurabiyelerin üzerine pudra şekeri serpilir.

5 Temmuz 2012 Perşembe

PROFİTEROLLÜ PASTA

Prafiterollü pasta tarifi
Profiterollü pasta nasıl yapılır
     Profiterol yaptığım zaman, toplarından birazını ayırıp profiterollü pasta yapmayı uzun zamandır düşünüyordum ama bizim evde profiterol çok sevildiğinden, bir türlü ayıramamıştım.Nihayet yapabildim ama bu defa da fırsat olup bir türlü yayınlayamadım.Aslında havaların sıcaklığını da düşününce, profiterol toplarının içine krema yerine dondurma konularak, dondurmalı profiterollü pasta da yapabilirsiniz.Ben profiterolden ayırdığım toplarla yaptığım için, ölçü olarak tam ölçüyü yazıyorum.Sadece pastanın üzeri için kullanacak iseniz, yarım ölçüden yapmak daha doğru olur sanıyorum.Pandispanyası için, her zaman yaptığınız bir tarifi ya da hazır pandispanya kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

  • 1 adet hazır pandispanya 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker

Hamur topları için:
  • 125 gr tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tutam tuz
  • 8 yemek kaşığı un
  • 4 adet yumurta 
İç kreması:
  • Yarım litre süt
  • 4 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 100 gram tereyağı
Çikolata sosu:
  • 3 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 5 yemek kaşığı kakao
Yapılışı:
  • Su, tereyağı, toz şeker, tuz tencereye konulup kaynatılır.
  • Un yavaş yavaş eklenip, karıştırılır.
  • Hamur top haline gelince, ocaktan alınır.
  • Hamur soğuyunca, yumurtalar birer birer eklenip, mikser ile iyice çırpılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, çay kaşığı ile alınan hamurlar minik toplar şeklinde dizilir.
  • 160 derece ısıtılmış fırında, 40 dakika üstleri iyice sertleşene kadar pişirilir.
  • Kreması için, nişasta, toz şeker, yumurta karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş eklenerek, muhallebi gibi pişirilir.
  • Soğuduktan sonra tereyağı eklenip, mikserle çırpılır.
  • Soğumuş hamur toplarına krema sıkacağı ile ya da ortadan ikiye kesilerek, içlerine birer tatlı kaşığı ile  krema  doldurulur.
  • Hazır veya kendi pişirdiğimiz pandispanya, bir çay bardağı şekerli süt ile ıslatılır.
  • Pandispanyanın orta katına krema yayılıp kapatılır.Kalan krema da üstüne yayılır.
  • Dilimlerin düzgün kesilebilmesi için her üçgen parçaya dıştan içe doğru üç, iki, bir olacak şekilde profiterol topları sıralanır.
  • Buzdolabına konulup, kremanın biraz donması beklenir.
  • Çikolata sosu için, nişasta, toz şeker, kakao karıştırılır.
  • Süt yavaş yavaş eklenerek ve sürekli karıştırılarak, pişirilir.
  • Biraz soğuyunca, pandispanyanın üstüne dizilen toplara çikolatalı krema dökülür.
  • Buzdolabında bir kaç saat bekletilip servis edilir.
  • İstenirse, hazır pakette satılan çikolatalı sos da kullanılabilir.

1 Temmuz 2012 Pazar

MAŞ FASULYE SALATASI

Maş Fasulyesi Salatası Tarifi
Maş Fasulyesi Salatası Nasıl Yapılır
     Maş fasulyesi, yıllar önce ilk defa gazetelerin bulmacalarını çözerken karşıma çıkmıştı. Bir çeşit börülce, soldan sağa üç harf : MAŞ :) İçinde börülce geçmesi sebebi ile dikkatimi çekmişti. Uzun yıllar ezbere cevap yazdım ama maş fasulyesi ile tanışmam, birkaç yıl öncesine dayanıyor. Maş fasulyesini biraz dirice haşlayıp, minik minik doğradığım sebzelerle karıştırarak salatasını yapıyorum ama isterseniz börülce ile yaptığınız her şeyi yapabilirsiniz.     
Malzemeler:
  • 1 su bardağı maş fasulyesi 
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil sivri biber 
  • 1 adet havuç
  • 3-4 adet taze soğan 
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır 
  • 3-4 adet kornişon veya acur turşusu 
  • 1 demet dereotu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Maş fasulyesi ayıklanıp, yıkandıktan üzerini geçecek kadar su ile bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün biraz diri kalacak şekilde az haşlanır.
  • Suyu süzülüp, soğumaya bırakılır.
  • Soğumuş maş fasulyelerine; minik minik doğranmış malzemeler ve haşlanmış mısır taneleri de eklenir.
  • Zeytinyağı, tuz ve limon suyu da eklenerek, karıştırılır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...